• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răspuns DSVSA! Ce documente se mai eliberează crescătorilor de animale de medicii veterinari!

    Oana Timar -

    Răspuns al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Timiș la problemele ridicate de fermieri cu privire la sistarea eliberării formularelor de mișcare pentru animale. După ce mai mulți crescători au reclamat că medicii veterinari cu care colaborează i-au informat că nu le pot elibera documentele necesare pentru scoaterea efectivelor din exploatație, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a transmis o solicitare oficială către autorități.

    Citiți și: Medicii veterinari nu mai eliberează formulare de mișcare, crescătorii nu pot scoate animalele din fermă!

    Am transmis solicitarea noastră atât către ANSVSA, cât și către DSVSA Timiș, județul de unde a venit și prima sesizare cu privire la acțiunile veterinare blocate în această perioadă prin invocarea restricțiilor legate de prevenirea răspândirii noului coronavirus.

    Mai jos găsiți, integral, răspunsul primit ieri, joi – 2 aprilie, de reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO din partea DSVSA Timiș, respectiv al directorului executiv al acestei instituții, dr. Alin Flavius Nicoară.

    ”În urma solicitării dumneavoastră transmise prin e-mail în data de 27.03.2020 și înregistrată la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș cu nr. 10846/27.03.2020, prin care, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ne solicitați:

    …dacă în perioada stării de urgență în care se află România, conform noii legislații intrate în vigoare, s-a sistat eliberarea formularelor de mișcare, în baza cărei legislații se face/ nu se face eliberarea acestor documente și dacă există excepții/ cazuri particulare pentru eliberarea/ neeliberarea formularelor (exporturi, ferme de carantină, etc.)
    vă comunicăm următoarele:

    Având în vedere situația epidemiologică la nivel european generată de coronavirulul SARS-CoV2, evoluția infecțiilor pe teritoriul României, Decretul Președintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, precum și Ordonanța militară nr. 5/30.03.2020, totodată, ținând cont de recomandările Organizației Mondiale pentru Sănătatea animalelor (OIE), Asociației Mondiale Veterinare și de adresele din partea Comisiei Europene și Colegiul Medicilor Veterinari nr. 972 și 973 din data de 30.03.2020, vă comunicăm măsurile impuse în contextul crizei infecției cu virusul SARS CoV-2 responsabil de producerea pandemiei COVID-19, conform N.S. nr. 7420 din 16.03.2020, completată de N.S. nr. 7441 din 01.04.2020:

    ”Pct. II La nivelul fiecărei DSVSA se vor lua măsuri astfel încât cel putin următoarele activități să fie asigurate…..:
    …5. Certificarea animalelor și a cărnii proaspete (ungulate domestice) în vederea efectuării activităților comerciale pe teritoriul României și, la solicitarea expresă a operatorilor, certificarea animalelor, a cărnii și a produselor din carne pentru efectuarea schimburilor intracomunitare/ export.

    6. După caz, emiterea pașapoartelor pentru bovine sau bubaline, a documentelor de mișcare și certificarea animalelor în vederea efectuării schimburilor intracomunitare sau al exporturilor, cu obligația de a verifica să nu fi apărut situații neprevăzute, referitoare la anumite restricții legate de transportul animalelor pe teritoriul național sau, după caz, teritoriul statelor membre sau a statelor terțe (acceptul autoritățiilor competente din statul de desinație)….

    …10. efectuarea identificării și înregistrării animalelor din exploatațiile nonprofesionale, a eliberării documentelor de mișcare a animalelor și cetificarea cu respectarea cerințelor de protecție a personalului medical veterinar implicat în aceste actiuni.

    ”Pct.III. Pentru asigurarea sănătății, securității și protecției angajațiilor DSVSA și a medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți să efectueze acțiunile sanitare veterinare, să emită documentele de mișcare și certificate sanitare veterinare, se suspendă următoarele activități:

    …3. Activitatea de distribuire a pașapoartelor bovinelor către proprietarii/ deținători de animale cu excepția situației când acestea sunt necesare în vederea efectuării schimburilor intracomuniatre sau al exporturilor.”…

    Menționăm că potrivit art.33.2 alin. (1) ”Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățiile publice se menține pe toată perioada stării de asediu sau a stării de urgență, precum și pentru o periodă de 90 de zile de la încetarea acestor stări” din OUG. nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/ 1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 268/31.03.2020.

    Director Executiv,

    Dr. Alin Flavius NICOARĂ”


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”