Adrian Oros: ”Am făcut o înțelegere cu exportatorii ca grâul să rămână în țară. Dacă nu se țin de cuvânt putem sista din nou exporturile”
agrointeligenta.ro -Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, joi 23 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă că în prezent nu sunt probleme cu stocurile de alimente iar în privința cerealelor, acestea vor ajunge pentru consumul intern până la recoltarea culturilor însămânțate în toamnă. Șeful de la agricultură a ținut să precizeze că Guvernul a făcut ”o înțelegere” cu exportatori astfel încât cerealele să rămână în țară. În caz contrat, avertizează Oros, exporturile ar putea fi din nou sistate.
”(…) Deci consumul intern va fi acoperit, va trebui să avem grijă să ţinem cereale în ţară. Şi avem această asigurare din partea celor care fac export şi import cu cereale, am făcut o înţelegere, noi o să ne ţinem de cuvânt, sper că şi domniile lor se vor ţine de cuvânt, dacă nu, avem acest instrument, extrem sigur, prin care putem să sistăm exporturile. Nu am dori să ajungem iar în acea situaţie dar pentru noi, și pentru orice Guvern normal și responsabil, este mai important să ne asigurăm că avem suficiente stocuri de alimente. Nu știm cât va dura criza, sperăm că într-o lună, o lună și jumătate restricțiile să dezghețăm piața internă iar lucrurile se vor rezolva și prin consum dar și printr-o activitate mai intensă”, a explicat ministrul agriculturii.
Oros a dat asigurări că stocurile de cereale existente acum în piață vor fi suficiente până la noua recoltă, care din păcate va fi foarte slabă, dacă va fi 50-60% va fi foarte bine.
(…) Sigur că cifrele le luăm de la operatorii economici și ne bazăm pe veridicitatea datelor. În anii foarte buni când a plouat, am produs la 9 milioane de tone de grâu. Consumul intern este de între 2,5 şi 3 milioane. Pentru panificaţie cam 2,2 milioane, restul pentru cei care procesează şi care lucrează în domeniul panificaţiei. Dacă va fi jumătate, va fi undeva la 5,6 milioane”, a mai spus ministrul
Adrian Oros a explicat că decizia de a interzice exporturile a fost luată din cauza dinamicii cu care se făceau exporturi comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
”Noi am luat această măsură (de interzicere a exporturilor n.r) pentru că ne-a îngrijorat dinamica cu care se exportau unele produse în acea perioadă, dinamică raportată la ce s-a întâmplat în aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, au fost tot felul de avertismente, sigur unele dintre ele nefondate, ale unor organizații internaționale, că o să vină o foamete foarte mare și fiecare Guvern a încercat să ia niște măsuri. Până nu ne-am convins că stocurile, mai ales pentru cereale, dar și pentru produse de bază vor fi suficiente până la noua recoltă, care din păcate va fi foarte slabă”, a conchis ministrul.