Ferma familiei Biholari are o tonă de brânză pe care nu mai are unde să o vândă!
Angelica Lefter -Pentru micii producători, perioada pe care o traversăm este una groaznică. Este poate cea mai mare complicată situație de care acești fermieri se lovesc dintr-o dată, brutal, fără niciun avertisment, fără niciun sprijin concret. Într-o situație și mai delicată se află producătorii din județele unde noul coronavirus face ravagii și măsurile de restricție sunt mai dure. Este cazul județului Suceava, acolo unde familia Biholari se chinuie din răsputeri să supraviețuiască.
Sufletul fermei de familie din localitatea Arbore este tânărul Ionuț Dragoș Biholari. Despre el și pasiunea sa pentru animale, pentru a crește perfomanța văcuțelor sale am mai scris AICI. Acum din ferma suceveană am primit un apel disperat: familia Biholari nu mai reușește să vândă tona de brânză ce s-a acumulat de când piețele s-au închis în zonă, iar la ultimul punct de vânzare, în piața din Rădăuți, nu mai vin clienți.
Ionuț Dragoș Biholari are numai 19 ani, însă la fel ca și până acum, este baza părinților săi și a întregii ferme. ”Suntem producători și nu avem unde să ne vindem produsele. Facem undeva la 60 de kilograme de caș și urdă pe zi. S-au închis piețele care erau aici în zonă, în fiecare săptămână câte o zi, nu acelea care erau permanente. Se ținea piață o data pe săptămână. Toate sunt închise în zona asta. Singura piață care mai este deschisă este piața din Rădăuți, iar în piața aia 50% sunt comercianți, nu sunt producători. Cumpără brânza de la producători la jumătate de preț și o vând dublu. Avem acces acolo, am toate actele în regulă, sunt vreo 20 de kilometri de parcurs, dar nu avem vânzare. Eu nu am făcut piața asta zi de zi că nu mai sunt clienți”, a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Ionuț Dragoș Biholari.
Ferma familiei Biholari a pierdut, astfel, cea mai bună perioadă din an în care își putea vinde produsele naturale. Acum așteaptă implicarea autorităților statului în despăgubirea fermierilor care au fost nevoiți să-și distrugă marfa.
Noi producătorii, cei care producem lactatele, nu avem unde să ne vindem produsele. Mai ales în perioada asta, care era cea mai bună perioadă din tot anul. Era asta și luna august. Acum ei pe noi ne-au închis. Noi nu avem de unde să ne plătim oamenii, nu avem de unde să ne însămânțăm pământul, nu avem bani de motorină, asta este problema. Am văzut în mediul online vorbindu-se despre ajutoarele din partea statului către fermierii care sunt afectați de COVID-19. Fermierii afectați de COVID-19 sunt producătorii pentru că, dacă o fermă predă lapte zilnic, ea a predat laptele și și-a primit banii. Nu a lovit-o criza, practic. Dar un producător care nu-și mai poate vinde produsele pentru că piața e închisă, el automat a rămas cu venit zero. Dacă ajutorul de stat ar veni și pe partea noastră, ne-ar ajuta cât de puțin! Dacă perioada de criză tine câteva luni de zile cum se aude, până în mai-iunie și noi nu putem să vindem nimic, am putea să intrăm în faliment, să închidem ferma”, a povestit tânărul fermier pentru publicația noastră.
Ionuț Dragoș Biholari a explicat că produsele fermei sale de familie nu sunt comercializate de marile rețele comerciale pentru că afacerile mici nu au intrare în hipermarketurile ce preferă să lucreze cu firme, nu cu persoane fizice.
”Am încercat tot posibilul. Să vorbesc cu lanțuri de magazine și absolut tot. Am dat și pe mediul online că vând brânză. Nu cumpără absolut nimeni. Se preferă brânza adusă din import, brânza vegetală. Acea brânză nu conține nici măcar un gram de lapte”, spune tânărul fermier.
Se pare că în această perioadă, deloc una propice, pe lângă restricțiile din întreaga țară, Suceava și zona limitrofă sunt total paralizate pe partea de consum, din cauza situației speciale și a numărului mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
”Să livrăm având în vedere că toată Suceava e în carantină, nu prea avem cum. Doar zona limitrofă, în zona unde mă aflu eu acum, undeva în jurul localității de unde sunt eu, la 20, 30 de kilometri am putea da. S-ar simți dacă s-ar cumpăra zilnic, sau în cantități mari cât de cât, tot s-ar putea vinde dar așa… dacă nu am unde să vând ce produc zilnic, la mine zi după zi tot se adună. Am 50 de vaci. Tot laptele îl fac brânză pentru că procesatorii în momentul de față oferă 1,10 lei, 1,20 lei pe litru. Cu 13 ani în urmă când Dorna și Tudia erau de partea fermierilor, s-au adus vaci din afară pentru fermieri, le-au dat bani înainte, oamenii și-au putut accesa proiecte pentru tractoare, pentru grajduri, atunci da! Acum îți dau banii o data la două luni. Murim de foame! Ce facem noi două luni fără bani?”, a menționat tânărul crescător de vaci.
Dacă brânza nu poate fi vândută, pierderile vor fi enorme pentru mica fermă de vaci. Brânza poate rezista o lună, pusă la sare și la rece, însă mai mult de o lună, altfel s-ar pune în pericol sănătatea cumpărătorului, explică Ionuț Dragoș Biholari.
”O lună de zile o țin. O dau cu sare fină, o șterg toată cu sare fină și o pun la rece și automat nu se strică dar nu mai mult de o lună. Și după o lună dacă nu se vinde … O arunc. Nu pot să îmbolnăvesc oamenii. Dacă nu dau brânza pierd undev ala 35.000 de lei, Investițiile pe care le-am făcut până acum au fost undeva la 10.000 de euro”, ne-a mai declarat tânărul fermier.
Singura speranță a tânărului fermier se îndreaptă tot în direcția autorităților, deși a mai încercat să acceseze fonduri, dar a renunțat din cauza birocrației. Dacă nu vor exista altfel de perspective, se gândește serios să renunțe la creșterea vacilor:
”Anul acesta am vrut să accesez un proiect de 1 milion de euro și m-am lovit de birocrație și am renunțat. Nu știu dacă o să merg mai departe după cum se prezintă situația. Pentru că dacă nu facem un profit, cât de minim, nu are rost să ținem animalele. Pentru că vorbim de vaci performante și îngrijirea lor este pe măsură, adică este costisitoare. Dacă zvonurile care se aud în online, cu acei 100.000 de euro maxim sau 20.000 minim, ar veni o parte, hai nu 100.000, dar 10.000 dacă ar veni în ajutorul nostru, ne-ar ajuta foarte mult. Ne-ar ajuta să stăm pe linia de plutire, să se schimbe ceva. Să putem și noi, producătorii, să ieșim la capăt. Un pic, nu cu îmbulzeală, nu exagerat, nu cum erau până acum târgurile, că erau târgurile enorm de bune. Să lase oamenii să poată să își cumpere mâncarea direct de la producători. Să lase laptele, lactatele, carnea, să lase legumicultorii, să aibă omul ce mânca, ceva natural, ceva bun, nu din import”, a mărturist tânărul crescător de vaci Ionuț Dragoș Biholari.
IMPORTANT! Cei care pot să preia brânza produsă în ferma de familie de la Arbore sau cei care sunt interesați să cumpere direct aceste brânzeturi artizanale, pot lua legătura direct cu tânărul fermier Ionuț Biholari la numărul de telefon: 0743488909!