• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primarul din Colibași: Din cauza pandemiei, vânzările de legume românești au scăzut la jumătate!

    Antoaneta Etveș -

    Constantin Stoica, primarul comunei Colibași, zonă unde se află unul din cele mai importante bazine legumicole din România, spune că producători sunt îngrijorați că nu vor avea unde să își vândă marfa. De asemenea, edilul face și un apel la conducerea Ministerului Agriculturii să găsească soluții pentru legumicultori, dincolo de platforma online anunțată și care, în opinia sa, are un efect minor.

    „Noi producem mult, problema este că nu avem cui să vindem. Din cauza pandemiei, a scăzut vânzarea la jumătate. Nu mai cumpără lumea, oamenii stau în casă. Deci, avem legume românești numai să aibă cine să le consume” a spus, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, primarul comunei Colibași. 

    Doar supermarketurile mai susțin producția

    Potrivit acestuia, a scăzut foarte mult vânzarea pentru că restaurantele sunt închise iar cateringul este la pământ. Vânzările mai sunt susținute de supermarketuri, chiar dacă și aici comenzile au scăzut. „Restaurantele luau o salată, foloseau câteva frunze și aruncau. Acum sunt închise. Omul de rând ia o salată și mănâncă o săptămâna, nu aruncă nimic. De aceea nu mai vindem”,  a mai explicat Constantin Stoica, care recunoscut că producătorii din Colibași sunt mai bine pregătiți decât alții pentru condițiile actuale de pe piață, deoarece au cooperative și sunt foarte bine organizați.

    În Colibași există patru depozite de unde se livrează legume proaspete către retaileri. În această perioada se încarcă salată, ceapă și verdeață.  În aceste depozite, legumele se sortează, se ambalează și se etichetează și, mai apoi, marfa este transortată către supermarketuri pentru a ajunge la consumatorul român. „Noi avem depozite și transportăm legumele cu mașini frigorifice, că să nu stricăm marfa”, a precizat edilul.

    Platforma online a Ministerului – pistol cu apă

    Primarul din Colibași a criticat inițiativa Ministerului Agriculturii de infiițare a platformei online de vânzare a legumelor. „Teoria este teorie, și practica este practica. Nu poți duce marfă oricum, Nu vinzi cinci ridichi, nu suntem la o piață de cartier. Platforma care a făcut-o ministerul nu ne ajută. Uitați-vă ce anunțuri sunt postate acolo. Trebuie sortată marfă, etichetată și ambalată și transportată conform, nu așa după ureche. Producătorii care nu se asociază în cooperative, pentru că le e teamă și le confundă cu CAP-ul de pe vremea lui Ceaușescu, vor avea de pierdut. Dacă nu înțeleg să se asocieze, nu pot avea câștig pe termen lung. Piața de legume este 95% la gri. Noi ne chinuim să fim profesioniști, să facem corect comerț cu legume”, este de părere Constantin Stoica 

    Cultura de cartofi, pentru prima dată la Colibași

    Edilul a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că la această oră se derulează un program strict de igienă și monitorizare a muncitorilor, pentru ca nu cumva să se cineva să îmbolnăvească și să blocheze producția. Acum se plantează 20 de hectare de solar cu ceapă, dar și 65 de hectare de cartofi, în câmp. „Anul acesta vom avea 400 de hectare de solarii și vom produce 70.000-80.000 de tone de legume. Trebuie să avem grijă de oameni, alfel nu vom avea cu cine munci. Noi îi ținem și iarna, avem 100 de muncitori care sortează în depozite ceapă și în perioada rece. Vom avea și cartofi de anul acesta. Pot să vă spun că noi am luat finanțare un credit de un milion de euro. Vă dați seama că dacă nu producem și nu vom putea vinde, va fi foarte greu”, a adăugat Constantin Stoica, primarul din Colibași.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana