• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Domnule Borza, de ce nu îl convingeți pe Orban să dea bani fermierilor? Sunteți consilierul premierului, vă rog să faceți mai mult decât să scrieți!

    Vlad Macovei -

    V-am citit postarea de pe blog, domnule Borza. Am avut ocazia să interacționăm de câteva ori, în emisuni tv sau la conferințe. Îmi place că sunteți direct, nu mergeți înflorituri, sunteți dintr-o bucată, așa cum sunt și fermierii. “Prioritatea 1 a guvernului este de a direcționa resurse bugetare în agricultură”. 

    Perfect de acord, domnule Borza. Asta spun și eu de vreo trei săptămâni, zi de zi. Combat tare pe tema asta, mă lupt pentru antreprenorii din sectorul agroalimentar. Sigur, mă pot bate cu o singură armă, cu cuvântul, sunt doar un jurnalist căruia îi pasă de fermieri, sunt responsabil pentru publicul meu. Dumneavoastră, domnule Borza, puteți face, însă, mai multe! Sunteți consilierul premierului Ludovic Orban, onorific e drept, dar cred că sunteți un om ascultat și respectat. Dacă Orban nu face asta, înseamnă că e un prim-ministru prost, sper că nu e cazul, Doamne ferește!

    Prin urmare, domnule Borza, consilier al premierului, spuneți-i vă rog domnului Orban care vă sunt gândurile, care e semnalul de alarmă și care vă sunt propunerile. Mă bazez pe dumneavoastră să îl convingeți să treacă la acțiune, pentru a salva agricultura și industria alimentară. De la alți “viteji” de prin Guvern și de prin MADR, mi-am luat gândul că mai au vreo influență pozitivă pe lângă prim-ministrul acestei țări. Stau cu capul la cutie și văd numai comploturi peste tot. Sunt rupți de realitate, domnule Borza, ceea ce nu pot spune despre dumneavoastră, după ce am citit postarea dumneavoastră.

    Vă rog frumos, din suflet, în numele fermierilor români, sfătuiți-l pe Ludovic Orban să vă asculte și să salveze agricultura și industria alimentară! Este nevoie de injecție de bani publici, minim 1 miliard de euro pe an, în sectorul agroalimentar, sub forma de ajutoare de stat. Vor fi cel mai bine cheltuiți bani publici din ultimii 30 de ani. Asigurăm securitatea și autosuficiența alimentară a României, Doamne ajută!

    Reiau mai jos bucata din postarea lui Remus Borza care se referă la agricultură și industria alimentară. Textul integral îl puteți citi AICI.

    “Și cum o nenorocire nu vine niciodată singura criza economică va fi dublată de una alimentara. Partea proasta e ca nu numai visteria statului e goală ci și cămara țării. Doar ”beciurile domnești” sunt pline și o sa se umple și mai abitir in perioada următoare. Din producția de griu de peste 8 milioane tone realizată anul trecut azi mai avem in țara in jur de 700 mii tone, inclusiv cu Rezerva de Stat. Restul l-am exportat. Având în vedere consumul lunar de peste 175 mii tone in câteva luni riscam sa rămânem fără pâine.

    Putem suplimenta portia de circ, dar s-ar putea sa nu țină de foame. Pe perioada starii de urgenta ar trebui sa suspendam exportul de cereale. Anul agricol 2020 se anunța slab luând in considerare seceta deja instalată in mai multe județe și care a afectat deja culturile pe câteva zeci de mii de hectare. Din 9.7 milioane ha lucrate avem irigații pe doar 800 mii ha (in 1989 erau irigate 3.2 mil.ha). Ar trebui ca statul sa subvenționeze prețul energiei necesara alimentarii stațiilor de pompare și punere sub presiune. E vorba de doar 122 milioane lei. Nici cu cărnița nu stam mai bine. Din 10 milioane porci necesari pentru consumul anual avem doar 2.4 milioane. La fel de prost stam și la carnea de pasare. Ne va trebui 1 miliard euro sa importam. Problema este dacă vom avea bani și de unde. Ca toate țările vor fi afectate de criza.

    Din acest motiv prioritatea 1 a guvernului este de a direcționa resursa bugetare în agricultură. Un popor trebuie hrănit și in vremuri de pace și cu atât mai mult in vremuri de criza. În această perioadă se desfășoară lucrări de însămânțare pentru culturile de primăvară. Dacă faina nu o sa prea avem măcar mălai să facem. Ca tot suntem o țara de mămăligari, spun unii mai răutăcioși. Doar ca vreo 26 mii fermieri, care cultiva 6.5 milioane ha teren agricol, adică 2/3 din suprafața toatala, așteaptă și azi de la stat rambursarea accizei pe motorina aferentă trimestrului lV 2019!

    Vorbim de doar 117 milioane lei bani putini pentru stat dar foarte mulți pentru fermieri. Agricultura trebuie prioritizata. Trebuie sa încurajam investițiile in acest sector.Raportat la potențialul agricol putem dubla in 5 ani ponderea acestei ramuri in PIB. Securitatea alimentara e mai importantă decât Securitatea energetică sau chiar militară. Totul până la papa.”


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români