Dimitrie Muscă – dărâmat după ce veterinarii i-au omorât deja 6.000 de porci: ”Probabil trebuia făcut loc să vină carnea de afară”

Uciderea porcilor din ferma lui Dimitrie Muscă din localitatea arădeană Olari, unde a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană (PPA), a luat sfârșit ieri, joi – 20 noiembrie. Deși inițial estima că ar fi vorba doar de circa 700 de animale care vor fi sacrificate, în final veterinarii au decis că circa 6.000 de capete trebuie eliminate. Acum, cea mai mare teamă a crescătorului este ca virusul să nu se răspândească și la efectivele de porci grași, în total în ferma din localitatea Olari, județul Arad fiind 13.000 de capete.
Sacrificarea celor circa 6.000 de capete confirmate cu virusul PPA s-a finalizat joi seară iar acest ”episod” a fost peste puterile fermierului Dimitrie Muscă să fie urmărit. Cunoscutul agronom, cotat ca unul dintre cei mai mari fermieri din România, este convins că virusul nu a apărut întâmplător în ferma sa, chiar înainte de sărbătorile de Crăciun când românii consumă cea mai multă carne de porc.
Circa 6.000 de porci au fost sacrificați deja în ferma lui Dimitrie Muscă
Dimitrie Muscă a declarat astăzi, vineri – 21 noiembrie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că sacrificarea porcilor din lotul în care s-a confirmt virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost finalizată joi seara. Acum preocuparea fermierului este ca virusul să nu treacă și la lotul unde se află porcii grași, în caz contrar ar urma ca alte 6.000 de capete să fie afectate.
”Vorbim de sub 6.000 de capete care deja au fost ucise ieri. Și acum stăm și evaluăm situația pentru că în compartimentul de gras, unde avem alți 6.000 de porci, acolo nu a intrat deocamdată virusul și sperăm să scăpăm. Acum dezinfectăm pe dinafară, pe dinăuntru, spălăm, dăm cu var și cu dezinfectant, cu virocid. Deci nu știm la ce să ne așteptăm. Dacă scăpăm atunci este bine, deci doar jumătate o să se ducă. Deci tot ce e în compartimentul de grași, pese 6.000 de capete sperăm să îi scăpăm”, a spus Dimitrie Muscă pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Fermierul este convins că apariția virusului în ferma sa nu este întâmplătoare având în vedere măsurile de biosecuritate draconice pe care angajații și ferma în sine le respectă, fiind o exploatație nouă, modernă.
”Ferma noastră este și nouă, la standarde de bunăstare moderne, investiția de aici este de 4-5 ani. Gândiți-vă că nu poate să intre nicio pasăre și nici musca, nici insectele, pentru că totul este prevăzut cu plase anti-muște, anti-păsări. Și totuși virusul intră. Cum? Probabil nu vom afla niciodată. Facem loc pentru carnea din import. Trebuie repede să ne pregătim să scoatem carnea pentru că mai ales în luna decembrie se vinde multă carne de porc la români, și trebuie făcut loc să vină carnea de afară. Pentru că, iată mor milioane de porci, dar până la acest moment nouă nimeni nu au putut să ne explice unde a fost sursa, care a fost cauza sau dacă noi am greșit cu ceva. Dar până la urmă cred că nimeni nu vrea să o găsească, ne complacem în această situație și așteptăm carnea de porc din toată lumea. Culmea că toate apar înaintea sărbătorilor de Crăciun și Paște pentru că în anul 2021 când am omorât 24.500 de porci la Curtici, și era mai în luna în martie înaintea Paștilor și aduceți-vă la minte că și cu rumegătoarele mici, cu oile și mieii s-a întâmplat tot înaintea Paștilor adică să nu credeți că e ceva întâmplător, chiar atât de multă întâmplare să fie sau totul este concertat? Adică o țară cum ar fi vecina noastră Ungaria spune că nu mai avem mistreți și nu mai avem PPA iar noi românii nu suntem în stare să în copiem măcar, dacă nu să gândim mai departe. Chiar credeți că totul este întâmplător?”, a mai explicat crescătorul.
Dimitrie Muscă: La momentul sacrificării nici nu au putut participa
Fermierul din județul Arad a mai spus că încă nu știe dacă va primi despăgubiri pentru pierderile din ferma sa. În plus, Dimitrie Muscă a mărturisit că nu a putut să participe la sacrificarea porcilor.
”Nu am făcut o estimare a pierderilor, nu aș vrea să mă pronunț, este multă muncă în primul rând și la momentul sacrificării nici nu au putut participa, l-am trimis pe fiul meu, pentru că nici nu pot să mai privesc așa ceva. Este prea mult. Pierderea se plătește în bani, în lipsa cărnii românești de pe piață, românii pun pe masă carne din afară, carne a fost spălată și cu detergent uneori și așa mai departe. La țară de obicei, și la particulari dispar porcii și toată lumea se duce să cumpere carne de la supermarketuri, care e singur carne venită din afară. Sunt sunt medici veterinari care au fost la evaluare, la cântărire, la numărare, la tot, tot. Acolo este fiul meu, care este priceput în treaba aceasta și coordonează. Și acum am început dezinfecția. Acum, repet important este să oprim să nu meargă virusul lîn sectorul de grași”, a mai arătat fermierul.





