• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cine este politrucul care ar trebui să se ocupe de irigații în această perioadă de secetă cumplită

    Marian Buhociu -

    Din lac în puț sau încă un lup paznic la oi. Guvernarea liberală l-a înlocuit pe Florin Barbu, un apropiat al lui Darius Vâlcov, la conducerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) cu Constantin Ștefan, un personaj controversat încă de pe vremea guvernării CDR. Inginer de profesie, acesta trebuie să pună la dispoziția fermierilor în această primăvară secetoasă un sistem de irigații performant în care s-au investit, teoretic, sute de milioane de lei.

    Fermieri din județe ca Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea, Buzău, Constanța, Călărași, Vaslui, Iași, Botoșani, Brașov, Alba, dar și asociațiile de profil se plâng să sistemele de irigații nu fac față secetei instalate în țara noastră de la începutul anului. Agricultorii solicită chiar declararea stării de calamitate naturală din cauza lipsei de precipitații. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) este instituția prin care Ministerul Agriculturii pune la dispoziția fermierilor sistemele de irigații naționale. Sistem de irigații în care în ultimii doi ani a fost, cel puțin pe hârtie, pompați sute de milioane de lei pentru îmbunătățirea și modernizarea conductelor care aduc apă în special agricultorilor din sud, sud-estul și nord-estul țării.

    Constantin Ștefan (născut în 1956) este din acest an directorul ANIF, el înlocuindu-l pe Florin Barbu. Conform unui material publicat de G4media.ro, Constantin Ștefan a fost numit în fruntea Irigațiilor pentru că este un apropiat al deputatului George Ionescu. Acesta a mai fost la conducerea sistemului public de irigații și în perioada 2007 și 2009, atunci când a fost administrator special al fostei Societăți Naționale de Îmbunătățiri Funciare (SNIF), intrată în insolvență. Guvernul a decis transformarea societății într-o agenție publică, actualul ANIF.

    Seceta din anul agricol 2019-2020

    Lipsa de apă din sol din acest început de ani continuă seceta de la sfârșitul anului trecut, ceea ce îi face pe fermieri să se teamă că vor înregistra pierderi foarte mari. Nici specialiștii meteo nu-i încurajează.  Seceta pedologică va persista în Moldova, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, pe fondul conţinutului de umiditate scăzut şi deosebit de scăzut în cultura grâului de toamnă, arată prognoza agrometeorologică valabilă până cel puțin la sfârșitul acestei săptămâni, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). „Conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local în nordul şi nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul şi izolat în centrul Transilvaniei. În Maramureș, Crişana şi Oltenia, local în nord-estul şi vestul Banatului, nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul și sud-vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi local apropiate de optim”, precizează agrometeorologii, scrie Agerpres.

    Administrator special SNIF

    Conform propriului CV, Constantin Ștefan a început să lucreze ca simplu muncitor din 1975 și până în 1978 la Trustul de construcții Bacău. Revoluția l-a prins ca inginer în construcții hidrotehnice la Compania Națională Apele Române, aici lucrând din 1983 până în 1993. Apoi, prima slujbă în capitalism a fost la societatea Spirt-Amidon S.A. – Ozun din județul Covasna (1983-1998). Cumva, fără explicații profesionale, în 1999 ajunge pentru un prim mandat, administrator special la  Regia Autonomă Îmbunătățiri Funciare. Poziție pe care o ocupă până în 2001. Ștefan Constantin ar fi fost director la SNIF Bucureşti, adus de fostul ministru ţărănist Ioan Avram Mureşan printr-un artificiu. ”L-au făcut un fel de șef de sistem la ape şi pe urmă l-au transferat la SNIF director general”, au declarat pentru G4Media.ro surse din minister.

    Constantin Ștefan se întoarce apoi, pentru trei ani, până în 2004, la un post de simplu inginer la societatea Sicrom. Între 2005-2008 este însă directorul la general la Latina Plastics SA Bucureşti. Apoi, din 2007 revine pentru doi ani ca administrator special al SNIF. Trece prin PSV Company SA București, cu funcția de consilier. După care urmează o nouă etapă, până în 2013, de consultanță tehnică la societatea CCS Grafic-Design SRL.  Timp de un an, 2013-2014 este consilierul deputatului Ion Bălan. Din 2013 și până la numirea în fruntea ANIF, a fost consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

    Suspiciuni că a devalizat sistemul de irigații

    În anul 2009, Parlamentul României a înființat o comisie parlamentară de anchetă privind situația sistemelor de irigații, precum şi a altor sectoare de îmbunătățiri funciare. Supusă verificărilor era perioada 2007-2010. Pe atunci ANIF era o societate comercială (Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare – SNIF) care se afla în pragul falimentului. Administratorul special al societății era tocmai Constantin Ștefan, personajul propus să ajungă în fruntea sistemului de irigații de astăzi. Comisia parlamentară de atunci a descoperit că Constantin Ștefan a contribuit la datoriile de 160 de milioane pe care le avea SNIF către stat, iar de la numirea sa, acesta s-a ocupat de fondul imobiliar al societății, nu de redresarea irigațiilor. Parlamentarii au recomandat Parchetului General să redeschidă o anchetă penală legate de furturile de SNIF pe numele lui Constantin Ștefan.

    ”Menționam că aspectele prezentate pentru perioada 1997 – 2000 au făcut obiectul dosarului penal nr. 352/P/2004 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiție – Secţia de urmărire penală si criminalistică, iar prin rezoluția din data de 10.01.2005, aceasta instituţie a confirmat propunerea făcuta de către I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Fraudelor de Neînceperea Urmăririi Penale pentru domnul Constantin Ștefan”, se precizează în raportul comisiei parlamentare.

     

    Tot ce a descoperit comisia parlamentară despre Constantin Ștefan 

    Analizând principalii indicatori „Venituri din exploatare şi cheltuieli de exploatare” reiese că, cheltuielile sunt an de an mai mari cu 6 până la 12 %, acestea  conducând la rezultate brute negative anuale, exceptând anul 2008 când s-a făcut evaluarea unor active.

    În anul 2007 capitalul social vărsat era de 12.236.320 lei iar la nivelul anului 2009 este de 138.635.500 lei. Aceasta creştere fiind nerelevantă întrucât nu este definit patrimoniu prin Ordin al ministrului MAPDR sau HG de la data înregistrării la ORC.

    Prin adresa nr.102035/6.07.2009 transmisa de ADS Comisiei de anchetă pentru irigaţii, la pag.17, referindu-se la majorarea capitalului social se precizează că „Valoarea acestor terenuri a fost inclusă în capitalul social după ce acestea au ieşit din patrimoniul SNIF SA. Majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor de incintă pentru care societatea deţine titluri de proprietate a inclus erori a căror corectare este obligatorie”.

    Aceste titluri de proprietate fiind contestate în instanţe, reprezintă o mare eroare juridică, cu efecte negative pentru un timp îndelungat care trebuie corectată imediat. Pentru această situaţie se fac responsabili Consiliul de administraţie al ADS din 2005 pana în ianuarie 2009, directorul direcţiei de privatizare şi concesiuni din ADS Ioan Marian, Consiliu de Administraţie al SNIF SA Bucureşti şi directorul general, Ion Nedelcu și administratorul special Constantin Ştefan. Situaţia trebuie verificată, obligatoriu, de către instituţiile abilitate ale statului.

    Administrarea Specială este reglementată de prevederile Legii 137/2002 şi HG 577/2002 precizează atribuţiile Administratorului special. In acest caz se constată că Administratorul special nu a respectat atribuţiile, mai mult nu s-a cunoscut că SNIF SA înregistrată la ORC a intrat sub incidenţa Legii 297/2004 care la TITLUL IV – Măsuri de administrare specială Cap.I art.264 prevede:

    „Administratorul special preia integral atribuţiile Consiliului de Administraţie, le suspendă remuneraţia şi autorizaţia”, şi la art. 267 ” În 60 de zile de la instituirea Administrării speciale, Administratorul special prezintă CNVM un raport scris de audit, care să conţină cauzele şi măsurile ce vor fi instituite în vederea privatizării”.

    Aceste reglementari impuse de lege nu s-au respectat, fapt pentru care se face responsabil Administratorul Special Constantin Ştefan, Preşedintele al C.A. al ADS Daniel Drăgan, (…)

    Precizăm că SNIF SA Bucureşti a beneficiat de suspendarea executării silite administrate de ANAF în baza HG 375/2006 şi OUG 77/2006.

    Directorii generali şi administratorul Special Ştefan Constantin nu au luat măsurile şi decizii necesare restructurării şi eficientizării economice şi financiare care să ducă la creşterea atractivităţii societăţii în procesul de privatizare. Aceştia s-au ocupat de activităţi imobiliare, fapt reflectat de contractele de evaluare încheiate în această perioadă. In acest timp SNIF a comandat pe bază de contract mai multe evaluări, rezultând documentaţii ce nu au fost utilizate, activităţi reluate în 2008, pentru

    care a angajat contracte cu:

    – SC Consultim SA Timiş – 197.060 RON

    – SC Ipromet SA – 144.397,5 RON

    – SC Gestaco Consulting SRL – 421.360,48 RON

    Conform Standardelor Internaţionale de Evaluare elaborate de IVSC 2005 completate cu Standardele Internaţionale in Evaluare întreprinderii, evaluarea întreprinderii este definită : „Actul sau procesul prin care se ajunge la o opinie sau o estimare a valorii unei afaceri sau întreprinderi/entităţi sau a unei participaţii la aceasta.”

    Acţiunile prezentate mai sus ale Decidenţilor de la MAPDR, ADS, C.A. SNIF şi administratorul special, coroborate cu situaţia actuală a societăţii, conduce fără tăgadă la concluzia că s-au făcut eforturi pentru un tun imobiliar. Acest lucru trebuie verificat de instituţiile în drept s-o facă.

    La data de 31.09.2009 SNIF SA Bucureşti figura ca debitor faţă de bugetul de stat cu suma totală de 160.870.191 lei, de care se face responsabil administratorul special Constantin Ștefan.

    Notele de control scot în evidenţă acte grave de încălcare a legilor în vigoare atât la nivel de SNIF SA Centrală cât şi la nivel de sucursale, fiind necesar a fi luate urgent măsuri legale de către instituţiile statului asupra celor responsabili.

    Menţionam că aspectele prezentate pentru perioada 1997 – 2000 au făcut obiectul dosarului penal nr. 352/P/2004 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie – Secţia de urmărire penală si criminalistică, iar prin rezoluţia din data de 10.01.2005, aceasta instituţie a confirmat propunerea făcuta de către I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Fraudelor de Neînceperea Urmăririi Penale pentru domnul Constantint Ștefan, Apostol Vasile si Toma Petru Victor pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 C.P. , raportat la art. 248 indice 1 C.P.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!