• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tiberiu Tiron, fermier: Consiliul Concurenței ar trebui să analizeze prețul cerealor și scumpirile la îngrășăminte!

    Angelica Lefter -

    Fermierul Tiberiu Tiron, din județul Vaslui, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește situația în care se află agricultorii la acest moment. Deși abia a început campania de recoltare, agricultorul, care este și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a menționat că nu își face griji pentru recoltă, ci pentru prețurile din piață. Mai mult, a semnalat o situația ciudată pe piața îngrășămintelor, unde nu doar produsele cu origine Rusia s-au scumpit, ci toți fertilizanții cunosc o creștere drastică de preț.

    Tiberiu Tiron o exploatație vegetală în cadrul căreia lucrează 2.000 de hectare în județul Vaslui. Campania de recoltare a început-o doar de o zi, însă este convins că producțiile sunt mulțumitoare. Ceea ce îl amărăște pe fermier sunt prețurile cerealelor, în continuă scădere.

    Citiți și: Tiberiu Tiron, fermier performant de pe malul Prutului, cere o strategie coerentă pentru irigații: ”Politicienii fac tot felul de chestii aberante, de domeniul «Las Fierbinți»”

    ”Ieri a fost prima zi de recoltat, la orz. Problema nu este recolta, problema o reprezintă prețurile, sunt ca acum 20 de ani, sau poate că exagerez, să spunem ca acum 10 ani. Orzul este 0,68 lei/kilogram, la grâu nu am intrat la recoltat, dar prețurile cam tot așa sunt, 0,80 de lei/kg. Am precontracte cu traderii doar la rapiță, dar încă nu am intrat la recoltat. Pentru momentul acela au fost prețuri bune, de aceea am și încheiat contracte. Campania a întârziat, au fost temperaturi noaptea foarte mici, ceea ce a întârziat procesul plantelor de ajungere la maturitate, de recoltat. Azi noapte au fost 12 grade Celsius, oscilațiile de temperatură zi-noapte ne dau peste cap”, a mărturisit fermierul vasluian pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Culturi lucrate în no-till cu rezultate foarte bune

    Majoritatea culturilor fermierului Tiberiu Tiron sunt lucrate în no-till și minimum-till, adică fără arătură și fără lucrări de adâncime. Cu toate acestea, agricultorul spune că este un an bun din punct de vedere al recoltelor.

    ”Lucrez în total 2.000 de hectare, dintre care orz 110 hectare, grâul pe 750 de hectare, rapiță 300 de hectare, porumb 250 de hectare și alte culturi. Producțiile sunt mulțumitoare, noi ne-am optimizat procesul de producție încât să conservăm minimul de apă pe care îl avem, facem minimum-till și no-till. În zona de luncă avem un teren cu specificitate aparte, în sensul că are tendință de tasare și atunci trebuie să facem un mimim de lucrări, restul terenului îl lucrăm no-till. Porumb neirigat nu mai punem pentru că ni se pare o utopie, am introdus în cultură orzul”, a menționat fermierul.

    Înțelegeri pe prețul cerealelor și pe cel al fertilizanților?

    Agricultorul Tiberiu Tiron a mai adăugat că, în opinia sa, un număr redus de cumpărători de cereale din piață se înțeleg asupra prețurilor. El consideră că situația trebuie analizată de Consiliul Concurenței.

    ”Estimările la orz sunt de 7-8 tone. Noi ca tehnologi considerăm că ne-am făcut treaba, dar marea problemă este la prețuri. Atât timp cât sunt 5-6-7 cumpărători în piață se înțelege că ei fac prețurile. Bine, poate că acestea sunt prețurile la nivel european, global, dar sunt tot aceiași 6,7 jucători mari pe piață și nu e foarte greu să ajungi la o înțelegere, aici ar trebui să intervină Consiliul Concurenței, eu așa gândesc. Pe lângă prețul cerealelor, UE a impus taxe vamale pentru îngrășămintele care vin din Rusia, în acest moment toate îngrășămintele și-au mărit prețul. Cele din Rusia au taxe, dar cele care vin din Turcia? S-au scumpit și ele. Ar trebui Consiliul Concurenței să studieze aceste aspecte un pic mai mult”, este de părere fermierul Tiberiu Tiron.

    Impactul scumpirii transporturilor nu există din cauză că fermierul a investit în echipamente de-a lungul timpului și transportul acum nu mai este o problemă, după cum a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Fermierul Tiberiu Tiron propune corelarea subvenției APIA cu producția!

    O altă problemă semnalată de agricultorul vasluian a vizat corelarea nivelului subvenției cu cel al producției, pentru a pune capăt vânătorii de subvenții, situație despre care a mai pomenit în diverse rânduri, specificând că nu are nimic personal cu fermierii mici. Totodată, agricultorul a specificat că ”este nevoie de o strategie pe termen lung și în ceea ce privește fiscalitatea”.


    Te-ar mai putea interesa

    Furturi de amploare de pe terenurile agricole. Întâlnire convocată cu fermierii unei comune Legumele și fructele din piață sunt mai scumpe decât în supermarket: ”La noi sunt zilnic proaspete!” Soluția de drojdie pentru roșii: beneficii, preparare, aplicare

    Ultimele știri

    Analiza solului – vitală pentru un sol excepțional. AGROFORCE, o soluție profesională oferită de CARMEUSE Agro România! O firmă de îngrășăminte a cerut insolvența Cerealcom Dolj, afacerea fermierului Mihai Anghel Explozie de prețuri la caise și piersici: 30 de lei/kg. Manager livadă: ”Din 2.000 de caiși, nu am cules un kilogram de fructe”