Autorități, interveniți! Fermierii din Ialomița se confruntă cu furturi și acte de vandalism în câmp!
Angelica Lefter -În ultima perioadă s-au înmulțit actele de vandalism și furturi la sistemele de irigații din județul Ialomița. Fermierii sunt disperați și oferă recompensă celor care-i găsesc pe vinovați.
Vicepreședinte al APPR, Arnaud Perrein, cultivă 4.000 de hectare cu cereale, grâu, porumb, orz și soia, dintre care 1.500 de hectare irigate, teren pe raza localității Mihail Kogălniceanu din județul Ialomița. De aproximativ un an are parte de acte de vandalism asupra sistemului său de irigații, iar făptașii nu au fost prinși nici până acum, a menționat agricultorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Din acest motiv, fermierul Arnaud Perrein și totodată administratorul societății Sopema Agriculture, a publicat pe pagina de Facebook a companiei, un anunț asemănător cu cele din filmele despre ”Vestul Sălbatic”, în care menționează că oferă recompensă de 10.000 de lei pentru cel care va găsi făptașii.
”Ne confruntăm de cel puțin un an cu acte de vandalism asupra sistemelor de irigații din zona Mihail Kogălniceanu, din județul Ialomița. Sunt de 28 de ani în România și fac agricultură, dar așa ceva nu mi s-a întâmplat! Am făcut anunțul stil ”Vestul Sălbatic” mai mult din disperare, încercăm orice ne-ar putea duce la făptuitori. Dacă cu Poliția nu s-a rezolvat nici până acum, încercăm să găsim soluții, asta este una dintre ele. Sistemele de irigații sunt vandalizate constant, cauciucurile sunt înțepate cu cuțitul, sunt între 5 și 13 lovituri de cuțit pentru fiecare cauciuc, astfel ca să nu poată fi reparat. Acum două luni de zile s-au spart într-o singură noapte 24 de cauciucuri și acum trei zile încă 8. Mai sunt probleme cu tablourile de comandă, li s-a dat foc sau au stricat toate sistemele. Motoarele electrice se fură, se distrug. De fiecare dată am chemat poliția, de fiecare dată am făcut procese verbale și tot ce trebuia să fac, dar nu am rezolvat. E multă foarte multă, trebuie schimbate elementele vandalizate, este și paguba financiară…Anunțul și oferirea de recompensă pentru găsirea făptașilor, potrivit avocatului nostru, nu este în afara legii. Am făcut anunțul în forma asta pentru că ni s-a părut interesant, genul acesta de afișe atrage atenția. Pagubele mele se ridică la 30.000 de euro, plus timpul pierdut. Detaliile pot fi date la numărul de telefon afișat, de la firma de pază cu care colaborăm. În culturi nu avem pierderi pentru că intervenim foarte repede pentru remedieri. Este doar vorba de timp pierdut și de bani aruncați”, a declarat Arnaud Perrein pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Arnaud Perrein spune că nu cunoaște motivele pentru care este vandalizat constant. De asemenea, spune că nu există revendicări sau cerințe ale unor persoane, deci nu își poate da seama care este adevărata problemă sau cum ar putea să o remedieze.
”Nu cunosc motivele pentru care cei care vandalizează fac acest lucru, probabil este cineva care are ceva cu mine personal, nu numai cu firma, poate fi un fost angajat, dar nu știm sigur. De un an de zile nu avem revendicări, să putem să ne schimbăm atitudinea sau să vedem ce nemulțumiri au. De 28 de ani nu am păâit așa ceva, chiar dacă se mai fura un cablu, însă vandalism pur și simplu nu am pățit. Este curios că tocmai acum, căci suntem vecini cu localitatea Țăndărei, care e în carantină din cauza noului coronavirus, când este plin de poliție și armată peste tot, să se întâmple asemenea acte de vandalism. Au crescut foarte mult furturile legate de utilaje de irigat. Noi, fermierii, nu ne așteptam să crească furturile în această perioadă”, a specificat fermierul ialomițean.
Un alt fermier din zonă, Nicolae Cristian Jipa, reclamă, la rândul său, furturile unor elemente din sistemele de irigații. Acesta cultivă 350-400 de hectare, preponderent cu porumb și soia, însă aproximativ 80 de hectare vor pierde startul din această primăvară, din cauza unor acte de hoție, care au împiedicat irigarea culturilor:
”Acum 2-3 săptămâni mi s-au furat electromotoarele de la o liniară, o instalație de irigat. Eu văd că România și-a făcut datoria de și-a adus cetățenii în țară, probabil de asta s-au înmulțit și furturile. Am vorbit și cei la care am comandat electromotoarele și au spus că nici ei nu au mai întâlnit așa ceva până acum, de când sunt ei, de 20 de ani în România. Pagubele se ridică în jur de 35.000 de lei, nu numai atât, dar scoatem instalația de irigat din funcțiune și nu mai putem iriga 70-80 de hectare de teren, calamitezi culturile, că nu irigi când trebuie. Pierderile sunt și indirecte, deci foarte mari. A fost foarte secetă, trebuia să dau culturilor de porumb și soia puțină apă pentru răsărire. Nu am reușit să pun în sistemul vandalizat în funcțiune, căci este și perioada asta cu coronavirusul. Momentan nu am cultura pe 80 de hectare irigate. Pentru celelalte abia au dat drumul la apă pe canal. Însă pentru instalația furată mai durează până o refac, pierd startul, semănat optim”, a declarat femierul Jipa.
O altă problemă semnalată de fermierul ialomițean Nicolae Cristian Jipa este lipsa angajaților săi de la serviciu, în special cei care locuiesc în Țăndărei, cauzată de carantina impusă de autorități, situație creată de COVID-19.
”Ne confruntăm și cu situația că Țăndărei este în carantină, iar oamenii de acolo nu pot veni la muncă, mai ales pentru serele de legume, roșii, eu livrez de o lună de zile pentru două mari supermarketuri. Restricțiile mi-au subțiat personalul rău, cel puțin cel tehnic, inginerul care se ocupa de asta nu are voie să iasă din zona de carantină”, a menționat fermierul ialomițean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.