• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ionuț Cercel, președintele GAL Crivățul de Sud-Est: Decizia de a interzice exportul este eronată și va provoca mari daune fermierilor români

  Ramona Dascălu -

  Decizia guvernului României de a interzice exporturile nu este văzută cu ochi buni de Ionuț Cercel, președintele Grupului de Acțiune Locală Crivățul de Sud-Est, care spune că acest demers va provoca mari daune fermierilor români. În acest context, Ionuț Cercel îi cere ministrului Agriculturii Adrian Oros să își revizuiască de urgență decizia întrucât va conduce către o ieftinire a grâului și o scumpire a pâinii.

  Cred că domnul Ministru al Agriculturii Adrian Oros, împreună cu domnul prim ministru al României Ludovic Orban, au bune intenţii în această situaţie dificilă prin care trece ţara noastră. Cu toate acestea, decizia luată prin ordonanţa militară numărul 8, articolul 7, alin 1), de a interzice exportul, în special la grâu, este eronată şi va provoca mari pagube fermierilor români. Este posibil să mă înşel şi acest demers totuşi să fie cu impact pozitiv pentru agricultura românească cât şi pentru economie. România a produs în anul 2019 peste 7 milioane de tone de grâu. Consumul intern este estimat undeva la 2 milioane de tone anual. Diferenţa, an de an se exportă pe pieţele externe din UE şi ţările din afara comunităţii europene. Asta înseamnă că materia primă pentru a produce făina şi implicit pâinea, există suficientă în ţară”, a explicat pe pagina sa de Facebook Ionuţ Cercel, preşedintele Grupului de Acţiune Crivăţul de Sud Est.

  Președintele Grupului de Acțiune Locală Crivățul de Sud-Est explică și ce urmări ar putea avea interzicerea exporturilor: „Prin interzicerea exportului la grâu se va crea următorul fenomen: traderii ce operează în România făceau fix în această perioadă contracte futures cu fermierii autohtoni. În acest moment, vor bloca activitatea în România şi îşi vor muta interesul către alte state. În plus, mulţi fermieri, de talie mică şi medie, nu sunt capitalizaţi, nu au spaţii de depozitare şi astfel îşi cumpără inputuri garantând cu recoltele viitoare, vânzându-şi produsele agricole direct de pe câmp. Aşa cum funcţionează o economie de piaţă normală, cererea fiind mică în comparaţie cu oferta, va duce la o scădere drastică a preţului. Aici vorbesc de „grâu” ca şi materie primă, nu şi a produselor finite ce vor trece prin întreg lanţul alimentar (procesator, distribuitor, consumator final), unde tot procesul nu se întâmplă în mod controlat sub activitatea unor cooperative mixte ce pot genera plus valoarea în domeniul panificaţiei şi morăritului„.

  În încheiere, acesta face și un apel către ministrul Agriculturii Adrian Oros, pe care îl roagă să-și revizuiască de urgență decizia de interzicere a exporturilor: „Cheia securităţii alimentare este de a asigura stabilitate financiară producătorilor agricoli, pentru a fi sustenabili şi eficienţi şi după finalizarea acestei stări de criză. Vom vinde un grâu ieftin şi vom mânca o pâine scumpă! Domnule Ministru Adrian Oros, vă rog, revizuiţi de urgenţă această decizie!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  FARMI: O nouă aplicație pentru fermieri și un pas înainte pentru agricultura digitală! Prețul grâului continuă să crească. Egiptul a plătit pe tonă cu 9 dolari mai mult decât acum o săptămână! Grâul din Rusia domină piața cerealelor! A intrat puternic pe o nouă mare piață!

  Ultimele știri

  Fermieri, verificați-vă conturile! APIA anunță că a transferat 833.265.881 de lei! Apicultori români: Am obținut cea mai mică producție de miere din ultimii 50 de ani! Albinele pot fi ”antrenate” pentru a crește productivitatea culturilor agricole!

  Căutare în articole