Județul unde a plouat cel mai mult: 16-19 l/mp! Cum arată ”bursa ploilor” în celelalte județe!
Ramona Dascălu -Val de ploi…și nu prea! Fermierii speră că zilele acestea vor aduce nu doar vreme mai rece și cer cu nori, dar și precipitații consistente care să salveze culturile de toamnă și să le ajute să răsară pe cele abia înființate. Cel mai mare pericol este cel ca semințele puse în pîmânt să fie ”mințite”, adică să primească apă cât să germineze, dar umiditatea să nu fie suficientă pentru o răsărire corespunzătoare.
După ziua de ieri, marți – 14 aprilie, când ploile și-au făcut apariția în mai multe zone din țară, cei mai norocoși se pot considera fermierii din Giurgiu, întrucât aici au căzut și 19 litri de precipitații în unele zone. Cantitatea nu a fost uniformă, dar la nivelul acestui județ s-au raportat de către fermieri cele mai consistente precipitații.
În Răcari, județul Giurgiu, la ferma agricultorului Achim Ion au căzut 16 l/mp. ”A venit și pe la noi!”, a anunțat agricultorul pe un grup de fermieri.
Tot în Giurgiu, dar de această dată la Radu Vodă au fost 19 l/mp.
În județul Călărași, la Borcea, au căzut 1,5 l/mp, iar la Chirnogi, 6 l/mp.
În Constanța, în mai multe zone din județ au căzut 5 l/mp.
În partea Moldovei, precipitațiile nu au fost prea bogate. Doar 2 l/mp la Băcău și 0,5 l/mp la Vaslui.
La Râciu, în județul Mureș, au căzut 5 l/mp, în timp ce la Satu Mare doar 2 l/mp.
În județul Brașov, fermierii au măsurat doar 3,5 l/mp, pe alocuri chiar 5 l/mp. Aproape aceeași cantitate de precipitații a căzut și în Prahova – 3 l/mp.
Sunt însă și județe în care nu a plouat deloc: ”Numai în județul Brăila niciun strop”, a scris Cristina Maria Colceag.
Nici în Tulcea, Galați și Ialomița nu a căzut niciun strop de ploaie.
Zonele din țară unde este secetă pedologică puternică și extremă
Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a publicat astăzi date referitoare la rezerva de umiditate din sol la acest moment.
Astfel, la data de 15 aprilie 2020, ANM anunță că în cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-100 cm, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova și Dobrogea, cea mai mare partea a Munteniei și a Transilvaniei, local în nordul și nord-vestul Banatului. Rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Maramureș și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nord-estul și vestul Banatului, nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Munteniei.
Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se situează în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Maramureș și Crișana, cea mai mare parte a Banatului și Olteniei, nordul, local centrul și sudul Transilvaniei, sudul, sud-vestul, vestul și nord-vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se înregistrează în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia, local în estul, centrul și sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului și estul Olteniei.