• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii îşi fac planuri, Natura moare de râs. Ce lecţie ar putea învăţa cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr

  agrointeligenta.ro -

  În Europa, stocurile de zahăr par acum mulţumitoare, motiv pentru care unii mari producători de sfeclă au decis să reducă suprafeţele pentru a nu apărea un surplus de ofertă. Natura ar putea face însă ca scăderea producţiei să fie mai mare decât şi-ar dori oamenii.

  Patru cincimi (80%) din zahărul produs la nivel mondial este obţinut din trestie de zahăr, iar o cincime (20%) din sfeclă de zahăr. Cum cele două culturi au specificul lor climatic, la nivelul pieţelor locale ponderea cea mai mare o are una sau alta – în emisfera sudică, aproape în mod exclusiv (spre 100%) zahărul este obţinut din trestie de zahăr, în cea nordică atât din trestie de zahăr cât şi sfeclă de zahăr.

  Toate aceste lucruri au relevanţa lor în stabilirea preţului zahărului la nivel internaţional şi local.

  Componenta cea mai puternică în stabilirea preţului zahărului pe pieţele internaţionale este legată de evoluţia recoltelor de trestie de zahăr din emisfera sudică, în special din Brazilia.

  sugarcane

  Brazilia, cel mai mare producător

  Brazilia este atât cel mai mare producător de materie primă pentru zahăr (trestie de zahăr) cât şi cel mai mare producător de zahăr din lume.

  La nivelul pieţelor locale este foarte important dacă zahărul se obţine din trestie sau sfeclă de zahăr – nu datorită pieţei ci reglememtărilor.

  Dacă piaţa ar fi lăsată liberă competiţia dintre producătorii de trestie de zahăr şi cei de sfeclă de zahăr s-ar tranşa foarte rapid atât la nivel internaţional cât şi local – primii ar lua tot, iar cei din urmă pur şi simplu ar dispărea.

  Pentru a-şi proteja cultivatorii de sfeclă de zahăr, ţările în care această cultură este singura sursă pentru producere a zahărului au în vigoare o serie de reglementări (cote de import în general) prin care limitează atât importurile de trestie de zahăr ca materie primă pentru fabrici câ şi zahărul obţinut din trestie de zahăr ca materie primă pentru industria alimentară.

  PAC aduce noi reglementări

  Fără a viza relaţiile cu partenerii non-europeni, Uniunea Europeană a decis să modifice cadrul de reglementări din acest domeniu (chiar în vara aceasta) – ca parte a reformei Politicii Agricole comune, eliminând cotele de producţie şi preţul minim al sfeclei de zahăr.

  Schimbările, care vor intra în vigoare în 2017, vor creşte competiţia dintre producătorii de sfeclă de zahăr din Uniunea Europeană.

  Această creştere a competiţiei dintre producătorii de sfeclă de zahăr, coroborată cu eliminarea cotelor de producţie şi a preţului minim – este de natură să tragă preţul aceste materii prime în jos.

  Acesta este motivul pentru care producătorii europeni de sfeclă de zahăr doresc să îşi ajusteze până în 2017 producţia pentru ca stocurile de zahăr constituite până atunci să nu fie chiar atât de mari încât preţurile obţinute să cadă prea jos.

  Fermierii germani vor reduce pentru anul care vine suprafeţele cu 54 de mii de hectare, de la 395 de mii la 341 de mii – ceea ce înseamnă cu aproape 14%. „Am avut recolte bune în ultimii doi ani, lucru care a dus la crearea unor stocuri ample de zahăr pe piaţă” explică un reprezentant al acestora.

  Germania este al doilea producător de sfeclă de zahăr din Uniunea Europeană, primul fiind Franţa, iar al treilea Polonia.

  S-ar putea, însă, ca scăderea producţiei să înceapă chiar mai devreme – condiţiile meteo nefavorabile întârzie recolta de anul acesta în zona multor mari producătoari, precum Germania şi Polonia în Uniunea Europeană, dar şi Ucraina (regiunile din Nordul ţării) şi Rusia (regiunile din Centru, în partea europeană).

  Culturi europene afectate de ploi

  „Ploile masive care au căzut în ultimele două luni au făcut ca maşinile să intre cu greu în câmp. Şi chiar şi atunci când sfecla este strânsă de pe cmp, transportul ei către fabricile de zahăr este greu de făcut”, descrie situaţia din Rusia, un analist, acesa mai precizând că „din această cauză fabricile şi-au redus chiar capacitatea zilnică de procesare”

  În Rusia şi Ucraina, ţări care îşi protejează şi ele piaţa de „invazia” producătorilor de zahăr din trestie de zahăr – ar putea fi chiar nevoie de importuri de zahăr obţinut in sfeclă de zahăr venite din Uniunea Europeană, scăzând stocurile acesteia.

  Aceste pierderi de producţie din pricina dificultăţilor în a recolta ce „s-a făcut” în acest an şi consecinţele lor în regiunea mai largă a Europei pot destabiliza calculele făcute pentru 2017, mai ales că până aunci, mai sînt patru ani în care cotele de producţie şi preţul minim rămân în vigoare, lucru care împinge preţul zahărului la un nivel mult mai ridicat.

  Un nivel de la care ar putea să cadă apoi mult prea jos.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț