• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierul cu animalele otrăvite, șocat de cele întâmplate: ”Un criminal se plimbă printre noi! În 30 de minute mi-a murit jumătate de turmă!”

    Angelica Lefter -

    Oierul din localitatea Zorile, comuna Copăcele, județul Caraș-Severin, Vasile Bihuneți, și-a pierdut în urmă cu două zile jumătate din efectivul de ovine, după ce apa din jgheabul în care se adăpau animalele a fost otrăvită. Cazul a fost prezentat pe larg într-un material marca Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    CITIȚI AICI: Caz șocant pe pășune! 150 de oi și mieluți au murit după ce au băut apă otrăvită dintr-un jgeab!

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au contactat pe oierul care, înainte de Paști, nu mai așteaptă Sărbătorile, ci rezultatul  testelor de laborator care să arate ce substanță a fost pusă în apa care i-a omorât jumătate din efectivul de animale.

    ”Nu am mai primit niciun semn de la polițiști, dar probabil că așteaptă și ei analizele de laborator, pentru apă și animale. Încă nu au ajuns analizele, chiar aștept să fac un proces verbal, ceva, că avem un proiect în derulare la AFIR, pe animale, mie chiar îmi trebuie ceva la mână, un document, să merg la AFIR să rezolvăm problema, să nu mă pună să dau banii înapoi sau cine știe ce să se mai întâmple. Am pierdut aproape 50% din efectivul de ovine. Din 228 de oi, 108 cu tot cu miei, vreo 80 și ceva de oi și restul miei, undeva la 50% din total, au murit. Chiar nu știu ce substanță a fost acolo de mi-a ucis oile, am auzit că nu ar fi fost azot, ar fi fost altceva. Probabil că ceva mult mai puternic dacă în mai puțin de jumătate de oră au murit. Domnii polițiști au găsit aici pe pășune niște azot, dar din moment ce n-a ieșit la probă azot, nu știu dacă a fost sau nu substanța și pe pășune”, a explicat oierul din Caraș-Severin.

    Bărbatul este convins că apa a fost otrăvită pe timpul nopții întrucât animalele au băut din acel loc și cu seara de dinainte și nu au avut nimic.

    ”Animalele pleacă de la mine….pe la apă și se duc în islaz, că am islaz în chirie de la primărie. După-masă se întorc, beau apă și vin acasă. Cu o seară înainte băuseră în locul respectiv, era vălugul plin că a plecat pompa, avem niște panouri fotovoltaice care produc curent și pleacă pompa. Era vălugul plin, au băut cam un sfert, pentru că mai este un jgheab în fântână, în altă parte. Dimineață când le-am dat drumul, au trecut pe lângă vălug și s-au băgat să mai bea diferența ce a rămas cu o seară înainte. Când au băut apa aia, au început să cadă”, ne-a relatat fermierul.

    Oierul Vasile Bihuneți spune că încă nu suspectează pe nimeni și nu știe să fi avut dușmani. De asemenea, nu își amintește să fi avut discuții cu fermieri sau alți oieri. Cu toate acestea, consideră că persoana responsabilă putea să omoare nu numai animale, ci și oameni, de aceea califică gestul ca fiind unul criminal.

    ”Numai noaptea a pus cineva ceva, căci le am închise aici unde le țin și când le-am dat drumul, din aceeași apă au băut și deja au început să se simtă rău. Nu suspectez pe nimeni că de amenințat nu m-a amenințat nimeni în față. Nu am avut probleme cu pășunile, dar anul trecut la fel, la nici un kilometru distanță de unde s-a întâmplat acum au fost puse grămezi de porumb cu azot peste el și acoperit cu frunze, chiar în pădure la mine, pe care o păzesc eu. Probabil că se aștepta ca oile să treacă pe acolo, dar au trecut prin partea cealaltă de pădure. Acolo a intrat o vacă și a mâncat. Pare o faptă de om nebun. Vara când dau ciupercile vin oameni cu copii, beau apă acolo, e un act criminal, cum pot să-l numesc altfel? Nu ajungeau oile mele, ajungea altcineva înaintea mea, este un loc în mijlocul islazului. De acolo a trecut un alt coleg cu oile, a băut apă de acolo. Nici nu știu ce să fac, mai am nutreț pe aici, mi-e frică să nu revină persoana aceea să îi facă ceva. Dacă anul trecut a mai încercat, anul acesta a reușit. Înseamnă că există o persoană care se plimbă pe lângă noi și care are probleme grave. Animalele s-au manifestat toate la fel, au murit în chinuri groaznice, zbierau, eu am venit la ele când m-a sunat cel care avea grijă de ele. Inițial era una era căzută, dar eu când am ajuns erau deja 20 pe jos, în aproape 10 minute. În jumatate de oră erau pe jos toate care au băut. Norocul nostru că nu era jgheabul plin, că nu au băut toate. Mieii care au băut primii, ăia primii au căzut. Nu am probleme cu fermierii, am 30 de hectare ale mele plus 12 hectare ale socrului meu, că am avut oile împreună. Avem o înțelegere nescrisă, noi, cei acre avem animale, vecinul cu animale vine și pășunează pe proprietataea mea, eu pe a lui, nu am avut probleme. Cel care a otrăvit apa are acasă poate doar o pisică și un cățel acasă, omul care e lucid nu face așa ceva”, a mărturist crescătorul de oieri pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Între timp, omul speră să afle ce substanță a fost folosită și să rezolve problema cu proiectul depus la AFIR. Din partea autorităților locale a primit tot sprijinul, iar populația a fost avertizată să evite consumul de apă din respectivul loc.

    ”Am luat legătura la AFIR cu consultantul cu care am făcut proiectul respectiv, rămâne să vadă ce măsuri să ia, nu s-a mai întâlnit cu asemenea caz, nu s-a gândit nimeni că se poate întâmpla așa ceva. Probabil că au rezolvare în situații de forță majoră. Primăria știe, că cei de acolo ne-au ajutat. Au săpat groapa cu buldoexcavatorul. Toată lumea știe acum, am pus bandă, am scris apă otrăvită. A rămas să vedem la analize ce substanță e. Dacă la Reșița a ieșit că nu e azot, am trimis mai departe la București la alt laborator”, a declarat Vasile Bihuneți, care a promis că ne va contacta în momentul în care analizele vor fi concludente.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!