Octavian Petrescu, Rodbun: UN AJUTOR DE STAT DE 400 EURO/HECTAR este minimul de supraviețuire pentru fermieri!
Vlad Macovei -”În criză, pariem pe sămânța bună, românească”. Interviu cu Octavian Petrescu, directorul comercial al Rodbun Grup, companie de agribusiness cu capital 100% românesc, despre criza generată de pandemie, secetă și soluțiile de salvare.
Cum se simte criza la Rodbun?
- Ca activitate, mai puțin. Avem sectoare afectate, dar, pe partea de livrări, lucrăm la capacitate normală. A fost un mic recul de vânzări în luna martie, pentru că fermierii nu s-au mai putut deplasa la magazinele noastre, dar situația se reechilibrează. Suntem activi și în formulă completă. Colegii noștri de la „vânzări” se află la datorie pe tot cuprinsul țării, fiindcă toți avem convingerea că agricultura poate salva economia românească. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să cultivăm fiecare bucată de pământ. De aceea, livrăm semințele și produsele destinate campaniei de primăvară la poarta fermierului, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenție impuse de combaterea Covid-19.
Și din punct de vedere al perspectivei economice?
- În punctul ăsta suntem pe aceeași linie a frontului cu toți fermierii români. În fond, și noi suntem fermieri, întrucât cultivăm semințe de cultură pe mii de hectare… Am ținut prețurile la nivelul dinaintea izbucnirii pandemiei, nu am încercat să profităm de strâmtoarea în care măsurile anti-COVID-19 i-au aruncat pe fermieri. Mai mult, am făcut apel și la ceilalți furnizori de input-uri să procedeze la fel. Perspectiva economică a noastră, a întregului domeniu, depinde de modul în care statul român și Uniunea Europeană înțeleg să acționeze pentru a salva agricultura. Statul trebuie să ajute fermierul pentru că soarta economiei românești stă, acum, pe umerii acestuia.
Adică?
- Agricultura este un domeniu strategic pentru economia românească. Pentru orice economie, de fapt. Criza a dovedit, fără dubii acest lucru. În fața pericolului, oamenii și-au făcut provizii de hrană, de alimente de bază, nu de haine de firmă și smartphone-uri. Azi când vorbim, În România, pe lângă problemele generate de criza coronavirus, ne confruntăm cu o situație mult mai gravă din punct de vedere economic: seceta severă din sudul României…
80% din culturile de grâu și rapiță sunt afectate
Ce e mai rău pentru agricultură, seceta sau efectele generate de măsurile anti-pandemie?
- Pentru agricultură, seceta, da. La scara întregii țări, avem patru milioane de hectare afectate. Toate, cultivate cu cereale. 80 la sută din culturile de păioase și rapiță sunt aproape compromise. Doar o minune le mai poate salva. În aceste condiții, statul are datoria să facă o injecție puternică cu bani în agricultură. Din fonduri bugetare, de la UE, din împrumuturi bancare, de unde poate. Simpla facilitare a încasării subvențiilor pe anul în curs nu este, nici pe departe, suficientă.
După estimările dumneavoastră, de câți bani ar fi nevoie?
- 400 de euro pe hectar ar fi un minimum de supraviețuire. În 2007, un an cumplit, cel mai secetos din 1946 până azi, salvarea a venit prin intermediul acelor cupoane valorice emise de stat, în valoare de 1200 de lei fiecare. Adică, aproape 400 de euro, la cursul de atunci.
Și n-ar fi mai bine ca acești bani să fie pompați în sistemul de irigații?
- Să fim realiști. Nici timpul scurt, și nici restricțiile impuse de pandemie nu permit o acțiune eficientă de refacere a sistemului. E o poveste SF că, în acest an, vom putea iriga mai mult de 200.000 de hectare. Singura soluție este finanțarea directă a fermierilor de către stat și UE.
Cum apreciați interdicții impuse stat asupra exportului de cereale?
- Pe termen scurt, pot înțelege și accepta argumentul că este vorba siguranța alimentară a populației. Pe termen lung, este însă o decizie riscantă pentru siguranța afacerii fermierului care s-ar putea vedea nevoit să vândă foarte aproape de costul de producție. De aceea, este nevoie de prudență și de înțelepciune în gestionarea acestei măsuri.
În criză, pariem pe sămânța bună, românească
Așteptați, de la stat, vreo măsură care să ajute compania în mod direct?
- Prin natura activității noastre, noi suntem atât de legați de partenerii noștri fermieri, încât măsurile care îi ajută pe ei ne ajută și pe noi. Ne-am dori, totuși, ca sistemul bancar, un segment care are o relație privilegiată cu statul, să relaxeze, în această perioadă, accesul la credite și condițiile de creditare.
În portofoliul dumneavoastră de produse, aveți „un meniu de criză” pe care îl recomandați fermierilor?
- Nu neapărat „un meniu de criză”. Dar pariem pe sămânța bună, românească. Le recomandăm prietenilor noștri porumbul românesc, produs la Fundulea. Oltul, mai ales. Are un preț mic prin comparație cu alți hibrizi și raportat la calitate. Cel mai important, rezistă excelent la secetă.
Un mesaj și o urare de final pentru fermieri?
- Să nu ne pierdem speranța, să cultivăm fiecare bucată de pământ și ne rugăm la Dumnezeu să ne dea ploaie și rod bun într-un an rău.