• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Durerea unui fermier: ”O haită de lupi mi-a atacat și devorat vițeii! Vom ajunge să fim mâncați de fiarele sălbatice!”

    agrointeligenta.ro -

    În mediul rural, fermierii își duc greutățile singuri. La necaz, oamenii sunt lăsați să se descurce pe cont propriu. În lupta cu fiarele naturii, forța unui singur om nu este suficientă! Pentru Florin Băncilă, un crescător de vaci de carne din județul Hunedoara, dimineața din Duminica Paștelui a fost una groaznică: l-a adus față în față cu o haită de lupi. Animalele i-au devorat trei dintre viței și doar la auzul zgomotelor puternice, cei 10 lupi și-au abandonat atacul. Ferma familiei Băncilă nu este nici la altitudini mari de munte, nici izolată de sat. Orice altă gospodărie este în același pericol, spune fermierul care face apel ca autoritățile să reia acțiunile de control a efectivelor de animale sălbatice cu risc atât pentru animalele domestice, cât și pentru viața oamenilor.

    Iată, integral, mesajul transmis reportterilor Agrointeligența – AGORINTEL.RO de fermierul Florin Băncilă despre atacul din Duminica Paștelui:

    ”Mă numesc Băncilă Florin crescător de vaci de carne rasă Angus și metis cu Angus. Ferma este situată în județul Hunedoara, în comuna Pui, satul Pui, lângă târgul de animale, la o distanță de 500 m față de ultima casă. Duminică 19.04.2020, dimineață îmi desfășurăm activitatea la fermă dar am obsevat o agitație mare la vaci, iar câinii lătrau foarte puternic ca la animal sălbatic. Am alergat la un țarcul electric (aflat la o distanță de 300 m de fermă) unde aveam pentru îngrășare 12 viței cu vârsta de 9-12 luni și greutatea de aproximativ 300 kg. Când am ajuns la țarc am găsit o haită de 10 lupi care atacau vițeii. Am strigat, am făcut zgomot și lupii au fugit. Am constatat că din 12 viței au ucis 3 viței. Am sunat la 112 considerând că prezența lupilor așa aproape de sat este un real pericol și că lupii se pot întoarce oricând. Menționez că țarcul viteilor se află la o altitudine de 400 și la o distanță de 100 m de cea mai apropiată casă.

    În 11 ani de când mă ocup de creșterea vacilor nu am fost atacat de animale de pradă. Un consătean care face pază la o firma de montaj în apropierea fermei m-a atenționat, în 17.04.2020, că a văzut o haită de 8 lupi la o distanţă de 5 km de fermă, dar niciodată nu am crezut că vin așa aproape de sat în haită.

    Oare unde vom ajunge la iarnă dacă primăvara sunt atacat lângă sat? Cei care protejează lupul s-au gândit că vom ajunge să fim mâncați de lupi și vor rămâne doar animalele sălbatice? Până în anii 90 se extrageau anual 1.500-2.000 de lupi. Azi trebuie să trăim printre lupi, urși și râși la această altitudine de 400 m și lângă case locuite. Dacă se continuă înmulțirea lupilor așa, vor ataca și gospodăriile din sat fie vară, fie iarnă.

    Marți dimineață voi face demersurile la primărie pentru întocmirea dosarului de despăgubire pentru cei trei viței cu o greutate de aproximativ 300 kg fiecare.

    Sper că durerea mea va fi auzită de cei care responsabili de înmulțirea necontrolată a animalelor sălbatice și că poate fac ceva în a stopa coborârea animalelor de pradă (lupi, urși, râși) până la altitudini așa mici 400 m„.

    În GALERIA FOTO găsiți și imaginile cu animalele devorate. Vă avertizăm că imaginile vă pot afecta emoțional.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!