• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Cristea, fermier: Guvernul ar trebui să profite de criza petrolului, să facă achiziții și să ajute agricultorii cu motorină!

    Ramona Dascălu -

    Criza de pe piața petrolului este urmărită atent de fermieri care sunt printre cei mai importanți consumatori de motorină din economia românească. Prețul negativ pentru barilul de petrol este văzut de agricultori care pe o oportunitate pe care Guvernul României trebuie să o folosească pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli.

    Statul român ar trebui să facă achiziții masive de petrol

    Fermierul Daniel Cristea din județul Maramureș lucrează teren și crește vaci. În aceste zile, el apreciază că statul român trebuie să profite de căderea prețului la petrol și să facă stocuri de combustibil, stocuri pe care să le direcționeze apoi spre agricultori, preîntâmpinând astfel dezastrul care va urma în agricultura românească din cauza crizei provocate de COVID-19.

    ”Dacă toată lumea spune că nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie să scadă prețul petrolului în așa fel, încât să fie cu minus, preț negativ de producție, de ce noi ca și tară să nu profităm în momentul de față? Să dăm motorină fermierilor, să facem stoc, fiindcă fermierii lucrează terenul șim creându-se stocuri, vom fi relaxați în perioada următoare. Or să vină vremuri grele, este liniștea dinaintea furtunii, or să vină vremuri foarte grele. Dacă mie îmi dă statul 5.000 de litri, eu anul viitor sunt asigurat pentru o parte din lucrări și stau liniștit, nu mă mai duce gândul că poate urcă petrolul la 150 de dolari. În agricultura României se consumă extrem de mult combustibil și totuși fiind un stoc la nivel național asta ar ajuta pe viitor. Totul începe de la combustibil, vedeți și anul trecut, toate prețurile și în supermarket și în magazine, și oriunde, odată cu combustibilul au crescut. Combustibilul este esența, este punctul principal, când ai combustibil, atunci poți să lucrezi. Având combustibilul necesar pe un an de zile, pe doi ani de zile, prețurile vor fi relativ aceleași pentru că nu o să pui un preț de cost când avem motorina gratis și să scoți grâul pe piață la 1 leu ca și când tu cumperi motorina cu 7 lei, o să trebuiească să scoți prețul la grâu cu 2 lei”, a declarat fermierul Daniel Cristea, din Someș-Uileac, Ulmeni, județul Maramureș.

    Motorina gratis i-ar ajuta pe fermieri să-și salveze anul agricol

    Maramureșeanul spune că mai întâi ar trebui să primească motorină cei afectați grav de secetă pentru a-și putea reînsămânța alte culturi.

    ”În momentul de față, când seceta a pus stăpânire pe jumătate din cultura țării, văd în sud, văd în Bărăgan, în partea de est a țării, prin Moldova că e dezastru. Acum trebuiesc făcute lucrări din nou, făcute reînsămânțări. Și aici la mine în Maramureș nu a mai plouat de nu mai știu când, am semnănat porumbul de două săptămâni și, și eu stau pe gânduri, dacă trebuie să reînsămânțez, trebuie din nou costuri, motorină, sămânță, de toate. Eu am zis că în momentul de față când țara este în criză, toată lumea se plânge de bani, costul petrolul scăzând în așa fel, Guvernul, ca putere executivă și care poate să negocieze prețul, el poate aloca, ar fi o oportunitate la prețul actual al petrolului ca să ajute fermierul român. Costurile pentru Guvern nu ar fi aceleași ca atunci când dai bani din buzunar, din cash. Poate să colaboreze cu APIA, să facă o strategie pentru o anumită cantitate. De exemplu, statul să îi ajute pe cei care au avut pierderi din cauza secetei și înghețului.  Le alocă să zicem 1.000 lei pe hectar. Acesti 1.000 lei sunt mai ușor de alocat în, să zicem, 300 litri de motorină pe hectar, poate că statul va plăti acea motorină firmelor, că normal că trebuie plătită că nu este gratis, că sunt costuri: costurile de transport, costurile de fabricare. Nu e totuna să plătești banul astăzi cash când tu nu ai lichidități și la o rafinărie, o firmă care se ocupă cu asta să îi plătești eșalonat, în timp, dar țăranul are nevoie astăzi. Asta este o soluție mai ușor de trecut, mai ușor de realizat decât să dai banul cash. Banul cash e mai greu de găsit în momentul de față și de către guvern și de către fermier”, a explicat fermierul.

    Fermierul maramureșean crede că în acest moment dacă statul român ar oferi agricultorilor motorină, acest lucru ar reprezenta o investiție pe termen mediu și lung, pentru că atâta timp cât un fermier are motorină își poate lucra liniștit pământul.

    Subvenție de 300 de litri de motorină pe hectarul de teren arabil

    ”Eu zic că prima dată ar trebui ca Ministerul Agriculturii să consulte fermierii. Asta este părerea mea, la alții am văzut alte păreri. Se poate face o consultare la nivel național. Eu zic exemplul meu, să se dea 300 litri de motorină pe hectar, făcând dovadă cu terenul pe care îl ai la APIA, acela este eligibil, se știe sigur că îl lucrezi. Eu am la APIA în jur de 50 de hectare, asta ar veni undeva la 15 tone de combustibil, aș avea siguranța 2 ani și jumate că îmi lucrez terenul. Să se dea câțiva litri pe cap de animal, că sunt mulți care au animale și nu au teren chiar atât de mult. Eu am și vegetal și fermă, și la animale am costuri cu motorina că lucrez mecanizat, curățat, administrare, fân, furaje, măcinat, morărit, deci sunt niște costuri cu combustibilul. La legumicultori au nevoie de benzină pentru pompe, pentru irigat. Să zicem că se termină criza în două luni, dar agricultura nu se termină în două luni, agricultura se face pe un an, doi. (…) Nu e totuna să plătești 5 lei pe litru de motorină la pompă și să plăteși 2 lei, dacă scoatem accizele. Acum la pompă, vă spun sincer că din câte se vede și din câte înțelegem, aceștia vând numai accize acum la pompă, că prețul la motorină e zero”, explică Daniel Cristea, fermier din Maramureș care deține 50 de hectare de teren și o fermă zootehnică de 40 de capete de vițele la îngrășat.

    Preţul petrolului din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol s-a depreciat luni până la 14,19 dolari pe baril, respectiv cu 21,9% (3,98 dolari) mai puţin faţă de ziua anterioară şi cea mai redusă valoare din acest mileniu, a anunţat marţi OPEC. Barilul de petrol folosit drept referinţă de OPEC nu s-a mai vândut la un preţ atât de scăzut de la criza petrolieră din 1998/1999, provocată, ca şi acum, de un exces de ofertă şi o scădere a cererii mondiale.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!