• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros: ”Despăgubirile de secetă vor ajunge la fermieri după recoltare!” Agricultorii așteaptă comisiile în teren!

    agrointeligenta.ro -

    Fermieri, depuneți înștiințarea pentru despăgubirile privind seceta pedologică înregistrată în primăvara anului 2020. Din 16 aprilie se află în vigoare regulamentul care va fi pus în aplicare pentru compensarea pagubelor produse de seceta pedologică iar termenul pentru a înștiința autorităților este de 3 zile de la producerea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deținute! Ministrul agriculturii a anunțat recent că cel mai devreme banii vor ajunge în conturile fermierilor ”după recoltare” atunci când se va știi exact care este dimensiunea pagubelor.

    ”Având în vedere Ordinul pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele metorologive având ca efect secet pedologică publicat în Monitorul Oficial nr.320/16.04.20202, înștiințăm deținătrii de terenuri agricole ale căror suprafețe de culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30 la sută din suprafețele destinate producției vegetale, să depună înștiințări scrise la UAt-urile de care aparțin în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (e-mail), în termen de 3 zile de la producerea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deținute. Înștiințările scrise cuprind datele de identificare ale deținătorului de teren agricol, suprafața totală declarată, suprafața calamitată estimativ pe fiecare din culturile calamitate, cu specificarea dacă suprafața calamitată se află în zonă irigabilă”, îndeamnă o primărie din județul Iași.

     

     

    Iată modelul de înștiințare ce trebuie depusă la Primăria de care aparțineți. Atenție, documentul pe care trebuie să îl completați se eliberează gratuit de Primărie, modelul prezentat mai jos fiind doar pentru a vă face o idee cu privire la rubricile ce trebuie completate:

    Fermierii așteaptă în teren comisiile care evaluează pagubele

    Ortansa Stroe, producător agricol care lucrează în Galați 1.300 de hectare a fost printre primii agricultori care au tras un semnal de alarmă prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO privind seceta cumplită care s-a instalat în sud-estul țării. Acesta ne-a declarat astăzi, miercuri 22 aprilie, că a depus deja înștiințarea la Primărie și așteaptă comisia pentru constatarea pagubelor să vină în teren.

    ”Într-adevăr ordinul de ministru a apărut vineri noaptea, atunci a fost publicat în Monitorul Oficial, și de atunci se tot organizează să formeze comisiile dar pe câmp nu s-a luat nicio hotărâre când pot veni în control. Câmpul este uscat deja tot. Deja sunt compromise și culturile de primăvară, orzoaică și mazăre. Primăriile și-au făcut treaba, au trimis mai departe la Direcțiile Agricole să facă comisiile iar acestea să vadă terenul dar în teren ce să mai vadă că este totul uscat. Fermierii pot depune sesizările în termen de 3 zile de la constatarea pagubei iar Primăriile au din câte am înțeles, 24 de ore să transmită aceste situații la Direcția Agricolă. Noi spre exemplu am depus înștiințări și înainte iar acum ne-au pus să le refacem după ce a apărut ordinul. Să vedem ce pot constata și comisiile pentru că totul este uscat și nici nu poți să întorci cultura pentru a semăna altceva. Banii au nevoie de bani acum, este foarte dificil”, a spus agricultoarea.

    Pe de altă parte, administratorul Agrimat Matca, Gavrilă Tuchiluș ne-a spus că mâine, joi 23 aprilie, va merge la Primărie să depună înștiințarea privind seceta din culturile sale. ”Am vorbit acum cu directorul general de la Direcția Agricolă, ordinul a apărut pe 16 aprilie, iar acum eu personal depun la Primărie mâine înștiințarea și așteptăm Comisia să vină în teren. Sunt pe câmp acum, irig o suprafață unde pot”, ne-a precizat fermierul din Galați.

    Reamintim că ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat într-o conferință ținută 15 aprilie că în toamna anului trecut au fost însămânțate peste 2,9 milioane de hectare cu grâu, secară, triticale, orz, orzoaică și rapiță.

    Din păcate, peste criza coronavirus, în toată această perioadă s-a instalat și o secetă puternică, o secetă extremă. Unii dintre specialiști, dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit, mai ales în Moldova și în Dobrogea o asemenea secetă. În momentul în care vom finaliza constatările privind pagubele produse de secetă, vom evalua exact care este valoarea acestor pagube și toți fermierii care sunt afectați vor fi despăgubiți”, a arătat Oros.

    Ministrul a spus că banii vor ajunge cel mai devreme la fermieri după recoltare când se va știi exact care sunt pagubele și care sunt sumele de care Guvernul va avea nevoie pentru despăgubiri.

    „Nu vă pot spune în acest moment cu ce sume vor fi despăgubiți fermierii dar noi suntem preocupați ca acele comisii să constate cât mai exact care este dimensiunea pagubelor. Care este suprafața calamitată și procentul. Modalitatea de calcul o să o stabilim ulterior. Acum ne interesează ca fermierii care ne anunță că au pagube să fie monitorizați și să intre în aceste statistici pe care noi le facem. Unii fermieri vor să se încheie acum procesele verbale de constatare a pagubelor, pentru că doresc să reînsămânțeze. Alții ne-au transmis că doresc ca aceste procese verbale să fie încheiate după 10 mai, astfel că dimensiunea pagubei să fie cea reală. De aceea nu știm la momentul acesta care este necesarul de bani sau dimensiunea reală a pagubelor. Vom știi aceste lucruri doar înainte de recoltare când vom avea toate datele strânse de pe toate suprafețele calamitate. Banii vor ajunge la fermieri după recoltare”, a spus ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!