• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Situațiile de forță majoră, extinse cu atacul ciorilor, mistreților sau lupilor

    Roxana Dobre -

    Distrugerile cauzate de animalele sălbatice vor putea fi încadrate la forța majoră și vor permite fermierilor să rămână eligibili pentru primirea banilor din subvenții, conform unui proiect de lege adoptat marți, 17 noiembrie, de Camera Deputaților, for decizional. Noua lege va fi trimisă curând la promulgarea prin decret prezidențial.

    ”Referitor la forța majoră și la circumstanțele excepționale ce permit fermierilor să fie în continuare eligibili pentru plățile de la stat, va fi recunoscută o nouă situație. Este vorba de cea în care terenurile agricole și animalele aflate pe exploatațiile agricole sunt distruse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic (așa cum sunt trecute în anexele 1 și 2 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006)”.

    Printre altele, este vorba de distrugeri cauzate de dihori, iepuri de câmp și de vizuină, hermeline, marmote, mistreți, nevăstuici, șacali, viezuri, vulpi, ciori, corbi, coțofene, cormorani, castori, hârciogi, lupi, pisici sălbatice, urși, veverițe, acvile, mierle, șoimi, ulii și vulturi.

    Același document prevede și că fermierii vor scăpa de depunerea anumitor documente atunci când accesează schemele de plăți ale statului. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici:  S-a votat pentru subvenții! Fermierii nu mai depun la APIA adeverința de la Primărie!

    Această modificare va intra în vigoare, însă, în 30 de zile de la primirea unei decizii a Comisiei Europene, pentru care Ministerul Agriculturii va trebui să facă o notificare după ce proiectul de lege va fi oficializat.

    Deși aceste modificări sunt benefice fermierilor, trebuie precizat că măsurile din OUG 3/2015 se aplică numai schemelor de plăți din domeniul agriculturii din perioada 2015 – 2020, în lipsa unei prelungiri exprese. „Prezenta ordonanță de urgență aprobă schemele de plăți, ca mecanisme de susținere și de garantare a producătorilor agricoli și a operatorilor economici, respectiv schemele de plăți directe și ajutoarele naționale tranzitorii, care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020”, scrie la articolul 1 al ordonanței.

    Proiectul a fost inițiat în primăvara anului 2019, însă abia acum a trecut de Parlament.

    Atenție! Proiectul de lege NU se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

    Când pot invoca fermierii forța majoră

    Potrivit informațiilor APIA, cazurile de forţă majoră sau circumstanţele excepţionale prevăzute de art. 2 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 sunt anunţate, în scris, de fermieri la centrul local/judeţean al APIA, unde au depus cererea unică de plată, printr-o Înştiinţare  la care sunt ataşate actele originale de constatare ale fenomenului invocat în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi este în măsură să trimită respectiva notificare (art. 31 alin. (1) din OUG nr. 3/2015, cu modificări şi completări ulterioare).

    Conform art 2 alin. 2 din Regulamentul UE nr. 1306/2013: ,,In special, în următoarele cazuri „forţa majoră” şi „circumstanţele excepţionale” sunt recunoscute:
    (a) decesul beneficiarului;
    (b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
    (c) o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă;
    (d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţia agricolă;
    (e) o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
    (f) exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii”.

    După caz, documentele doveditoare ale cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale sunt:
    – certificatul de deces, certificatul care atestă calitatea de moştenitor/certificat de moştenitor eliberat de notarul public/declaraţia de împuternicire pentru un singur moştenitor, în cazul existenţei mai multor moştenitori, pentru decesul beneficiarului;
    – certificatul medical de constatare a incapacităţii de muncă pentru incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului/adeverinţă medicală din care să reiasă incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului, după caz;
    – procesul verbal de constatare a calamităţii eliberat de Primărie/ procesul verbal de constatare emis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru catastrofele naturale şi distrugerea accidentală a clădirilor exploataţiei, după caz. Fermierii care se află în zonele declarate calamitate printr-un act normativ naţional prezintă la A.P.I.A. doar Înştiinţarea. Numai în baza ambelor acte menţionate (actul normativ naţional şi Înştiinţarea), A.P.I.A. ia în considerare cazul de forţă majoră/situaţii excepţionale. Fermierii care au suferit calamităţi ale culturilor din cauza unor fenomene naturale izolate (îngheţ, inundaţii, secetă, tornade, etc.), pentru care nu există un act normativ naţional, prezintă ca documente doveditoare, alături de Înştiinţare şi procesul verbal de constatare a calamităţii eliberat de Primărie.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial