• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Principalii dăunători în cultura de porumb

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Mihai Valentin, Category Marketing Manager Corn & Soybean în cadrul companiei Corteva Agriscience Romania&Moldova, a realizat o trecere în revistă a principalilor dăunători care își vor face apariția în cultura de porumb în acest an.

  Tanymecus dilaticollis Gyll. – Gărgăriţa frunzelor de porumb (COLEOPTERA – CURCULIONIDAE)

  Anul acesta, datorită condițiilor meteo favorabile, atacul dăunătorului Tanymechus dilaticolis va fi foarte agresiv, iar tratamentele de corecție vor fi aproape obligatorii. De aceea, recomandarea noastră este să folosiți în primele faze de dezvoltare, 1-2 frunze, insecticide piretroide ori de câte ori este nevoie, mai ales perimetral, iar după faza de 2 frunze, un ultim tratament cu Inazuma, un insecticid complet, care prin acțiunea celor 2 substante active, una de contact, cealaltă sistemică, va proteja cultura de porumb până în faza de 4 frunze.

  Descriere:

  Specie aseamănătoare cu T. palliatus (Raţişoara sfeclei), însă este puţin mai mică, de 6,5 – 8,0 mm lungime. Culoarea corpului este brun-cenuşiu, mai deschisă ventral. Adultul este de formă oval alungit, caracterizat prin prezenţa unui cioc evident denumit rostru, care este mai lung decât capul. Scapul antenelor nu depăşeşte marginea posterioară a ochiului. Pronotul este mai lat decât lung, cu marginile laterale dilatate post­median. Elitrele sunt cafeniu deschise, adesea cu dungi longitudinale mai deschise sau mai închise, iar solzii şi perişorii acestora sunt ca nişte dungi dispuse longitudinal. Sexele se recunosc după capsula genitală sau pigidiu, însă talia femelelor este mai mare decât a masculilor. Aripile posterioare sunt reduse, din cauza cărora gărgăriţa nu poate zbura, după datele lui Paulian (1973) – din care aflăm și că adulţii se deplasează numai prin mers cu circa 11,7 m în cursul vieţii lor. După cercetări recente (Roşca şi Voinescu, 1986), în situaţii speciale, adulţii pot zbura până la 250 m. Larva este apodă, iar la maturitate ajunge la 8-9 mm, de culoare alb strălucitoare şi prezintă o pubescenţă gălbuie. Pupa este de culoare albă, de 5-9 mm lungime.

  Planta atacată – Tanymecus dilaticollis Gyll. – Gărgăriţa frunzelor de porumb

  Diabrotica virgifera virgifera – Le Conte, Viermele vestic al rădăcinilor de porumb (CHRYSOMELIDAE)

  Diabrotica este un dăunător care provoacă daune majore în SUA și vestul Europei, iar în ultimii ani s-a răspândit destul de mult și în România. Astfel, pe lângă vestul și NV României, viermele vestic a ajuns să provoace pagube și în Transilvania și Moldova.

  Recomandarea noastră este, ca pe lângă tratamentele pentru sămânță existente, să interveniți în vegetație cu 2 aplicări de Inazuma, prima când porumbul se găsește în stadiul de 2-3 frunze, iar a 2-a, la apariția paniculului.

  Descriere:

  Adultul are corpul de culoare galbenă spre verde şi prezintă dimorfism sexual (femela se poate deosebi de mascul prin aspectul exterior). Femela are corpul de 4,2 – 6,8 mm lungime, de culoare galbenă până la verde, iar pe elitre prezintă trei benzi longitudinale, care se pot contopi. Antenele sunt mai scurte decât corpul, reprezentând circa 3/4 din lungimea acestuia. Abdomenul este ascuţit la extremitatea sa. Masculul are corpul de 4,4 – 6,6 mm lungime cu antene mai lungi decât corpul. Elitrele au culoare neagră sau cel puţin mai întunecată, în jumătatea anterioară, iar abdomenul este rotunjit terminal. Oul are lungimea de 0,5 mm, cu formă ovală şi culoarea gălbuie. Larva este subţire, alungită, de culoare albă cu capul negru, iar la maturitate lungimea corpului ajunge la 13 mm. Pe ultimul segment se găseşte o placă anală mai închisă la culoare, cu marginea anterioară adâncită în forma literei V. Pupa este liberă, de culoare albicioasă.

  Foto: Atac Diabrotica virgifera virgifera – Jimbolia

   

  Larva de Diabrotica virgifera virgifera

   

  Diabrotica virgifera virgifera: larva & pupa – adult

   

  Atac Diabrotica virgifera virgifera – Jimbolia

   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lebosol-NitroMix: Soluția pentru prevenirea și corectarea carențelor de cupru, mangan și zinc PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio! KORVETTO – NOUA soluție tehnologică pentru controlul buruienilor din cultura de rapiță

  Ultimele știri

  50 de bani pentru kilogramul de lână – prețul care i-a înfuriat pe crescătorii de ovine! Adrian Oros, apel în toate JUDEȚELE pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR! Grindină adunată cu lopata în mai multe localități din România!

  Căutare în articole