• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivatorii de legume ar putea fi distruși de criză. Malagrow România: ”Doar agricultorii profesionali vor rămâne în competiție!”

    Angelica Lefter -

    În timpul crizei economice în curs de desfăşurare venitul disponibil al cumpărătorilor este în scădere, astfel încât agenţii comerciali vor negocia și mai dur cu cultivatorii, consideră Csaba Éber, directorul comercial al firmei Malagrow.

    Într-un comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, acesta menționează: ”Consecinţele se vor simți la furnizorii de produse alimentare, inclusiv în sectorul românesc de legume şi fructe. Agenţii economici profesionali, care desfăşoară o producție modernă, vor fi cei care pot câștiga în condițiile dure de concurenţă, dar s-ar putea ca mulți producători horticoli să nu poată rezista presiunii pieței și să dea faliment”.

    Csaba Éber este de părere că producția profesională este importantă și în ciclurile economice favorabile, dar eficiența este și mai importantă în perioadele de criză. Cu toate că într-o perioadă favorabilă uneori se poate prospera pe piață chiar şi cu performanțe variabile, în situații de criză este cert că agenţii profesionali eficienți sunt cei care pot intra în luptă cu succes pentru cererea solvabilă limitată.

    Totodată, directorul comercial al firmei Malagrow a adăugat: ”Veniturile disponibile ale cumpărătorilor vor scădea ca urmare a crizei și, în timp ce produsele alimentare vor continua să fie cumpărate, sensibilitatea la preţ va crește cu siguranță. În această situaţie este clar că doar acei agenţi vor rămâne în concurență care îndeplinesc pe deplin cerințele de calitate dictate de lanțurile comerciale și sunt capabili să transporte astfel de mărfuri în cantități mari și ieftin. A fi furnizor cu amănuntul este o poziție care înseamnă o cerere constantă, oferind astfel venituri sigure din vânzări și un parteneriat pe termen lung pentru producători. Totuși, acest lucru nu este disponibil pentru toți agenţii.”

    Marfa ieftină, la mare căutare în perioada de criză

    ”Aceasta este situaţia şi în cazul sectorului legumelor şi fructelor din România, unde s-ar putea ca mai mulți agenţi care nu sunt în măsură să îndeplinească pe deplin condițiile concurențiale dure vor fi dezavantajați sau chiar distruși”, a subliniat Csaba Éber.

    Directorul a mai precizat că: „Acești agenţi au fost menținuți la suprafață în ciclul economic precedent favorabil și de creșterea salariilor, dar într-o situație în care cumpărătorii se uită în mod special la ce cheltuiesc bani, performanța lor poate nu mai va fi suficientă pentru a răspunde așteptărilor lanțurilor comerciale“.

    Agenţii profesionali ai comerțului cu amănuntul joacă un rol cheie în acest proces, întrucât vând produse alimentare în cantități mari, de aceea sunt în contact zilnic cu cumpărătorii și – prin negocieri de preț – cu producătorii și furnizorii. Aceste lanțuri de comercianţi cu amănuntul simt întotdeauna foarte exact ce idei de preț au cumpărătorii și transmit acest lucru cu toată puterea agricultorilor, se arată în comunicat.

    „Mesajul este clar: cei care nu oferă calitatea maximă la cel mai scăzut preţ vor ieși repede din cercul celor care pot livra”, a mai afirmat Csaba Éber.

    Nu doar mai multă recoltă, dar și mai bună

    Prin urmare, soluția este modernizarea și eficientizarea condițiilor de producție. Aceasta include o serie de îmbunătățiri, de la mecanizare la aplicarea unor software-uri, la materiale profesionale şi la produsele moderne care ajută aprovizionarea cu substanţe nutritive.

    ”Metodele de producție intensivă reprezintă viitorul sectorului horticol, deoarece procesele profesionale pot fi utilizate pentru producerea legumelor și fructelor la un preț mai competitiv și astfel să fie mai bine vândute pe piață”,  consideră Csaba Éber.

    ”Producția horticolă intensivă nu înseamnă doar o îmbunătățire a competitivității, în sensul că pot fi recoltate cantităţi mai mari de culturi ci şi că costurile unitare rămân mai mici. În același timp, prin utilizarea profesională a metodelor horticole moderne, a biostimulatorilor și îngrășămintelor foliare, poate fi obţinută o recoltă de calitate uniformă, ce se coace în acelaşi timp, cu o culoare mai intensă, în multe cazuri mai dulce.  Datorită furnizării simultane a unui produs unitar, cultivatorii horticoli intensivi sunt, de asemenea, mai competitivi, întrucât îndeplinesc mai bine așteptările comerţului cu amănuntul și ale consumatorilor, se mai arată în comunicatul transmis către Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru