• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Căpșunica, vinul interzis în UE și sorbit cu nesaț în SUA. În România, prețul lui pornește de la 10 lei pe sticlă

    agrointeligenta.ro -

    Odată cu intrarea în UE, românii au fost nevoiți să renunțe la a cultiva, în scopuri comerciale, vița de vie Isabella din care se produce anticul vin aromat și alintat cu numele de ”căpșunică” (fragolino, la liber, în lume). Isabella este „mama” căpsunicii roz, soiul de viță-de-vie din care aceasta provine. Și, care trebuie musai eliminat de pe suprafețele viticole mari până în 2015.

    La originea interzicerii acestui soi de vin stă trecutul său tumultuos. La începutul anilor 1800, acest tip de viță de vie a fost adus din America de Nord pe Vechiul Continent unde, cronicile vremii spun că a infestat o mare parte din culturile existente cu phylloxera, musculițe microscopice. Pentru a se salva podgoriile a fost nevoie ca, ulterior, din America, să se aducă rădăcini rezistente la acești dăunători.

    Fragolino este un vin roșu, produs din vița de vie Vitis labrusca, sau soiul Isabella, cum este el botezat popular în întreaga lume. Infestarea pe care a produs-o la începutul secolului XIX se pare că a fost motivul pentru care acest vin a  fost interzis în multe țări, chiar și în Italia.

    În jurul anului 1930, mai multe state au interzis cultivarea de Vitis labrusca, iar, în cazul Italiei, a fost interzisă vânzarea și distribuția vinului rezultat din acest soi. În Franța, spre exemplu, toate culturile de Isabella au fost interzise în 1935, de teamă ca musculițele să nu atace din nou viile. Mai mult, francezi au considerat că acest soi hibrid trage în jos tradiția viticolă a țării, același concept stând la baza interzicerii pe care Vitis labrusca a primit-o și din partea Comisiei Europene, care a interzis-o în 1979. Cercetări ulterioare au dovedit că acest vin slab calitativ este și un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

    Legislația europeană definește soiurile interzise, subliniind că, „prin însușirile lor biologice sau tehnologice, influențează în mod negativ calitatea produselor vitivinicole”. Unele dintre ele conțin o mare cantitate de alcool metilic toxic pentru organism, au gust puternic foxat (de naftalină, de fenol), sunt slab alcoolice, au o culoare instabilă si sunt predispuse la oțetire.

    Astăzi, mulți consumatori de vin cred că interzicerea soiurilor americane în UE este de fapt o tactică de a proteja și promova soiurile tradiționale pe bătrânul continent. Totuși, în cazul soiului Isabella, conținutul ridicat de alcool metilic a fost stabilit ca fiind un risc pentru consumatori.

    Interzicerea ”căpșunicii” nu a făcut decât să crească cererea pe piață, așa că acest vin este vândut în toată Europa la negru și este considerat ca fiind un sortiment ideal de servit la desert. Pe eBay, prețul unei sticle de fragolino italian pornește de la 10 lei și ajunge la 40 de lei pentru cel produs în SUA. La acest tarif se adaugă transportul. Prețuri similare, de circa 10-12 lei pe litru, practică și puținii producători autohtoni rămași pe piață și care își vând vinul căpșunică la târguri sau evenimente restrânse.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Ungaria a blocat legea pentru care fermierii europeni au ieșit în stradă

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte