• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CE: România poate plăti fermierilor un ajutor imediat de până la 5.000 de euro/fermă din fonduri PNDR!

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană a publicat ieri, luni – 4 mai, cel mai recent pachet de măsuri excepționale pentru a sprijini în continuare sectoarele agricole și alimentare cele mai afectate de criza coronavirusului. Pentru informarea fermierilor, aceste noi măsuri au fost prezentate în cadrul unui comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Măsurile excepționale (anunțate la 22 aprilie) includ ajutoare de depozitare privată pentru sectorul produselor lactate și a cărnii, autorizarea temporară de auto+organizare a măsurilor de piață de către operatorii din sectoarele cu impact puternic și flexibilitatea punerii în aplicare a programelor de sprijinire a pieței. Pe lângă aceste măsuri de piață, Comisia a propus să permită statelor membre să folosească fonduri de dezvoltare rurală pentru a compensa fermierii și micile întreprinderi agroalimentare cu sume de până la 5.000 de euro, respectiv 50.000 €.

    „Am acționat rapid pentru a pune la dispoziție cât se poate de repede toate măsurile necesare pentru sprijinirea fermierilor și a celor care au nevoie de ajutor. Unele piețe agricole și alimentare au fost puternic afectate de criză. Totuși, acum sunt încrezător că adoptarea acestor măsuri va oferi un sprijin tangibil și va transmite piețelor semnalul corect, creând în curând o oarecare stabilitate. Acest pachet și măsurile de sprijin precedente demonstrează că Comisia este pregătită și va acționa în funcție de situație. Vom monitoriza în continuare situația, în strâns contact cu părțile interesate, cu Parlamentul European și cu statele membre”, a declarat Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski.

    Măsurile excepționale de piață propuse la 22 aprilie și acum complet adoptate și publicate includ:

    Ajutor pentru depozitare privată: Comisia va sprijini ajutoarele de depozitare privată pentru produsele lactate (lapte degresat, unt, brânză) și produse din carne (carne de vită, oaie și capră). Această măsură permite retragerea temporară a produselor de pe piață pentru minimum 2 până la 3 luni și o perioadă maximă de 5 până la 6 luni. Cererile de participare la program se vor deschide începând cu 7 mai 2020. Această măsură își propune să stabilizeze piața prin reducerea temporară a ofertei disponibile.

    Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței: Comisia va permite flexibilitate în implementarea programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, măsline și ulei de măsline, apicultură și schema școlară a UE (care acoperă lapte, fructe și legume). Această flexibilitate își propune să limiteze oferta disponibilă în fiecare sector pentru a duce la reechilibrarea piețelor. În plus, va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizelor.

    Derogare temporară de la normele UE privind concurența: articolul 222 din Regulamentul privind organizarea piețelor comune(OCM) permite Comisiei să adopte derogări temporare de la anumite norme de concurență ale UE în situații de dezechilibre grave ale pieței. Comisia a adoptat astfel de derogări pentru sectoarele de lapte, flori și cartofi. Aceste derogări permit operatorilor să se autoorganizeze și să implementeze măsuri de piață la nivelul lor pentru a-și stabiliza sectorul și în ceea ce privește funcționarea pieței interne pentru o perioadă maximă de 6 luni. De exemplu, sectorul laptelui va avea voie să planifice colectiv producția de lapte, iar sectorul de flori și cartofi va avea voie să retragă produsele de pe piață. De asemenea, va fi permisă stocarea de către operatori privați. Mișcările prețurilor de consum și orice posibilă repartizare a pieței interne vor fi monitorizate îndeaproape pentru a evita efectele adverse.

    În plus față de cele de mai sus, Comisia propune ca statele membre cu fonduri de dezvoltare rurală rămase să poată utiliza acești bani pentru a oferi sprijin agricultorilor și micilor întreprinderi agroalimentare în 2020. Acest lucru ar trebui să ofere ajutor imediat celor mai afectați de criză. Statele membre pot oferi sprijin de până la 5.000 de euro pe fermier și 50.000 de euro pentru fiecare întreprindere mică. Aceasta se află pe deasupra ajutoarelor de minimis pentru sectorul agricol și a plafonului crescut al ajutorului de stat adoptat anterior. Această propunere trebuie prezentată Consiliului și Parlamentului pentru aprobare.

    Aceste măsuri urmează un pachet larg de măsuri adoptate anterior de Comisie. Aceste măsuri au oferit sprijin sectorului agroalimentar în aceste perioade provocatoare, cu sume crescute pentru ajutor de stat, plăți avansate mai mari și termene prelungite pentru a depune cereri de plată. Flexibilitatea sporită în ceea ce privește normele politicii agricole comune vizează reducerea sarcinilor administrative pentru fermieri și administrațiile naționale.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”