Grâul-spectacol de la SCDA Caracal. Directorul Marius Cătălin Bran explică ”misterul” lanurilor care au uimit o țară întreagă!
agrointeligenta.ro -În câmpurile Olteniei, la Caracal, grâul românsc arată de-a dreptul spectaculos, în ciuda repartiției complet neuniforme a precipitațiilor. Directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Caracal, din județul Olt, a verificat astăzi stadiul terenurilor cultivate cu soiurile românești de grâu – Glosa și Otilia.
În ultimele săptămâni, lanurile de grâu înființate de echipa de la SCDA Caracal au fost ”vedete” pe postul național de televiziune, iar imaginile cu grânele au strâns sute de like-uri și comentarii pe Facebook. ”Sunt mulțumit, de fapt sunt foarte mulțumit de cum se prezintă grâul nostru la acest moment. Pot să spun că față de aceeași perioadă anul trecut, cultura este mai avansată cu două săptămâni. Avem efectuat primul tratament, îl pregătim pe al doilea. Așa cum deja cred că se știe, noi aici la stațiune aplicăm o tehnologie medie care ne permite să menținem un raport bun al rentabilității pentru toate culturile și suprafața lucrată”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO directorul Marius Cătălin Bran.
Probleme cu umiditatea din sol au fost și la Caracal, acolo unde ploile au căzut neuniform. ”Deși precipitațiile căzute în arealul de la Caracal pe perioada de vegetație a cerealelor păioase au fost la nivelul normalei pe 30 ani, repartizarea lor nu a fost uniformă. Luna aprilie a înregistrat un deficit de 35 mm dar acesta a fost precedat de un excedent de 21 mm în februarie și 15 mm în martie”, a explicat directorul SCDA Caracal.
În ciuda anului greu, grâul arată spectaculos, iar secretul nu stă în vreun produs-minune, ci în respectarea de către echipa de la SCDA Caracal a fiecărei verigi tehnologice, cu efectuarea lucrărilor la timp. ”În această perioadă secvențele tehnologice parcurse, bazate pe inputuri moderate dar aplicate la timp, au adus substanțele necesare dezvoltarii plantelor, au înlăturat concurența buruienilor, au stopat infestarea cu patogeni și au limitat fauna dăunatoare la culturile de cereale. Rezultatul “miraculos” atât de apreciat este, de fapt, îmbinarea cu priceperea a ceea ce ne-a oferit natura și a tehnologiei echilibrate aplicate în momentul optim„, a mai precizat directorul Marius Cătălin Bran.
SCDA Caracal reprezintă unul dintre cei mai importanți furnizori de sămânță de grâu românesc, oferind fermierilor din Oltenia, dar și din restul țării, genetică de vârf din soiurile Glosa, Otilia sau Izvor. În plus, la Caracal există un câmp de experiențe pentru cereale păioase ce cuprinde în acest an agricol 14 culturi comparative de concurs și 6 microculturi cu material genetic autohton și străin provenit de la INCDA Fundulea, Syngenta, Caussade, APPR, KWS, Axereal, Biocrop, Donau Saat și Saaten Union. Loturile demonstrative includ 514 soiuri și linii de grâu (în principal), orz și triticale, semanate în 1.415 parcele de 7 mp constituie baza pentru noile creații prin programul de ameliorare la grâu care a fost semănat în toamna trecută.
”Pornind de la material provenit de la INCDA Fundulea, prin noile combinații care vor fi realizate și având alaturi în permanență competitor genetica străină, avem ca obiectiv promovarea primelor creații proprii la grâu sub brandul Universitatea din Craiova – SCDA Caracal”, este anunțul cercetătorilor de la SCDA Caracal pentru fermierii care așteaptă un nou soi de grâu românesc care nu doar să aibă un potențial ridicat de producție, ci să fie și adaptat condițiilor climatice și bolilor care pun la încercare lanurile din țara noastră.