• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marile dosare penale ale samsarilor care au răspândit pesta porcină africană bat pasul pe loc! De ce oare?

    Marian Buhociu -

    Cine este de vină pentru răspândirea pestei porcine africane în România? Se pare că nimeni, deocamdată. Asta pentru că două dintre cele mai importante dosare penale legate de boala care a afectat grav sectorul zootehnic românesc nu au fost finalizate nici până acum. Ancheta privind un samsar care a îmbolnăvit ferme din mai multe județe din vestul țării și ancheta privind modul de acțiune al ANSVSA nu au avansat mai deloc la mai bine de un de la declanșarea acestora. Agrointeligența – AGROINTEL.RO va începe, în perioada următoare, să monitorizeze și să ceară reacții oficiale în aceste cazuri. Considerăm că toți crescătorii de animale din România au dreptul să afle adevărul despre cei care au pus în pericol sectorul suin din țara noastră.

    În urmă cu aproape 16 luni, polițiștii și procurorii din Timiș deschideau un dosar penal împotriva unui samsar de animale din județul Bihor care cu bună știință a infectat mai multe județe cu pestă porcină africană. Cu bună știință pentru că acesta vindea animale care nu erau testate la mai bine de un an și șase luni de la apariția pestei porcine în România, primul focar a fost în august 2017.

    Mai mult, când a aflat că a fost reclamat de fermieri că le vinde animale bolnave, acesta a încercat să scape de animale. Traficantul de porci a ucis animalele pe care le mai avea la vânzare și le-a lăsat pe un câmp în comuna Girău, județul Timiș. În urma sesizărilor fermierilor, s-a deschis un dosar penal la, ancheta fiind condusă de Inspectoratul Județean de Poliție Timiș sub îndrumarea unui procuror de la Tribunalul Timiș.

    Cum a răspândit un traficant de animale pesta în vestul țării

    Ca un mic remember al cazului, în ultima săptămână a lunii ianuarie 2019, autoritățile veterinare din Timiș au fost anunțate că au murit foarte mulți porci în comuna Belinț, morțile erau în condiții suspecte, iar țăranii bănuiau că este vorba de pesta porcină. Mare parte din animalele care au murit atunci erau la o fermă de suine a doi frați din Belinț. Porcii erau de fapt cumpărați de la traficant de animale care aduce porcine în comuna Giroc și le vindea acolo. De la acesta au cumpărat animale mai mulți fermieri din Timiș, Bihor, Arad, Caraș-Severin și erau bănuieli că ar fi vorba și Maramureș și Baia Mare. Traficantul de animale nu a vrut să spună de unde aducea animalele în Giroc, cert este că acesta era din Bihor.

    Ce s-a descoperit

    Polițiștii din cadrul IPJ Timiș nu au dorit să ne precizeze numele traficantului de animale pe motiv că ancheta nu a fost finalizată, iar noile norme privind protecția datelor personale îi împiedică să ne ofere identitatea acestuia. Polițiștii timișoreni au deschis o anchetă, după descoperirea focarului de pesta porcina din localitatea Belinț. Traficantul de animale era cercetat pentru răspândirea bolilor la animale sau plante. Din primele cercetări în acest dosar, polițiștii au aflat că samsarul ar fi răspândit virusul în tot Vestul țării, el vânzând animale în Bihor, Arad și Caraș-Severin. Motiv pentru care ancheta a fost extinsă și în aceste județe.

    Conform unor informații din anchetă, bărbatul care deținea porcii ar fi un traficant de animale, care ar fi cumpărat porci din Bihor, județ în care există confirmate mai multe focare de pestă porcină africană, și i-ar fi vândut în Caraș-Severin și Timiș. Anchetatorii timișoreni au descoperit că suinele au fost aduse din Bihor și au ajuns la o fermă din localitatea Giroc, de unde s-au aprovizionat crescătorii de animale din Belinț, Barna, Beba Veche, dar și in județul Arad, unde au fost găsite cadavre de porci care au murit de pesta.

    “Cei care au vândut acești porci i-au cumpărat din zone contaminate, la preț derizoriu, urmând sa îi vândă mai departe, in mare câștig. Sunt două persoane cercetate pentru ca au pus in pericol siguranța populației”, a explicat Aurel Scornea, adjunctul inspectorului șef al IPJ Timiș.

    Samsarul care a vândut porcii infectați din județul Bihor riscă de la 6 luni la 2 ani de închisoare si plata prejudiciilor provocate de aceste tranzacții ilegale.

    Motivul pentru care dosarul a fost blocat

    Ancheta nu a fost finalizată nici până acum, pentru că dosarul a fost reunit într-un mega dosar privind răspândirea pestei porcine, dosar care se află la Parchetul General. Dosarul privind modul în care ANSVSA a gestionat răspândirea pestei porcine este tot în faza in rem de anchetă, după mai bine de un an de ”investigații”, potrivit unui răspuns al Parchetului general la o solicitare de făcută în toamna anului trecut de G4media.

    Surse din Parchetul General au transmis pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, din acel moment și până acum, nu s-a înregistrat nicio o modificare a statului dosarului.

    În 2018, pe 5 septembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a emis un comunicat de presă în care a cerut ”instituțiilor abilitate” verificarea ”modului în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane”. Imediat, Parchetul general, condus atunci de Augustin Lazăr, a sărit și a anunțat într-un comunicat de presă că, încă din 3 septembrie, a început urmărirea penală in rem pentru răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu. La declanșarea anchetei existau informații pe surse că este vizat Geronimo Brănescu, șeful ANSVSA, propulsat în funcție de Liviu Dragnea.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!