• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Ștefan Muscă, decizie radicală din cauza crizei: ”Aruncăm laptele, iar animalele le dăm la abator!”

    Angelica Lefter -

    Producătorii români de lapte se află în pragul falimentului din cauza crizei provocate de COVD-19! Cunoscutul crescător de animale Ștefan Muscă, reprezentantul cooperativei Fermierii Patrioți din România, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că  fermierii vor fi nevoiți să arunce laptele, deoarece fabrica de procesare la care furnizau laptele nu i-a mai plătit de luni bune.

    Procesatorul care îmi preia laptele nu ne-a mai dat banii din luna ianuarie, care a fost ultima lună achitată. Oricum dădeam litrul de lapte cu 1,55 lei, acum am primit notificare că trebuie să-l dau cu 1,10 lei. Asta în contextul în care oricum, nu am primit banii nici pe laptele furnizat până acum. Directorul general al firmei procesatoare m-a sunat și mi-a spus că nu a primit banii de la 30 de spitale și penitenciare, aceste instituții nu mai primesc bani de la bugetul statului, ca atare a renunțat la 60% din producție și a rămas cu 40%”, ne-a explicat fermierul.

    Acesta a mai spus că şi procesatorii întâmpină mari probleme cu livrarea laptelui sau a produselor derivate iar aceste necazuri provocate de criza COVID -19 se răsfrâng direct asupra fermierilor şi a exploataţiilor acestora.

    ”Pe de altă parte, mi-a explicat că două mari hipermarketuri care trebuiau să îi facă plata și-au oprit discout-urile și urmează să-i mărească cu 20% taxa la raft. Deci nu va primi nici banii momentan pe care hipermarketurile le aveau ca datorie la firma procesatoare și i-a mărit și taxa la raft”,  a mai spus crescătorul de vaci.

    Ştefan Muscă vrea să vândă vacile la abator

    Fermierul din Giurgiu se gândeşte serios ca în aceste condiţii să dea vacile la abator pentru că, spune el, nu mai poate supravieţui mult ca fermă fără să încaseze bani. Situaţia disperată se regăseşte în toată Cooperativa din care face parte Ştefan Muscă.

    ”Eu în condițiile acestea nu mai dau laptele, o să caut să vând vacile la abator la Botoșani, când vom intra în starea de alertă, adică de pe 15-20 mai. Eu speram să-mi dea banii să pot plăti oamenii din cooperativă, altfel vom arunca laptele. Domnul director ne-a comunicat că nu știe când ne mai poate da banii. Mașina lua lapte de la mine și de la fermierii mei din cooperativă, noi avem tancuri de răcire, dar maxim 2 zile putem ține laptele, aceasta este capacitatea la tancuri. Probabil că vom arunca laptele, așteptăm să vină 15 mai, toată munca noastră de-o viață s-a terminat. E o muncă colosală pe care a făcut-o fiecare fermier în parte, pe timp de vară n-o să ne mai ia nimeni laptele! N-am cum să vând laptele dacă nu îl procesez! Guvernul nu a luat nicio măsură, dacă școlile nu mai funcționează și furnizarea către școli a picat, nu s-a luat nicio măsură, măcar ca laptele să meargă către centrele de bătrâni! Noi trebuie să întreținem animalele, cumpărăm tărâțe, ne trebuie medicație pentru animale, eu dacă nu primesc banii, de unde să iau să le întrețin? Până maxim la sfârșitul lunii mai. Oamenii vor să primească banii pe munca lor și atât!”, a mai completat fermierul.

    CITIȚI ȘI: Ștefan Muscă, fermier: Procesatorul ne-a anunțat că nu ne mai preia laptele! Dau animalele la abator!

    Directorul firmei care prelua laptele de la Ştefan Muscă spune că şi procesatorii au ajuns la fundul sacului

    La rândul său, Mircea Mitroi, director general Lactate Natura cu sediul în Târgoviște a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu intenționează să renunțe la colaborarea cu cooperativa condusă de Ștefan Muscă, însă încearcă să mențină firma pe linia de plutire. Fabrica de procesare a fost foarte afectată de căderea contractelor cu școlile cărora le furniza lapte zilnic, iar jumătate din personal este plătit degeaba în această perioadă. În plus, nu a primit banii de la hipermarketuri, care au la rândul lor întârzieri la plată.

    Problema este că în momentul în care s-au închis școlile mi-a picat 30% din producție. Producția unei fabrici de lapte a fost echilibrată, între școli, piața tradițională, hipermarketuri, spitale, penitenciare, școli militare. În momentul în care mi-a picat o piață care era profitabilă, ce înseamna 40%, costurile au rămas aceleași, în condițiile acestea am rămas pe pierdere cu restul de producție. În momentul în care intri pe pierdere clar că cheltuiești mai mult decât încasezi, asta a condus la întârzieri de plată. 40% dintre salariați îi plătesc degeaba, utilajele și instalațiile consumă aceeași cantitate de curent și de gaze, mașinile aceeași cantitate de combustibil. Asta înseamnă întârzieri la plată la furnizori. Ianuarie este lună plătită către furnizori. Eu cumpăr astăzi laptele și încasez peste 60 de zile. Factura pe luna februarie trebuia să o plătesc la jumătatea lunii aprilie, acest lucru nu s-a întâmplat. Este vorba de întârzieri la plată. Și vânzările au scăzut catastrofal”, a spus Mitroi.

    Acesta a menţionat că 25% din producția națională a picat prin programul de lapte pentru școli iar în situaţia din prezent se află toți procesatorii mici și mijlocii.

    ”Stau mai bine marii procesatori, care procesează sute, mii de litri de lapte pe zi. Noi cumpărăm laptele iarna la prețuri cu 50% mai mari decât marii procesatori, au cantitate mare, forță financiară. Noi vrem să colaborăm în continuare cu domnul Ștefan Muscă și cu fermierii din cooperativă. Noi vrem să ne păstrăm și oamenii pentru că dacă îi disponibilizăm, dacă situația își revine, este foarte greu să mai găsești oameni pregătiți în domeniu”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Mircea Mitroi, directorul general al Lactate Natura.


    Te-ar mai putea interesa

    Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Șeful APIA – anunț despre plata avansului! Peste 100 de milioane de euro au plecat azi către fermieri! Prețuri mari la floarea-soarelui! Fermierii nu își vând recoltele, în ciuda scumpirilor

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef