• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Ștefan Muscă, nevoit să semene din nou! O turmă de oi i-a distrus o parte din porumb!

    Ramona Dascălu -

    Necaz după necaz pentru fermierul Ștefan Muscă! După ce săptămâna trecută a fost anunțat de procesatorul unde dă laptele că nu va încasa prea curând banii pe cantitatea vândută în ultimele luni, iată că acum fermierul din Giurgiu întâmpină probleme pe partea de vegetal, el fiind nevoit să semene din nou porumb din cauza unei turme de oi care i-a ras pur și simplu cultura pe o suprafață de 5.000 – 6.000 de metri pătrați.

    Astăzi de dimineață, când Ștefan Muscă a mers în câmp să verifice starea culturilor, mare i-a fost mirarea când pe cultura sa de porumb de pe raza comunei Pietroșani, județul Teleorman, a văzut o turmă de oi, care nu se mai dădea dată din cultură.

    Când m-am dus de dimineață, oile erau în porumb. Porumbul avea 5-7 cm și l-au ras, vreo 5.000-6000 de metri pătrați i-a șters, a rămas pământ negru, nu mai e nimic. Era un bătrânel care nu putea să le scoată din porumb. Pe patron, pe Puciumandea Ionuț, nu-l interesează, l-am sunat, l-am chemat să vadă ce au făcut animalele pe cultura mea, a venit să vadă și mi-a spus să anunț poliția și să-l dau în judecată pe ăla care a băgat oile în porumb, adică pe amărâtul ăla care e vai de viața lui, abia stă în picioare. Nu poate ăla de unul singur să treacă o turmă de 200 de oi pe un drum de 6-7 metri. Nici nu are voie să circule pe acolo, nu are ce să caute”, a declarat Ștefan Muscă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Asa arata cultura de porumb înainte ca oile să dea năvală

     

    După ce oile au intrat în cultură, în urma lor a rămas doar pământul negru

    Fermierul Ștefan Muscă spune că dacă autoritățile nu vor lua măsuri drastice împotriva acestor crescători de animale inconștienți, astfel de situații vor apărea frecvent.

    Am anunțat poliția, dar nu poate să vină momentan pentru că are alte treburi, se ocupă de coronavirus. Am mai avut probleme, au mai băgat animalele și pe la grâu și pe la orz. Până statul nu se implică să le taie subvenția de la APIA celor care greșesc, nu-i vom pune la punct. Acești ciobani nu investesc niciodată în animale, ei sunt învățați numai să ia, bagă animalele pe culturile oamenilor și nu le face nimeni nimic. Să li se taie subvenția atunci când greșesc și să aibă efectiv de animale doar dacă probează că au suprafața necesară pe care să-și producă hrana pentru ele. Ați văzut ce s-a întâmplat în alte județe, că au ajuns oamenii să omoare oile. Ajungi la disperare când știi că investești, păi eu dau 7-800 de lei pe doza de porumb să vină unul să mi-l distrugă? Nu se poate așa ceva. Pentru mine mai mult ar însemna să facem ordine în țară și să fie puși la punct, nu mă interesează banul lui sau despăgubirea lui. Dacă nu sunt puși la punct, mâine, poimâine bagă din nou animalele. Trebuie să probeze cu hectarele de pământ efectivul de animale pe care îl au și atunci când greșesc să li se taie subvenția de la APIA, nu să ne apucăm să ne dăm în judecată, să stau eu cinci ani de zile până îmi dă el mie despăgubiri”, a spus fermierul din Giurgiu.

    Acum, fermierului giurgiuvean nu-i rămâne altceva de făcut decât să reînsămânțeze suprafața distrusă de oi: ”Trebuie să reînsămânțez porțiunea aceea acum pentru că altfel nu am cum, or să vină cei de la APIA în control și unde este acum pământ negru eu am declarat că am porumb și tot eu o să fiu luat la întrebări. Deci, aștept să vină cei de la poliție cu cei de la primărie și de la Direcția Agricolă să facă constatarea și după aceea o să merg să semăn din nou ca să nu dau de alt necaz cu cei de la APIA”.


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii