• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA, apel URGENT către PRIMARI: Grăbiți eliberarea adeverințelor pentru subvenții!

    agrointeligenta.ro -

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face un apel urgent către primarii din toată țara care nu au eliberat încă adeverința obligatorie pentru cererea unică, aferentă Campaniei 2020. Adrian Pintea a transmis prin intermediu Agrointeligența-AGROINTEL.RO un mesaj în care îi roagă pe edili să elibereze în regim de urgență documentul pentru subvenții și să îl transmită Centrelor APIA conform listei de fermieri transmise anterior de acestea!

    ”Aș vrea să fac un apel și să îi rog pe primari să emită către Centrele Județene ale APIA adeverințele obligatorii pentru depunerea cererii unice astfel încât toți fermierii să se încadreze în termenul limită de 15 iunie”, a declarat șeful APIA către Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    În acest an fiind o situație atipică toate instituțiile implicate în depunerea cererii unice trebuie să facă front comun și să ajute la facilitarea acestui proces care în premieră se desfășoară online și nu fizic ca până acum. Potrivit directorului general al APIA, până la 23 mai au depus cereri 684.717 de fermieri pentru o suprafață totală de 6.124.553 de hectare.

    Reamintim că de la începutul campaniei centrele APIA au trimis o informare către Primăriile și Prefecturi cărora le-au pus în vedere că pentru a veni în sprijinul fermierilor, în condiţiile excepţionale în care ne găsim, este esențială buna colaborare dintre instituţii. Deoarece legislația aplicabilă schemelor de plată care fac obiectul cererilor de plată unică prevăd ca document justificativ al utilizării terenului, solicitat la dosarul cererii, adeverinţa cuprinzând datele de la registrele agricole, iar datorită faptului că nu se va lucra în contact direct cu fermierii, va fi necesar ca aceste documente să parvină de la Primării prin transmitere prin e-mail la centrul judeţean/centrele locale ale APIA.

    La nivelul fiecărui județ, centrul judeţean (pentru fermierii care solicită peste 50 de ha teren) sau centrul local (pentru fermierii care urmează să solicite sub 50 de ha) va comunica prin adresă semnată, scanată și transmisă prin e–mail lista fermierilor pentru care este necesară adeverința. Foarte important este aspectul ca adeverintele eliberate de către UAT să aibă data de emitere anterioară depunerii cererii de către fermieri, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    Adeverinţele vor respecta modelul aprobat prin anexa nr. 1 a Ordinului MADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare. După eliberarea lor, acestea vor fi semnate de persoanele responsabile, vor cuprinde numărul de înregistrare, vor fi scanate şi transmise prin e-mail, la adresele centrelor locale, respectiv adresa centrului judeţean, acestea din urmă pentru fermierii cu teren solicitat mai mare de 50 ha.

    Precizări importante pentru toți fermierii

    Foarte important de precizat este faptul că absolut niciun fermier nu va rămâne cu cererea nedepusă, ne-a dat asigurări conducerea APIA. Astfel, în această perioadă producătorii agricoli care au internet și o oarecare experiență acumulată din anii trecuți, în digitizarea parcelelor, își pot accesa contul de pe lpis.apia.org.ro  și pot parcurge singuri, de acasă, această etapă. Mai departe funcționarii APIA iau legătura cu Primăriile unde transmit listele cu fermierii pentru care trebuie să fie eliberate documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția solicitanților.

    Foarte important! Nu vă deplasați dvs. la Primărie inutil! Primăriile vor asigura transferul documentelor cerute de APIA!

    Ce pot face fermierii mai în vârstă care nu se pricep sau nu au acces la internet? Aceștia așteaptă să fie contactați de funcționarul APIA care se ocupă de cerere lor pentru subvenții. Atenție! Funcționarul va digitiza împreună cu fermierul suprafața pentru care se cer bani de la APIA dar doar telefonic. Mai departe APIA cere adeverința de la Primărie sau în cazul unei exploatații zootehnice de la medicul veterinar. Pentru restul documentelor necesare, adică copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ, funcționarii APIA le pot folosi și pot face copii cu acordul fermierului din dosarele de anii trecuți. Dacă aceste documentele au fost eliberate deja și pot fi scanate fermierii le pot trimite la cererea funcționarului care se ocupă de dosarul pentru subvenții.

    Foarte important! Dacă o parte din documentele necesare la dosarul pentru subvenții au fost modificate este obligatoriu să anunțati funcționarul cu care țineți legătura pentru depunerea cererii unice. Așadar vorbim despre schimbare buletinului sau a contului bancar, etc.

    Ce se întâmplă cu fermierii care nu au mai depus cereri până în prezent? Producătorii agricoli care depun cererea pentru subvenții în premieră în acest an trebuie să contacteze APIA pentru a primi RO de fermier după ce esre înregistrat în Registrul fermierilor. Mai departe urmează indicațiile cerute de funcționarul APIA la care este repartizat.

    Campanie pentru depunerea cererii unice fără penalizări se încheie la 15 iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA