• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ploile din ultimele ore, o gură de oxigen pentru fermieri și culturile agricole

  Angelica Lefter -

  Agricultorii s-au bucurat din plin de ploile care au căzut în ultimele 24 de ore. Având în vedere lipsa de apă din sol din acest an, ploaia a devenit gura de oxigen a culturilor și fermierilor.

  Mulți dintre ei nu și-au putut masca bucuria și au postat pe Facebook poze cu pluviometrele încărcate cu apă sau mesaje în care își arată mulțumirea. Unii au colectat apă în butoaie, iar alții au postat pășuni înverzite, în speranța că cel puțin câteva săptămâni vor avea parte de mai multă apă în sol, însemnând culturi mai bune și hrană pentru animale.

  Fermierul Ion Olteanu Constantin, administratorul Agromad Crops a postat, pe contul său de socializare, un text în care își exprimă mulțumirea față de natură, dar atrage atenția că fermierii și factorii de decizie trebuie să fie mult mai atenți cu conservarea apei din sol.
  Mesajul a fost preluat și redat integral de Agrointeligența – AGROINTEL.RO:

  ”Mulțumesc Domnului pentru ploaie! Chiar dacă producția este mai mică cu 30%, este mai bine decât ne așteptam. Seceta aceasta prelungită, înstalată încă din vara anului trecut, culminând cu o iarnă fără zăpadă și un aprilie fără strop de apă și 10 zile de vânt, cu un mai sub precipitațiile normale. Toate acestea ne conduc spre decizia de a fi mult mai atenți la conservarea apei în sol, la alegerea lucrărilor mult mai puțin agresive, la drămuirea fiecărui leu investit.”

  Foto: Fermierul Ion Olteanu Constantin

  Fermierul, care lucrează mai multe terenuri în județele din jurul Capitalei, a făcut referire și la sistemul național de irigații, pe care îl compară cu o ”Fata Morgana”.

  ”Cât despre irigații, aceeași poveste posibil frumoasă, aceeași Fata Morgana, aceleași promisiuni … deșarte. Singura soluție este un program național prin care fermierii să fie creditați pe minim 15 ani, pentru că nu vrem pomeni de la stat, nici nu sunt posibile, vistieria fiind goală și dorindu-se și mai mult după COVID – 19. Creditarea pe termen lung aduce ca beneficii capitalizarea fermierilor, trecerea la procesare, să nu mai vindem ca lumea a treia la recoltat, produs brut, ieftin și de multe ori sub prețul de producție. Aduce posibilitatea semnării asigurărilor de secetă care sunt atât de scumpe, dar atât de necesare. Aduce posibilitatea investițiilor private în irigații și transformării Agriculturii Românești într-o ramură înfloritoare. Trebuie doar voință și viziune din partea decidenților”, a menționat agricultorul la finalul mesajului său postat pe Facebook.

  Bucuria unei ploi mult-așteptate i-a determinat pe alții să adune apă în butoaie pe care ulterior să o folosească la udarea plantelor din gospodărie, iar tot procesul să fie filmat și postat pe internet.

  Și pentru crescătorii de animale a fost de bun-augur ploaia care a căzut toată noaptea trecută. Astfel, sunt șanse ca pășunile să fie revigorate, iar animalele să aibă unde să pască în următoarele săptămâni. ”Mulțumim lui Dumnezeu pentru ploaie! 24 de ore a plouat încontinuu”, a scris un oier pe contul său de socializare și a atașat poze cu pășunea revenită la viață.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Prognoza meteo – luna octombrie 2021. ANM: Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni! Prima ninsoare din acest sezon! Autoritățile au intervenit imediat cu material antiderapant!

  Ultimele știri

  Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii? Șeful APIA: Controalele în stupine au fost finalizate. Când primesc apicultorii banii!