• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Silozul de secară, o soluție care ar trebui luată în calcul de toți fermierii!

  Ramona Dascălu -

  Silozul de secară reprezintă o alternativă viabilă în asigurarea balanței furajare, spune europarlamentarul Daniel Buda, care îi îndeamnă pe fermierii români să cultive secară, o cultură puțin sensibilă la condițiile pedoclimatice și care se pretează a fi cultivată în toate zonele țării, ceea ce o face rentabilă în orice fermă.

  Silozul de secară este o soluție care ar trebui luată în calcul de toți fermierii, spune Daniel Buda. Fermierii din România trebuie să aibă în vedere silozul de secară ca fiind o alternativă viabilă în asigurarea balanței furajere! ”Acest lucru l-am putut constata „la fața locului “ în fermele din Sălaj care au optat pentru această cultură”, spune europarlamentarul.

  Secara este o plantă care se pretează a fi cultivată de la est la vest și de la nord la sud în România. Este puțin sensibilă la condițiile pedoclimatice, ceea ce o face rentabilă în orice fermă. Luând în calcul faptul că după recoltarea acesteia pentru siloz, același teren poate fi folosit pentru cultura porumbului pentru siloz, confirmă o dată în plus rentabilitatea acesteia. „În Belgia și o bună parte a Franței, culturile de păioase care se însămânțează toamnă, iar apoi sunt însilozate reprezintă majoritatea bazei furajere în ferme. În noile condiții pedoclimatice, putem observa că este nevoie de optarea pentru culturi care să se poată bucura de precipitațiile de peste iarnă”, arată europarlamentarul Daniel Buda, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

  Fermierii care cultivă secară beneficiază de cel mai timpuriu nutreț verde, potrivit europarlamentarului. De altfel, secara pentru furaj se folosește atât sub formă de fân cât și sub formă de nutreț verde care este suculent, bogat în substanțe nutritive și are un grad ridicat de digestibilitate. În același timp, secara produce cel mai timpuriu nutreț verde, aproximativ pe la mijlocul lunii aprilie.

  Secara este ideală pentru a fi folosită în furjarea animalelor întrucât conține carbohidrați care determină o senzație de sațietate de durată și contribuie la menținerea sănătății animalelor și la obținerea de performanțe ridicate.

  La o recoltă bună sau în anii ploioși, secara tânără poate fi însilozată, urmând să fie folosită mai târziu. Secara pentru furaj se seamănă la începutul toamnei sau la sfârșitul lui august. Dacă după semănat vremea este ploioasă, secara crește repede, înfrățeste puternic și poate fi pășunată către sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie. Aceasta prezintă avantaje specifice față de alte cereale: plantele au nevoie de mai puțină apă, este necesar mai puțin pesticid și are cel mai mare potențial de producție dintre toate cerealele. Ea conține carbohidrați care determină o senzație de sațietate de durată.

  ”În Germania, două treimi din recolta de secară este folosită pentru hrana animalelor, ceea ce a condus și la un nivel mai ridicat de sănătate și bunăstare a acestora. Folosind secara pentru furajarea animalelor, se contribuie la menținerea sănătătii acestora și la obținerea de performanțe ridicate. Îi încurajez pe fermierii români să se orienteze către silozul de secară, fiind o soluție sigură și eficientă pentru asigurarea unor furaje de calitate”, a declarat Daniel Buda.


  Te-ar mai putea interesa

  Ionuț Olteanu – fermierul de top care înverzește România Emil Bălteanu, o voce a fermierilor din nordul țării, este protagonistul celui de-al cincilea episod din Tărâmul Eroilor! Rețeta cu care Aurel Petruș și-a crescut producția la porumb cu 20%, protejând și sămânța de ciori!

  Ultimele știri

  Conflict la o fermă de bovine. Unul dintre angajați a ajuns în stare gravă la spital! Subvenție pentru tona de grâu procesată! Măsură pe termen scurt pentru fermieri și procesatori! Fermier rămas infirm după ce o combină agricolă i-a secționat picioarele