• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când și cum trebuie purtată masca în fermă, pe perioada stării de alertă!

    agrointeligenta.ro -

    Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor de Interne a fost publicat vineri, 22 mai, în Monitorul Oficial, reglementând când și cum trebuie să purtăm măștile pe perioada stării de alertă. Măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus îi vizează și pe fermieri care nu trebuie să neglijeze în niciun moment măsurile de sănătate publică atât pentru ei personal, cât și pentru angajații din exploatație.

    Cum în această perioadă se desfășoară controale la operatorii economici, trebuie să fiți la curent și cu prevederile legate de purtarea măștilor. În cazul angajaților, acestea sunt asigurate de către companie, la fel ca și dezinfectantul sau măcar condiția minimă de spălare a mâinilor cu apă și săpun.

    Medicul de medicina muncii stabilește riscul pentru angajați

    Fermierii sunt cei care stabilesc procedurile din exploatație, însă medicii de medicina muncii fac evaluarea de risc și stabilesc condițiile purtării măștii. Responsabilul cu securitatea și sănătatea în muncă este cel care trebuie să facă și instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

    Regulă generală: masca – obligatorie în spațiu închis, cu excepții

    Ordinul MS-MAI stabilește, ca măsuri generale, că ”masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații”.

    În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:
    a) angajatul este singur în birou;
    b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
    c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc);
    d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
    e) vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de minim 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
    f) copiii cu vârta mai mică de 5 ani.

    Având în vedere aceste excepții, se poate considera că fermierii, care desfășoară activitățile agricole în condiții solicitante nu sunt obligați să poarte masca. Doar în spațiile închise, când se interacționează cu alte persoane, mai ales din afara exploatație, este obligatoriu să vă protejați. Masca este, de asemenea, obligatorie la comercializarea în piață a produselor agroalimentare.

    De ce e bine, totuși, să purtați masca

    Chiar dacă legislația din perioada stării de alertă nu obligă fermierii la purtarea măștii în timpul muncilor agricole, aceasta previne îmbolnăvirea, având și alte avantaje pentru sănătate. Când sunteți în câmp, purtând masca evitați inhalarea prafului sau a vaporilor de produse aplicate în această perioadă la culturile agricole (insecticide, fungicide etc.). De altfel, atunci când stropiți chiar dumneavoastră, masca și restul echipamentului de protecție sunt obligatorii.

    Cum se utilizează corect masca medicală

    Utilizarea corectă a măștilor este de asemenea prevăzută în noul act normativ:
    a) Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun;
    b) Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
    c) Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat;
    d) Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazula tingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun)
    e) După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.
    f) Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
    g) În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (de exemplu, în spațiile deschise, la domiciliu)


    Te-ar mai putea interesa

    Tânărul inginer Rafael Marian propune un nou concept de consultanță gratuită pentru fermieri Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii