• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Când și cum trebuie purtată masca în fermă, pe perioada stării de alertă!

  agrointeligenta.ro -

  Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor de Interne a fost publicat vineri, 22 mai, în Monitorul Oficial, reglementând când și cum trebuie să purtăm măștile pe perioada stării de alertă. Măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus îi vizează și pe fermieri care nu trebuie să neglijeze în niciun moment măsurile de sănătate publică atât pentru ei personal, cât și pentru angajații din exploatație.

  Cum în această perioadă se desfășoară controale la operatorii economici, trebuie să fiți la curent și cu prevederile legate de purtarea măștilor. În cazul angajaților, acestea sunt asigurate de către companie, la fel ca și dezinfectantul sau măcar condiția minimă de spălare a mâinilor cu apă și săpun.

  Medicul de medicina muncii stabilește riscul pentru angajați

  Fermierii sunt cei care stabilesc procedurile din exploatație, însă medicii de medicina muncii fac evaluarea de risc și stabilesc condițiile purtării măștii. Responsabilul cu securitatea și sănătatea în muncă este cel care trebuie să facă și instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

  Regulă generală: masca – obligatorie în spațiu închis, cu excepții

  Ordinul MS-MAI stabilește, ca măsuri generale, că ”masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații”.

  În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:
  a) angajatul este singur în birou;
  b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc);
  d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  e) vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de minim 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
  f) copiii cu vârta mai mică de 5 ani.

  Având în vedere aceste excepții, se poate considera că fermierii, care desfășoară activitățile agricole în condiții solicitante nu sunt obligați să poarte masca. Doar în spațiile închise, când se interacționează cu alte persoane, mai ales din afara exploatație, este obligatoriu să vă protejați. Masca este, de asemenea, obligatorie la comercializarea în piață a produselor agroalimentare.

  De ce e bine, totuși, să purtați masca

  Chiar dacă legislația din perioada stării de alertă nu obligă fermierii la purtarea măștii în timpul muncilor agricole, aceasta previne îmbolnăvirea, având și alte avantaje pentru sănătate. Când sunteți în câmp, purtând masca evitați inhalarea prafului sau a vaporilor de produse aplicate în această perioadă la culturile agricole (insecticide, fungicide etc.). De altfel, atunci când stropiți chiar dumneavoastră, masca și restul echipamentului de protecție sunt obligatorii.

  Cum se utilizează corect masca medicală

  Utilizarea corectă a măștilor este de asemenea prevăzută în noul act normativ:
  a) Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun;
  b) Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
  c) Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat;
  d) Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazula tingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun)
  e) După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.
  f) Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
  g) În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (de exemplu, în spațiile deschise, la domiciliu)


  Te-ar mai putea interesa

  Dezastrul lăsat în urmă de fostul șef al ANZ. De la furie și disperare, până la procese și falimente! Ministrul Finanțelor: ”Nu vom crește și nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget” Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii: ”Nu UE ne interzice încălzirea cu lemne. Așa s-a negociat în PNRR”

  Ultimele știri

  Conflict la o fermă de bovine. Unul dintre angajați a ajuns în stare gravă la spital! Subvenție pentru tona de grâu procesată! Măsură pe termen scurt pentru fermieri și procesatori! Fermier rămas infirm după ce o combină agricolă i-a secționat picioarele