• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Când și cum trebuie purtată masca în fermă, pe perioada stării de alertă!

  agrointeligenta.ro -

  Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor de Interne a fost publicat vineri, 22 mai, în Monitorul Oficial, reglementând când și cum trebuie să purtăm măștile pe perioada stării de alertă. Măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus îi vizează și pe fermieri care nu trebuie să neglijeze în niciun moment măsurile de sănătate publică atât pentru ei personal, cât și pentru angajații din exploatație.

  Cum în această perioadă se desfășoară controale la operatorii economici, trebuie să fiți la curent și cu prevederile legate de purtarea măștilor. În cazul angajaților, acestea sunt asigurate de către companie, la fel ca și dezinfectantul sau măcar condiția minimă de spălare a mâinilor cu apă și săpun.

  Medicul de medicina muncii stabilește riscul pentru angajați

  Fermierii sunt cei care stabilesc procedurile din exploatație, însă medicii de medicina muncii fac evaluarea de risc și stabilesc condițiile purtării măștii. Responsabilul cu securitatea și sănătatea în muncă este cel care trebuie să facă și instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

  Regulă generală: masca – obligatorie în spațiu închis, cu excepții

  Ordinul MS-MAI stabilește, ca măsuri generale, că ”masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații”.

  În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:
  a) angajatul este singur în birou;
  b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc);
  d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  e) vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de minim 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
  f) copiii cu vârta mai mică de 5 ani.

  Având în vedere aceste excepții, se poate considera că fermierii, care desfășoară activitățile agricole în condiții solicitante nu sunt obligați să poarte masca. Doar în spațiile închise, când se interacționează cu alte persoane, mai ales din afara exploatație, este obligatoriu să vă protejați. Masca este, de asemenea, obligatorie la comercializarea în piață a produselor agroalimentare.

  De ce e bine, totuși, să purtați masca

  Chiar dacă legislația din perioada stării de alertă nu obligă fermierii la purtarea măștii în timpul muncilor agricole, aceasta previne îmbolnăvirea, având și alte avantaje pentru sănătate. Când sunteți în câmp, purtând masca evitați inhalarea prafului sau a vaporilor de produse aplicate în această perioadă la culturile agricole (insecticide, fungicide etc.). De altfel, atunci când stropiți chiar dumneavoastră, masca și restul echipamentului de protecție sunt obligatorii.

  Cum se utilizează corect masca medicală

  Utilizarea corectă a măștilor este de asemenea prevăzută în noul act normativ:
  a) Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun;
  b) Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
  c) Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat;
  d) Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazula tingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun)
  e) După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.
  f) Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
  g) În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (de exemplu, în spațiile deschise, la domiciliu)


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Oros ar vrea subvenții APIA plătite pe factură, în funcție de producția din fermă! Banii fermierilor – ultima șansă! Forma finală a bugetului de stat – la vot în această seară! Controale în ferme! Crescătorii de animale din 21 de localități – verificați la sânge de DSVSA!

  Ultimele știri

  Producătorii de flori, la un pas de dezastru. Ministrul Educației clarifică: Se pot oferi flori și mărțișoare la școală! Agricultură ecologică 2021. Termen pentru fermierii care vor să-și înregistreze culturile în acest an Fonduri pentru investiții în ferme 2021. Sprijinul: minim 350.000 euro/fermă, maxim 1.500.000 euro/fermă