• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Marius Cacuci a rămas cu 25 de bivolițe din 80! ”Subvenția-bonus de 200 de euro nu se plătește crescătorilor, ci către stațiuni”

    Răzvan Coțianu -

    Creșterea bivolilor în România este o activitate tradițională iar importanța bubalinelor trebuie interpretată prin valoarea economică a acestora, raportată la zona de formare și de răspândire, dar și la posibilitățile de valorificare. Crescătorii de bubaline însă sunt dezamăgiți și trag un semnal de alarmă că în lipsa unei susțineri financiare de la stat efectivele, și așa în scădere, voR dispărea complet!

    Dincolo de beneficiile indiscutabile ale produselor obținute din creșterea bivolițelor, există o realitate dură a fermierilor din acest sector. Unul dintre cei implicați în domeniu este Marius Cacuci, fermier din Bihor. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu acesta despre problemele specifice activității de creștere a bubalinelor.

    “Creșterea bivolilor are o anumită specificitate”, a subliniat, încă de la începutul conversației, Marius Cacuci. “Bivolii se cresc mult mai greu decât bovinele, fiind o specie semi-sălbatică. Durata gestației este de 11 luni și ajung la maturitate la vârsta de trei ani. În acest an, efectivul meu de animale este de 25 de capete. Anul trecut am avut 80, dar cheltuielile de creștere sunt foarte mari și am scăzut numărul de animale. Vă spun că la nivel național vom mai avea în septembrie sau octombrie doar 7.000 de exemplare. La nivelul județului Bihor dacă mai sunt 450-500 de capete. Situația este dramatică, scăderea medie anuală fiind de 30%. Din păcate, nu se dorește să se facă ceva pentru creșterea bivolilor”, a explicat crescătorul de bubaline.

    Subvenția pe cap de animal nu este de ajuns pentru încurajarea sectorului de creștere a bubalinelor

    Subvenția actuală – sprijinul cuplat pentru specia bubaline, se achită la un nivel de 168 de euro pe cap de animal și este total insuficientă, este descurajantă pentru fermieri, mai spune cu amărăciune Marius Cacuci.

    ”Am discutat și la nivelul ministerului (Ministerul Agriculturii – n.r.) și la nivelul Comisiei parlamentare de agricultură. Am atras atenția asupra problemelor din sector, dar nu s-a întâmplat nimic, nu s-a rezolvat nimic. Am discutat chiar și cu domnul Adrian Oros, înainte să ajungă ministru. În comisia de agricultură de la Camera Deputaților, dânsul ne-a dat dreptate spunând că a început activitatea profesională la o fermă de creștere a bivolilor în Cluj și știe problema cu aceste animale. Am încercat să îl contactez după ce a fost instalat ministru, dar degeaba. Supărarea și în același timp îngrijorarea mea este următoarea. Îmi spui că sunt în regulă și apoi nu faci nimic să ajuți crescătorii, fermierii. Veți vedea. În cinci ani numărul de exemplare va scădea sub 1.000 de capete la nivel național. Nu îmi doresc acest lucru, dar din păcate asta este tendința. La acest moment, numai cei din Ministerul Agriculturii pot să rezolve problema subvenției bonus în cuantum de 200 euro/UVM/an (n.r. subvenția se acordă fermierilor care dețin și cresc rase locale în pericol de abandon conform condițiilor stipulate în Pachetul 8 din cadrul Măsurii 10 Agro-mediu și climă). Să nu se dea banii (subvenția) numai pentru stațiunea de la Șercaia, ci pentru toți crescătorii de bubaline care îndeplinesc condițiile conform standardelor în vigoare. Această subvenție bonus ar reprezenta o gură de oxigen pentru fermieri”, a mai completat fermierul.

    În ceea ce privește comercializarea produselor, Marius Cacuci spune că valorificarea cărnii, a laptelui și chiar a vițeilor este extrem de dificilă. ”Un vițel de bivoliță ajunge să se comercializeze cu 1.500-2.000 de lei la vârsta de doi ani, în comparație cu un vițel de bovine care se vinde cu aceeași bani, dar la vârsta de 4-5 luni. Eu am o clientelă proprie și așa pot să vând produsele. Am întâmpinat greutăți mari atunci când am mers la abator, pentru că se întâmplă destul de des să nu se respecte prețul negociat. De curând am vândut 20 de exemplare la un fermier din județul Timiș. Nu am putut niciodată să vând carne la supermarket sau hypermarket”, a încheiat fermierul bihorean.

    Ca însușiri de producție, bubalinele se pretează, în principal, la exploatarea pentru obținerea de lapte și carne. După opinia specialiștilor din domeniu, laptele este de două ori mai gras ca laptele de vacă, dar conţine grăsimi benefice. Conţine cu 60% mai mult calciu, este foarte bun pentru sistemul osos, previne anemia şi bolile cardiovasculare. Carnea de bivol este de trei ori mai slabă decât carnea de pasăre, iar conținutul în colesterol este mai mic.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!