• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alegere fundamentală. Ce trebuie să dispară din agricultură: motorina sau albinele?

    agrointeligenta.ro -

    Ar trebui să uităm odată şi odată că un subiect legat de probleme precum scăderea numărului de albine sau a efectelor poluării asupra capacităţii de lucru a acestora are legătură doar cu apicultura, cu producţia de miere.Albinele sînt esenţiale în polenizarea culturilor agricole fundamentale ale umaniăţii – cereale, plante pentru nutreţ, legume, fructe. Fără „munca” lor pe ogor, grădină sau livadă, procesele biologice care duc la transformarea florilor în fructe ar avea o eficienţă cu 80% mai redusă.

    Ce ar însemna asta în termenii producţiei agricole? Recolte cu cel puţin 80% mai mici – şi asta în condiţiile unor ani perfecţi din punct e vedere meteorologic. Ar fi un coşmar. Într-o astfel de situaţie nu am vorbi doar de un salt gigantic al preţurilor tuturor produselor agro-alimentare – cu efecte la nivelul inflaţiei, al consumului general de bunuri şi servicii – ci chiar la o scădere a producţiei sub nevoile de consum ale omenirii.

    Şi tot acest coşmar ar avea o singură cauză – albinele.

    Tocmai de aceea în ultimele două decenii s-au înmulţit studiile dedicate factorilor care duc la scăderea populaţiilor de albine şi a capacităţilor lor de a „lucra”, concomitent cu măsurile concrete de refacere a mediului favorabil micilor insecte.

    După ce s-a descoperit că neo-nicotinoidele afectează negativ albinele – s-a luat în numeroase ţări, inclusiv în cele ale Uniunii Europene, decizia interzicerii unor pesticide care conţineau aceste substanţe toxice. Descoperirile tot apar – iar lista substanţelor nocive pentru albine se tot măreşte – oferind baza ştiinţifică pentru reglementări noi.

    Problema care se creează nu este nici ea foarte simplă – şi prin interzicerea utilizării multora dintre substanţe (mai ales a celor conţinute de pesticide) rezultă scăderi de producţie agricolă, scad randamente, se deteriorează eficienţa.

    Industria producătoare de pesticide are şi ea nevoie de timp pentru a se adapta noii situaţii şi pentru a dezvolta produse „prietenoase” cu albinele.

    Nu doar ea însă va trebui să se adapteze – va trebui adaptat tot procesul muncii pe câmp – o descoperire de dată recentă indică faptul că cel mai comun dintre combustibilii folosiţi pentru motorizarea maşinilor agricole afectează capacitatea de muncă a albinelor.

    Noxele de motorină anulează capacitatea albinelor de a recunoaşte parfumul specific florilor pe care trebuie să le polenizeze.

    Aceasta este concluzia unui foarte recent studiu – publicat în ediţia din luna octombrie a Scientific Reports (3 octombrie 2013) – realizat de Tracey Newman şi Guy Poppy, la University of Southampton.

    „Albinele au un simţ al mirosului foarte sensibil şi o abilitate excepţională de a învăţa şi memora noi mirosuri (…) Rezultatele obţinute de noi, sugerează că gazele rezultate din combustia motorinei alterează componentele care alcătuiesc parfumul particular al florilor, lucru care le impiedică pe albine să le mai recunoască. Aceasta poate avea efecte negative serioase asupra numărului de albine şi a activităţii lor de polenizare” explică Newman.

    Motorina este cel mai comun combustibil folosit în agricultură – fiind utilizată atât la motorizarea maşinilor agricole sau utilizate în agricultură (tractoare, camioane, pluguri, semănători, buldozere) cât şi a motoarelor unor generatoare de electricitate şi căldură sau a unor sisteme de irigaţii.

    Această ultimă descoperire, extrem de importantă, poate determina schimbări atât în programarea muncilor agricole – evitarea pe cât este cu putinţă ca maşinile agricole care merg pe motorină să intre în câmp în perioada în care are loc polenizarea – cât şi în producţia de maşini agricole – fie dezvoltarea unor filtre care neutralizeze noxele, fie chiar a unor maşini agricole pe motor electric (desigur, maşini de dimensiuni mai mici şi de putere mai mică)

    Pentru cei care vor  să ştie mai mult: Diesel exhaust rapidly degrades floral odours used by honeybees (Scientific Reports 3, Article number: 2779 doi:10.1038/srep02779, Received 26 June 2013 Accepted 28 August 2013 Published 03 October 2013)


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!