Legea pășunatului se schimbă din toamnă! Anunțul oierului Ionică Sterp pentru crescătorii de animale!
Angelica Lefter -Crescătorul de oi, Ionică Sterp, membru fondator al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Ovine din România, transmite oierilor un mesaj la unitate, în speranța că discuțiile cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vor rezolva o parte dintre problemele din sector.
Fermierul bihorean vorbește într-un mesaj prezentat live pe Facebook despre problemele cu care se confruntă oierii.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO prezintă o parte din expunerea oierului, în care menționează că au apărut rezultate după discuțiile cu oficialii. Crescătorul de ovine a menționat, printre altele, și demersurile făcute pentru modificarea legii pășunatului:
”Am mai propus să umblăm în toamnă la legea pășunatului și a fost de acord (nr. ministrul Agriculturii, Adrian Oros) sunt prea mari abuzuri. Vrem să cerem părerea fermierilor, să ne scrieți, cum ar fi corect să se dea subvenția din 2021–2027, pe hectarul de pășune, cum a fost până acum sau pe unitate vită mare la hectar? În momentul când s-a dat pe unitate vită mare la hectar am scos din schemă toată goana aceasta după miile de hectare de pășune, cearta aceasta între fermieri. În acel moment, cât iei…iei 110 euro pe hectarul de pășune, câtă vită mare ai, 6-10 oi la hectar, 110 euro îi împarți la 6-7-10 oi. În acel moment nu se mai aleargă după sutele sau miile de hectare de pășune”, a specificat Ionică Sterp.
Totodată crescătorul de animale a precizat că la nivel de asociație va fi luată o decizie pentru o cerere oficială care să ajungă pe masa decidenților pentru a rezolva problema pășunilor:
”Asociația Profesională a Crescătorilor de Ovine din România o să facă o ședință cu toți membrii fondatori ai asociației, o să luăm o decizie și o să facem o cerere către Ministerul Agriculturii și avem promisiuni că se poate umbla și se poate rezolva și problema aceasta. Reprezentanții actuali ai Ministerului Agriculturii au înțeles situația. Am colegi care cumpără berbeci doar ca să ia SCZ-ul. Omul are dreptate că nu avea cum să supraviețuiască dacă telemeaua era 14-15 lei kilogramul, mielul 7 lei. El trebuia să facă chestia asta ca să ia banii de la SCZ să mai poată supraviețui.(..) Atât timp cât tu îl obligi pe om cu un berbec la 35 de oi, tu îi ceri, îl faci pe el să facă o infracțiune! (…) Treaba cu pășunea o să fie de la toamnă, o să fie multă bătaie de cap! (…)”
Mesajul lui Ionică Sterp este îndreptat către toți crescătorii de oi pe care îi îndeamnă la unitate pentru ca acele conflicte între fermieri pentru pășune să înceteze, iar relațiile cu edilii să se normalizeze.
”Sunt colegi care fac performanță, 5% fac performanță, restul fac pe hârtie și îmi asum ce zic! Dacă nu suntem uniți nu am făcut absolut nimic, își bat joc primarii de noi, își bat joc toate instituțiile la care noi suntem subalterni. Nu mai vrem să fim între bani europeni! Tu, crescător de animale, vine banul pentru tine, iar acel primar, dacă nu reușești printr-un proiect de lege să-l oprești cumva, 500 de lei, 700 de lei, 1000 de lei, 1600 de lei hectarul de pășune la Alba Iulia. Nu numai că-ți ia subvenția, dar te-a terminat! Ești obligat să vinzi animalele!”, a mai menționat crescătorul de ovine Ionică Sterp.