• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Profitul afacerilor cu pepeni în 2013: Câte milioane de euro au strâns vara aceasta cultivatorii de la Dăbuleni

  agrointeligenta.ro -

  Al treilea mare producător de pepene verde din Europa, după Spania și Grecia, România produce, anual, circa 100 de milioane de lubenițe, potrivit estimărilor Ziarului Financiar. Agrointel.ro a aflat că, anul acesta, recolta a fost extrem de bună la Dăbuleni, zona unde se concentrează un sfert din suprafața cultivată cu pepeni în România. Astfel, cultivatorii din zonă au reușit să scoată încasări medii de 3.000 de euro la hectar, iar în zonă sunt peste 6.000 de hectare exploatate la maximum de pepenari.

  În vară, dr. Vasile Toma, secretar științific al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni a vorbit, în exclusivitate pentru agrointel.ro, despre evoluția culturii de pepeni la Dăbuleni.

  “Imediat după Revoluție a crescut foarte mult suprafața cultivată cu pepeni în România. Aveam 27.000-30.000 de hectare cu pepeni înainte de 1989, ca în 1995 să ajungem la vreo 48.000 de hectare. Aproape s-a dublat suprafața. Fiind o cultură rentabilă, toată lumea punea pepeni. Acum cred că avem în jur de 32.000-35.000 de hectare, din care în zona Dăbuleni-Călărași-Bechet sunt peste 5.000 de hectare din cele circa 7000, cât are Doljul. Doljul în general e liderul la pepeni, apoi urmează zona Galați-Brăila. Zona Dăbuleni dă cam 15% din producția de pepeni a țării și e cel mai mare bazin de pepeni extratimpurii. Dacă analizăm suprafețele cultivate în localitatea Dăbuleni exclusiv, fără comunele învecinate, pepenii ocupă în jur de 1.600-1.700 de hectare, dintr-un total de 18.520 de hectare, pe când legumele în solarii ocupă doar 40 de hectare”, ne-a aecplicat specialistul.

  Profitul maxim, 8000 de euro la hectar

  Producția record la SCDCPN Dăbuleni e de 140 de tone de pepeni verzi la hectar, în condiții de fertirigare prin picurare, însă e obținut pe o parcelă experimentală de 200 mp, cu cheltuieli de 20.000 lei/ha, sumele fiind estimate prin extrapolarea valorilor obținute pe micuța parceluță experimentală. Dacă am estima un preț mediu per kilogram de pepene de 0,4 lei, de pe producția record obținută pe parcela experimentală, ar rezulta un profit curat de circa 36.000 lei (circa 8.000 de euro).

  Recolta medie, 60-70 de tone la hectar

  Directorul științific al SCDCPN Dăbuleni, cel care ne-a furnizat și cifrele de mai sus, estimează că majoritatea fermierilor care cultivă pepeni în zona Dăbuleni sunt profesioniști ai acestei culturi, obținând 60-70 de tone la hectar: “Nu e cultivator care nu aplică tehnologiile de cultură a pepenilor, că altfel nu se apucă”.

  Ion Diaconu, președintele asociației “Casa Pepenilor Verzi Dăbuleni”, estimează că în medie, profitul e de 8.000 lei, la o producție de 40 de tone, vândută cu 60 de bani/kg, profit ce crește dacă producțiile cresc. Iar inginerul agronom Octavian Dîrviș, inspector de specialitate al Primăriei Dăbuleni, estimează că, după amortizarea investițiilor, un pepenar poate rămâne în mână cu 15.000 lei/hectar.

  La tragerea liniei: 18 milioane de euro

  La un calcul rapid, cu circa 6.000 de hectare cultivate în zona Dăbuleni și încasării medii de 3.000 de euro la hectar, din care vreo 2.000 profit, pepenarii doljeni pot să se declare mulțumiți de recolta din această vară. În total, în micuța localitate din Oltenia, agricultorii au strâns, din vânzarea lubenițelor, circa 10-12 milioane de euro!

  Pentru mai multe informații despre lumea pepenarilor de la Dăbuleni, citiți și:

  Patria celui mai mare fruct din România. Recordul: 22 de kilograme

  Istoria pepenilor, depănată de oamenii locului din Dăbuleni

  Luarea în stăpânire a dunelor Olteniei. Unul din cele mai grandioase proiecte de sistematizare din comunism

  Povestea de succes a familiei Velcea sau experiența unui cuplu de dascăli convertiți în pepenari

  Motivul pentru care nu s-a devalizat nici un centimetru pătrat de teren din cea mai mare Stațiune de Cercetări din România


  Te-ar mai putea interesa

  Pepenii românești vor apărea în piețe abia peste două săptămâni. Vremea și importurile vor dicta prețul Buzău, județul cu cea mai mare suprafață de usturoi. Ce soiuri locale aleg fermierii Ing. Ionuț Mortu, cucerit de soiul de grâu PG 102. Tehnologia de fermă pentru o producție de 9 tone/ha

  Ultimele știri

  Plăți APIA 2023. Valoarea unui euro din subvenție în acest an Polonia și Ungaria nu au participat la discuțiile pentru licențierea exporturilor de cereale din Ucraina Ministrul Agriculturii: ANT bovine se va plăti numai pentru junincile oprite în fermă