• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce tratamente se fac la pomii fructiferi în luna iunie

    agrointeligenta.ro -

    Stropirea pomilor fructiferi în luna iunie reprezintă, împreună cu alte lucrări în livadă, o etapă importantă pentru a obține un rod bogat și sănătos. În această perioadă se aplică tratamente menite să prevină boli periculoase precum făinarea, dar și atacul unor dăunători ai fructelor.

    În luna iunie se aplică tratamente fitosanitare preventive împotriva dăunătorilor (viermelui mărului și prunului, minatorilor, defoliatorilor afidelor, păduchelui lânos, generaței întai a Păduchelui din San Jose) și bolilor (moniliozei, făinării, pătării albe a frunzelor, ruginii frunzelor prun, ciuruirea bacteriană și micotică la sâmburoase).

    Stropiri în iunie pentru combaterea insectelor la pomii fructiferi

    Se pot realizeaza tratamente fitosanitare cu următoareale produse: Mavrij 2 F de la Adama, Movento 100 SC de la Bayer, Coragen de la FMC, Actara de la Syngenta sau Mospilan produs de Nippon Soda.

    Apariția eșalonată a dăunătorilor necesită repetarea tratamentului la 10-14 zile.

    Stropiri de iunie pentru combaterea făinării la pomii fructiferi

    Alternanța zilelor ploioase și reci cu cu alte perioade calde, cu temperaturi de 25-30 grade favorizeaza aparitia făinarii precum și altor boli.

    La măr și alte semințoase (păr, gutui) se impune aplicarea tratării fitosanitare pentru urmărirea fungicidului: Score, Topsin Topas, Thiovit Jet, Systhane Forte Sulfomat, Clarinet etc.

    La sâmburoase (cireș, vișin, prun, cais, piersic) se poate aplica unul din fungicidele: Karathane Gold, Score, Topsin, Sulfomat.

    Combaterea celorlalte categorii de boli se poate efectua cu unul din fungicidele: Chorus, Stroby, Folicur Solo, Shavit , Flint, Merpan, Captan, Bravo, Thiovit Jet.

    Fertilizarea pomilor cu azot în luna iunie

    În această perioadă se aplică azot diluat în apă 150 gr/10 litri apă. 10 litri la pomii tineri, iar cantitatea crește până la 30 litri soluție la pomii maturi. Pentru pomicultorii care nu doresc să apeleze la îngrășăminte chimice, fertilizarea de iunie de poate face cu macerat din gunoi de pasăre. Gunoiul se macerează 2-3 săptămâni în apă (5-7 găleți la 100 litri apă ) după care se diluează 3 litri de macerat în 7 litri apă și se aplică la rădăcina pomilor. În toamna se aplică gunoi de grajd vechi de minim 2 ani și NPK.( îngrășăminte cu fosfor, potasiul și azot). Toate încorporate în sol.

    Acum se aplică și fertilizanți foliari la pomii fructiferi

    Se recomandă adăugarea unui produs foliar la aplicarea tratamentelor – Atonik de la AECTRA, Hortimix 20-20-0, CalMax Gold sau Mancomax Extra de la Agro-Est Muntenia.

    Acolo unde s-au înregistrat accidente climatice (căderi de grindină) este necesar a se aplica un tratament curativ cu unul din produsele : Topsin, Captan, Funguran, Alcupral.

    Când se fac tratamentele la pomi în luna iunie

    Tratamentele se aplică la pomii fructiferi în zilele în care nu plouă. Este nevoie de minim 3 ore de vreme fără ploaie după stropire, altfel aplicarea produselor trebuie repetată. De asemenea, nu se fac stropiri în zilele cu vânt, sau când temperaturi este mai mare de 22-24 de grade Celsius.

    Cum se fac stropirea pomilor în iunie

    Aplicarea produselor în livadă se face prin pulverizarea soluției în particule fine și uniforme pe frunze, fără ca tratamentul lichid să se scurgă. Întotdeauna purtați echipament de protecție când efectuați lucrările de stropire în livadă.

    Alte lucrări în livadă în luna iunie

    În luna iunie se recomandă și alte lucrări menite să păstreze sănătatea pomilor și a viitoarei recolte.
    – Menținerea vegetației (iarba) din livadă la înălțimi mici prin cosire periodică;
    – Aplicarea ultimei părți de azot din necesarul anual (150 gr / 10 l apă la pomii de 1-5 ani ; cantitatea poate creste până la 250 -300 la pomii maturi și pe rod). Aplicarea se face în diluție cu apă sau încorporarea imediată în sol;
    – Lucrarea solului (frezarea) în jurul pomilor sau pe benzile literale pentru spargerea crustei, în special la pomii tineri.
    – Aplicarea tăierilor în verde și ciupirea lăstarilor, precum si lucrări de formare a coroanelor pomilor tineri (mai mici de 5 ani).

    Sursă selectivă: Grupul Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi și arbuști/Pedros Dav.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun