• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plățile APIA până la sfârșitul anului! Ce subvenții au mai rămas de achitat către fermieri!

    Roxana Dobre -

    Lista plăților din subvenții și ajutoare de stat pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le mai face până la sfârșitul anului. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt ”restanțele” dar și plățile la zi pe care vă puteți baza că vă intră în conturi până la finele acestui an.

    Plata avansului: termen 30 noiembrie

    APIA a început pe 16 octombrie plata pentru avansul aferent campaniei 2020. Pe listele de plată se află fermierii cu ferme vegetale dar și crescătorii de ovine/caprine care sunt eligibili pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Autorizările la plata în avans de fac până pe 30 noiembrie, inclusiv iar fermierii primesc 70 la sută din sumele integrale pe suprafață și 85 la sută din măsurile compensatorii.

    APIA a informat recent că până la 21 octombrie au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 547.311 fermieri, reprezentând un procent de 65 % din totalul fermierilor declarați eligibili. Suma transferată în conturi este de 719.414.149 euro.

    Plățile regulare: termen de începere 2 decembrie

    După încheierea plăților în avans, de la 2 decembrie APIA începe autorizările pentru plățile finale. Pe liste intră acei fermieri care au primit avansul și pentru care se mai achită 30 la sută din sumele rămase, cei care nu au luat deloc subvenții și primesc 100 la sută din sumele pe hectar și crescătorii de vaci pentru care urmează să se achite Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), subvenție ce va fi calculată după data de 16 decembrie – ultima zi în care fermierii trebuie să rețină animalele în ferme.

    Plățile pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor

    În prezent APIA a achitat asociațiilor care desfășoară programe de ameliorare sumele pentru cererile depuse în luna august 2020, aferente serviciilor prestate în luna iulie 2020. Suma totală autorizată la plată este de 1.460.354,90 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 27 de solicitanți care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare. Până la sfâșitul anului APIA trebuie să achite și sumele pentru lunile august, septembrie, octombrie și noiembrie. În perioada 1-31 octombrie se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020.

    Plățile APIA pentru motorina utilizată în agricultură

    APIA a reușit în acest an să achite doar trimestrul I pentru cantitățile de motorină utilizate în perioadele 1 ianuarie – 31 martie (trimestrul I/2020). Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru. Astfel, fermierii așteaptă plățile și pentru trimestrul II aferent cantităților de motorină utilizate în intervalul 1 aprilie – 30 iunie. Până la data de 31 octombrie inclusiv, fermierii pot depune cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 iulie – 30 septembrie (trimestrul III al anului 2020).

    Plăți pentru ajutoarele de stat aferente susținerii activității crescătorilor din sectoarele bovin (fermieri care dețin minim 90 de capete n.r), avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19

    Potrivit datelor APIA în data de 29 septembrie s-a încheiat perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutoarelor de stat cu următorul număr de solicitări:  543 pentru sectorul bovin, 315 pentru sectorul avicol și 297 pentru sectorul suine. Fermierii urmează să primească cuantumurile stabilite de APIA, și anume: Bovine 100 euro/cap adică 484,09 lei/cap; Suine 100 euro/UVM adică 484,09 lei/UVM și Avicol 100 euro/UVM adică 484,09 lei/UVM. Fiind un ajutor de stat APIA este obligată să facă plățile către fermieri până la 31 decembrie.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară Ploi și vijelii în mai multe județe. Alerta meteo – în vigoare de astăzi