Cum reușesc unii crescători de vaci să aibă succes și să nu le fie teamă de liberalizarea pieței laptelui
agrointeligenta.ro -În vreme ce 800.000 de mici producători de lapte riscă să fie eliminaţi de pe piaţă anul viitor, există şi fermieri care au găsit drumul către succes.
Din 2014, producătorii nu mai au voie să livreze decât lapte care să îndeplinească standardele europene de calitate, aşa-numitul lapte conform. Singura soluţie pentru a supravieţui a celor 800.000 de mici fermieri ameninţaţi cu eliminarea de pe piaţă este de a-şi cumpăra sisteme de muls electrice şi tancuri de răcire. Cei care au făcut deja investiţii de acest tip au contracte cu procesatorii locali, care le preiau întreaga cantitate de lapte obţinută, şi nu se tem nici de liberalizarea pieţei europene a laptelui, în 2015.
Salon de masaj
Secretul celor care au reuşit este curajul de a investi, fie că e vorba de credite sau de accesarea fondurilor europene, pentru a cumpăra utilaje şi animale de rasă. Având o producţie mare, de calitate, fermierii pot convinge mai uşor procesatorii să le preia laptele şi să le ofere preţuri bune. „Nu vine nimeni să îţi ia două găleţi de lapte. Laptele conform şi în cantitate mare se vinde mai bine”, spune Petrică Azoiţei, care a preluat în 1990 un fost IAS din Vrancea, împreună cu câţiva cunoscuţi, prin metoda MEBO. Aşa a luat fiinţă Agroind Doaga.
De atunci, a luat fonduri europene şi credite, investind câteva milioane de dolari. Numai grajdul a costat vreo 650.000 de euro. Animalele au cuşete individuale, unde se odihnesc pe un nisip foarte fin, şi spaţii speciale unde sunt masate cu perii. Ca să fie relaxate şi să dea mult lapte, Petrică Azoiţei îşi tratează văcuţele cu muzică de Ravel, Bach sau Porumbescu. Rezultatele se văd: aceste metode învăţate din străinătate au contribuit la creşterea producţiei cu circa 20%.
Pomana statului
Un alt fermier care a reuşit să îşi negocieze un preţ bun pentru laptele produs în propria fermă este Gheorghe Dume, din Olteniţa. El a pornit de la zero ferma de vaci de lapte în 2006, cu o investiţie iniţială de 400.000 de dolari, bani pe care îi adunase în cele trei decenii în care a fost managerul altor firme, tot din domeniul agricol. Apoi, a mers din datorie în datorie şi abia acum se apropie de achitarea creditelor luate de la bănci pentru dotarea fermei cu tehnologie modernă şi pentru achiziţia de animale.
Astfel, de la cele 350 de vaci de lapte cu care a pornit la drum a ajuns la 410. Instalaţia de muls necesară pentru a colecta cele opt tone de lapte pe care le dau acestea a costat vreo 300.000 de euro, însă, investind cu cap, Gheorghe Dume a ajuns la o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de euro anual. Fermierul spune că nu e de ajuns să vrei să faci agricultură ca să ai succes, ci să munceşti zi şi noapte, fără să aştepţi pomană de la stat.
Planificarea e esenţială
Fermierul Ioan Chiriac spune că cei care visează să facă profit peste noapte din creşterea vacilor mai bine renunţă la idee. Bani se mai găsesc – credite, fonduri europene, însă succesul depinde de determinarea fermierului de a reuşi. În plus, planurile iniţiale trebuie să pornească de la ideea că afacerea trebuie să se extindă. Explicaţia fermierului e simplă: ca să poţi negocia cu o firmă colectoare, să îi convingi pe cei de la această firmă să trimită o maşină care să ia laptele de la fermă, trebuie să poţi livra măcar 1.000 de litri pe zi.
Articol de Simona Tapalagă pentru evz.ro.