• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DK Extremus, DK Expectation și DK Excited – noii hibrizi de rapiță Dekalb ce pot fi semănați în această toamnă!

    Răzvan Coțianu -

    Compania Bayer și-a etalat calitatea recunoscută a geneticii Dekalb pentru cultura de rapiță și în acest an la ”Ziua Rapiței și a Grâului” la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, județul Olt. Alexandru Dumitrescu, Reprezentant Departamentul Tehnic Bayer Cropscience a explicat performanțele atinse de hibrizii de rapiță aflați în portofoliul companiei dar a prezentat și noutățile din portofoliu, acestea constând în hibrizii DK Extremus, DK Expectation și DK Excited.

    “Semințele de rapiță Dekalb® se adaptează tuturor nevoilor. Compania oferă fermierilor opțiuni de semințe de rapiță din categoriile de hibrizi semi-tardivi, hibrizi semi-timpurii și timpurii. Semințele de rapiță Dekalb® au pachete genetice avansate și ajută la obținerea unor culturi sigure și bogate. Hibrizii au avantajul că pot fi semănați și înainte de epoca optimă, dar și după epoca optimă. Astfel se poate controla stadiul plantelor la intrarea în iarnă, iar pierderile cauzate de temperaturile scăzute se diminuează. De asemenea, Dekalb®, grație conceptului Clearfield, propune soluții eficiente pentru controlul samulastrei. Semințele de rapiță din categoria Clearfield ajută, înainte de toate, la prevenirea apariției buruienilor, ceea ce determină plantele să se dezvolte armonios, valorificând toți nutrienții din sol. Mai mult decât atât, hibrizii Dekalb au o rezistență ridicată la scuturarea silicvelor, ceea ce determină producții ridicate la hectar. Posedă și toleranță sporită la virusul galben al cruciferelor. Potrivit statisticilor Kleffmann, Dekalb are o cotă de piaţă de 35% în România, suntem numărul 1 pe piaţă de mult timp datorită caracteristicilor şi performanţei hibrizilor noştri“, a declarat Alexandru Dumitrescu.

    În loturile de la Caracal au fost prezentați opt hibrizi, cinci convenționali (DK Expression, DK Exception, DK Extremus, DK Extime și DK Expansion) și trei din segmentul Clearfield: DK Implement, DK Imminent și DK Imaret. Mai mult, compania a testat și alte varietăți care vor completa în viitorul apropiat portofoliul Bayer, accentul punându-se, din punct de vedere genetic, pe o rezistență sporită a hibrizilor la boli și factori climatici de stres.

    DK Expression are toleranţă la scuturarea boabelor din silicve, caracteristică care minimizează pierderile de producție și reduce apariția samulastrei în urma scuturării semințelor înaintea recoltării și în timpul acesteia. Potenţialul de produţie este ridicat. Prezintă o dezvoltare rapidă în toamnă. Capacitatea hibridului de a-și dezvolta masa radiculară și foliară asigură o dezvoltare suficientă înainte de venirea iernii. Densitatea este de 35-40 plante/mp. Se recomandă fertilizarea în primăvară în 2 fracții, dar nu foarte târziu datorită restartului timpuriu şi a dezvoltării viguroase a plantelor”, a spus Dumitrescu.

    DK Exception recomandat datorită potențialului genetic de producție foarte ridicat

    Alexandru Dumitrescu a spus că recomandă fermierilor DK Exception datorită potențialului genetic de producție foarte ridicat și stabilității pe care o are în diverse areale de cultură. De asemenea, pachetul agronomic al hibridului mai include toleranța foarte bună la scuturare și la ger, în plus, primăvara, are un restart excelent în vegetație.

    ”Este un hibrid în care am încredere datorită pachetului agronomic foarte bun. Densitățile sunt 35-40 plante/mp. Are o productivitate ridicată chiar şi în situațiile în care cantitatea de azot este limitată (fertilizare reglementată prin legi/ condiții climatice). Pe fondul acestei caracteristici, nu recomandăm reducerea dozei de azot/ha”, a completat specialistul.

    DK Extremus înglobează caracteristicile hibrizilor Dekalb, toleranță la scuturare, dezvoltare foarte bună în toamnă, toleranță foarte bună la temperaturile scăzute de peste iarnă, toleranță și rezistență crescută la boli. Pe lângă acestea, ca și perioadă de înflorire, este asemănător cu hibridul DK Expression, are o înflorire timpurie și totodată o maturitate timpurie.

    DK Extime are toleranţă la scuturarea boabelor din silicve. Toleranță care minimizează pierderile de producție și reduce apariția samulastrei în urma scuturării semințelor înaintea recoltării și în timpul acesteia. Potenţialul de producţie este ridicat. Modalitatea de dezvoltare a plantei, îi conferă acesteia o toleranță crescută în condiții de îngheț și de iarnă aspră. Este unul dintre hibrizii care poate fi semănat și la densități mai mici, deoarece are o putere de ramificare foarte bună. Se adaptează foarte bine atât în tehnologiile intensive, cât și în tehnologiile rustice. DK Extime este hibridul fermierilor care știu că profitabilitatea unei culturi înseamnă o genetică performantă, iar acest hibrid a dovedit-o.

    DK Expansion este un hibrid semi-tardiv, ce asigură o mai bună eșalonare a recoltatului. Este un hibrid de nouă generație, are o excelentă toleranță la scuturare, valorifică azotul eficient, atingând potențialul maxim în fermele în care la fost cultivat. Datorită dezvoltării foarte bune în toamnă, permite ca intervalul de semănat să fie mai mare.

    DK Implement CL, hibridul care se adaptează tuturor arealelor de producție chiar și în cele cu media precipitațiilor scăzută

    Continuând prezentarea cu segmentul Clearfield, Alexandru Dumitrescu a vorbit despre un hibrid cu o înflorire timpurie, cu o bună plasticitate ecologică, care îi permite să facă față cu succes unor condiții pedoclimatice foarte variate. Se adaptează bine tuturor arealelor de producție chiar și în cele cu media precipitațiilor scăzută, așa aș descrie hibridul DK Implement CL.

    ”Este unul dintre hibrizii pe care îi recomand cu încredere fermierilor pentru că are o serie de caracteristici incontestabile: se dezvoltă foarte bine în toamnă, are o rezistență ridicată la ger și la frângerea tulpinii. Este hibridul ideal pentru fermierii care folosesc tehnologia Clearfield”, a subliniat specialistul.

    Mai departe, a fost prezentat hibridul DK Imminent CL care are densități de 30-40 plante /mp. Se pretează a fi cultivat atât în condiţii normale de tehnologie, cât şi în cele intensive. Performanţele de producţie ale hibridului Clearfield sunt impresionante atât în climatul umed, cât și în cel uscat și secetos, reușind să surprindă fermierii. Este un hibrid de generaţie nouă care a surprins majoritatea fermierilor din Europa prin producţiile record pe care le-a obţinut de la momentul lansării pe piaţă. Datorită toleranţei la gerurile din timpul iernii, oferă fermierilor posibilitatea de a-l cultiva în toate regiunile propice culturii de rapiţă.

    DK Imaret CL reușește să rămână un hibrid performant. Varietatea se poate descrie ca o soluție adaptabilă pentru fermieri și aici mă gândesc la perioada de semănat, controlul buruienilor (inclusiv Orobanche ramosa sau lupoaia), protecția împotriva bolilor, pentru minimizarea riscurilor și creșterea profitabilității producției.

    ”În ceea ce privește campania comercială pentru acest an, Bayer continuă programul consacrat de asigurare a culturii de rapiță, iar referitor la noutățile din portofoliu, acestea sunt reprezentate de hibrizii DK Extremus, DK Expectation (care prezintă o talie foarte înaltă, fiind destinat unei tehnologii de cultură intensive) și nu în ultimul rând de un al treilea hibrid, DK Excited, care prezintă o toleranță deosebită la virusul galben al cruciferelor și de asemenea are o rezistență genetică sporită la atacul dăunătorilor”, a încheiat prezentarea reprezentantul Bayer Cropscience.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till