Pestă porcină africană la o fermă de 2.500 de suine! Tot efectivul de porci va fi lichidat și îngropat!
Angelica Lefter -Pesta Porcină Africană (PPA) este departe de a fi eradicată în țara noastră. Flagelul se extinde și face noi pagube în ferme și gospodării, efective mari fiind în continuare lichidate la depistarea focarealor. Vineri – 12 iunie, a fost dată alarma printre crescătorii de suine din Codlea, județul Brașov!
Boala care afectează porcii a fost descoperită la o fermă de pe raza orașului brașovean. Viceprimarul municipiului Codlea Erwin Albu a anunțat, ieri, vineri – 12 iunie, că urmează să fie sacrificate din această cauză 2.500 de animale, în zilele următoare.
Totodată, edilul a declarat că a participat la o ședință de urgență la Prefectura Brașov în care s-au decis măsurile ce se vor impune în zonă pentru a preveni răspândirea bolii, potrivit bzb.ro.
Întâlnirea a avut loc la Prefectura Brașov, unde au fost convocați membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB).
”Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar este o situație destul de gravă, având în vedere că ferma are un efectiv de aproximativ 2.500 de capete de porcine, astfel încât am decis să nu facem o ședință online, ci să ne întâlnim la sediul Instituției Prefectului, cu respectarea normelor de conduită sanitară. Am invitat și primarul și viceprimarul municipiului Codlea, precum și pe administratorul fermei respective și vom adopta un plan de măsuri pentru închiderea cât mai rapidă a acestui focar. Ca primă măsură, am decis ca imediat după terminarea sedinței CLCB să restricționăm accesul în zona respectivă, cu ajutorul efectivelor de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Gruparea de Jandarmi Mobilă”, a declarat prefectul Mihai-Cătălin Văsii.
Suinele din ferma afectată vor fi sacrificate, iar exemplarele aflate în imediata apropiere vor fi verificate, a declarat Dorin Valter Enache, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov.
”Este necesară sacrificarea tuturor exemplarelor din ferma unde a apărut focarul, dar în primul rând procedăm la izolarea zonei și la efectuarea unor evaluări epidemiologice. Boala nu evoluează rapid în fermă, ci are o evoluție lentă. Știm să gestionăm eficient această situație, chiar dacă lichidarea focarului nu este deloc o operațiune simplă. Toate primăriile și toate fermele zootehnice sunt anunțate în legătură cu măsurile de prevenție/protecție care trebuie luate”, a precizat Enache.
Totodată, șeful DSVSA Brașov a dat asigurări că nu există motiv de panică, iar situația este sub control.
”Pe raza municipiului Codlea se va face evaluarea stării de sănătate a porcinelor din gospodării, care nu sunt în efective importante, și, la fel, se va comunica proprietarilor ce măsuri de protecție trebuie să ia. Nu este nici un motiv de panică, avem situația sub control”, a mai spus Dorin Valter Enache.
După sacrificare, animalele urmează să fie îngropate cu respectarea normelor în vigoare.