Lovitură pentru apicultori: an apicol compromis, șanse minime ca prețul mierii să crească!
Angelica Lefter -Vremea capricioasă din acest an a afectat și producția de miere, care va fi compromisă. Specialiștii apreciază că producția va fi redusă.
Condițiile meteorologice nefavorabile au făcut ca producția de miere să fie cu 15-20% mai mică față de anul 2019, potrivit agerpres.ro.
Cu toate acestea, prețul mierii nu va crește, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
”Anul apicol este unui ciudat. Rapiţa nu a răsărit din cauza secetei din toamna şi iarna acestui an şi, unde a răsărit, s-a ofilit în timpul înfloritului. În unele zone s-a făcut foarte puţină miere la rapiţă, producţia nu s-a realizat nici în proporţie de 30-35%, undeva la 2-3 kg pe familia de albine, cantitate pe care nici nu merită să o extragi. La salcâm este cam acelaşi lucru. În zona de vest, la Valea lui Mihai, unde este un bazin melifer foarte mare, 70% a fost îngheţat. La fel la Caracal şi la Vâlcea, iar unde au fost puţine flori nu au secretat. În aceste condiţii, nici aici nu facem mai mult de 30% din producţia anuală. La tei, suprafeţele sunt mici şi mierea nu reprezintă nici 5% din producţia anuală. Nu avem nicio perspectivă, numai dacă ne salvează floarea soarelui, altfel producţia din acest an va fi compromisă şi estimez la această dată că va fi cu vreo 15-20% mai mică decât anul trecut, care nu a fost un an apicol bun”, a declarat preşedintele ACA.
Despre o eventuală creștere a prețului la miere, Ioan Fetea a opinat că apicultorii nu îl vor putea mări întrucât ”ne inundă mierea din Ucraina cu 5-6 lei/kilogram”.
După părerea sa acest lucru face imposibilă o scumpire a mierii autohtone, mai ales că românii nu sunt mari consumatori de astfel de produse.