• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultorii reclamă: Analizele la miere ne costă 500 de lei, sprijinul prin PNA este de 400 de lei!

    agrointeligenta.ro -

    Apicultorii care doresc să acceseze sprijin prin Programul Național Apicol au obligația de a efectua analize suplimentare la miere. În loc de 6 analize, stuparii care dețin peste 75 de familii de albine trebuie să facă 9 analize la un cost de circa 500 de lei. Ajutorul decontat este însă de numai 400 de lei, astfel că apicultorii reclamă că ies în pierdere.

    ”Începând de anul acesta fiecare apicultor care accesează PNA indiferent de valoarea sprijinului cerut trebuie să facă un set de 9 analize la miere care costa în jur de 500 de lei cu TVA (daca vreți decont la ele, este o listă de 10 documente luate din 4 locuri care trebuie depuse), după care veți primi înapoi circa 400 de lei. Deci minus 100 de lei sprijin din start”, reclamă Alexandru Abramiuc, apicultor membru al grupurilor de Facebook.

    Stuparul atrage atenția numai două laboratoare din țară pot efectua integral toate cele 9 analize. ”Aceste laboratoare pot procesa circa 500 de probe. Atât! Dacă îmi cumpăr daltă sau alt echipament de valoare modică și vreau să decontez prin PNA, trebui să pierd 100 de lei minim cu analizele. Repet, care e sprijinul? Câți apicultori vor accesa mai PNA și unde se duc cei 30 de milione de euro destinați apiculturii și apicultorilor?”, se întreabă apicultorul.

    Chestiunea analizelor suplimentară a fost ridicată și de către preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea, care afirmă că în cazul Programului Naţional Apicol (PNA) sunt probleme în 2020 pentru că a fost modificat unilateral, potrivit agerpres.ro.

    Apicultorii care au peste 75 de familii de albine trebuie să efectueze mai multe analize decât a fost stabilit iniţial, pentru a putea accesa măsurile din program. Problema ar fi că laboratoarele judeţene ale ANSVSA nu fac toate aceste analize.

    ”Vă dau numai un exemplu: apicultorii care au peste 75 de familii de albine nu pot accesa măsurile de cumpărare familii, medicamente, lăzi, decât dacă au analizele la miere efectuate, dar noi am discutat doar de şase analize, nu de nouă, câte sunt în prezent. Noi ne-am bazat că acele şase analize se vor face în laboratoarele judeţene ale ANSVSA, dar, după ce a fost aprobat PNA, au mai apărut trei analize, iar acestea nu se pot face în laboratoarele autorizate ale statului. Astfel, cei care au peste 75 de familii de albine – şi sunt aproximativ 3.000 de apicultori, dintr-un total de peste 5.000 care au depus documente – nu pot accesa PNA, pentru că trebuie să aibă toate cele nouă analize. Sunt vreo 6 – 7 laboratoare în centrele universitare mari unde se pot face toate analizele, dar cum poţi să le faci în două luni de zile? Programul a apărut târziu, abia în 6 mai, iar documentele se depun până la 31 iulie. Suntem în situaţia de a pune apicultorii pe drumuri, pentru a căuta laboratoare în zonele unde pot să facă aceste analize”, a explicat Fetea.

    Ioan Fetea a opinat că mulţi apicultori vor renunţa la fondurile din PNA, iar banii alocaţi în acest an prin program nu vor fi cheltuiţi în totalitate.

    ”Nu ştiu cine a băgat această obligativitate, dar este o contradicţie totală. De ce să-i pui doar pe cei care au peste 75 de familii de albine să facă nişte analize în plus, iar pe cei care au sub 75 de familii nu? Ori face toate toată lumea, ori nu face nimeni. Sunt multe mărunţişuri care îngreunează derularea programului şi nu cred că se vor consuma nici 60% din fonduri, numai dacă nu decontează dublu pe familiile de albine. Chiar nu înţeleg de ce au complicat accesarea măsurilor”, a mai spus reprezentantul apicultorilor, Ioan Fetea.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru