Dan Motreanu, eurodeputat: ”UE trebuie să întărească poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente!
Roxana Dobre -Producătorii agricoli primari sunt dezavantajați în ceea ce privește veniturile și puterea de negociere în comparație cu ceilalți operatori din lanțul de aprovizionare cu alimente, semnalează eurodeputatul Dan Motreanu într- o postare pe pagina proprie de Facebook. Această situație favorizează depopularea zonelor rurale și subminează interesul tinerilor de a activa în sectorul agricol.
”Am abordat această problemă în raportul comisiilor pentru agricultură (AGRI) și mediu (ENVI) din Parlamentului European referitor la Strategia UE „De la fermă la consumator”. Strategia stabilește principalele politici ale Uniunii în domeniul agroalimentar european pentru următorii zece ani”, mai anunță oficialul european.
Măsuri susținute de Motreanu pentru întărirea poziției producătorilor agricoli primari în lanțul de aprovizionare
Astfel, mai spune acesta, am susținut mai multe măsuri pentru întărirea poziției producătorilor agricoli primari în lanțul de aprovizionare cu alimente. ”Dorim ca producătorii mici și mijlocii să obțină o cotă echitabilă din valoarea adăugată a alimentelor pe care le produc. Printre acestea se numără: sporirea cooperării fermierilor și încurajarea organizațiilor producătorilor pentru a le crește puterea de negociere cu intermediarii, angrosiștii și alți comercianți; dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare, prin vânzarea directă de la fermier sau organizațiile producătorilor către consumatorul final (sau printr-un număr cât mai mic de intermediari); creșterea transparenței în raportarea prețurilor de-a lungul întregului lanț agroalimentar și stabilirea de acorduri în ceea ce privește stabilirea preturilor între diferiții operatori din sector”, mai subliniază eurodeputatul.
Acesta mai susține că un venit stabil și echitabil pentru producătorii primari va permite tranziția sistemului alimentar către un model durabil, îndeplinirea obiectivelor UE în materie de mediu și climă, precum și o gestionare eficientă a riscurilor și a situațiilor de criză. ”Noua Politică Agricolă Comună (PAC), care va intra în vigoare în 2023, va consolida drepturile sociale și de muncă ale lucrătorilor agricoli și va mări sprijinul financiar pentru fermele mici și pentru tinerii fermieri”, conchide oficialul.