• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile ilegale pentru pășuni și terenuri pârloagă, cerute înapoi de Comisia Europeană!

    Roxana Dobre -

    Statul român, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  trebuie să recupereze de la fermieri și să returneze Comisiei Europene 71.314.467,44 de euro.Banii reprezintă plăți necuvenite acordate fermierilor, iar din total, o sumă considerabilă ”taxată” de Comisia Europeană este cea pentru subvențiile acordate pentru terenurile lăsate pârloagă sau pășuni inadecvat identificate, anii 2015 și 2016, unde România are de returnat Uniunii Europene 11,656 de milioane euro!

    Decizia de excludere de la finanțarea de către Uniunea Europeană a anumitor cheltuieli efectuate de statele membre în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 16 iunie. Printre țările ”taxate” de Comisie se află și România alături de: Regatul Belgiei, Republicii Bulgaria, Republicii Cehe, Regatului Danemarcei, Republicii Federale Germania, Irlandei, Republicii Elene, Regatului Spaniei, Republicii Franceze, Republicii Croația, Republicii Italiene, Republicii Cipru, Republicii Lituania, Regatului Țărilor de Jos, Republicii Polone, Republicii Slovenia, Republicii Slovace și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

    Decizia se referă doar la situația după închiderea conturilor agenţiei de plată și include anii de cerere 2015, 2016 și 2017.

    În textul aprobat de Comisie se precizează că în conformitate cu articolul 52 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, Comisia are obligația de a efectua verificările necesare, de a comunica statelor membre rezultatele respectivelor verificări, de a lua notă de observațiile statelor membre, de a iniția discuții bilaterale în vederea ajungerii la un acord cu statele membre în cauză și de a le comunica acestora concluziile sale în mod oficial.

    Statele membre au avut posibilitatea de a solicita inițierea unei proceduri de conciliere. Această posibilitate a fost utilizată în unele cazuri, iar Comisia a examinat rapoartele emise în urma acestei proceduri.

    În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, pot fi finanțate numai cheltuielile agricole efectuate fără încălcarea dreptului Uniunii. Verificările efectuate, rezultatele discuțiilor bilaterale și procedurile de conciliere au demonstrat că o parte dintre cheltuielile declarate de statele membre nu îndeplinesc această cerință și, prin urmare, nu pot fi finanțate din FEGA și FEADR.

    Din punct de vedere al sumelor, după România, Germania are cel mai mult de rambursat – 17,8 milioane de euro, urmată de Spania cu 2,2 milioane de euro.

    Decizia de înapoiere a banilor a fost notificată de Comisie statelor membre într-un raport de sinteză

    Trebuie indicate cuantumurile care nu sunt recunoscute ca imputabile FEGA și FEADR. Cuantumurile respective nu se referă la cheltuieli efectuate cu mai mult de douăzeci și patru de luni înainte de notificarea scrisă privind rezultatele verificărilor, adresată de Comisie statelor membre. Cuantumurile excluse prin prezenta decizie de la finanțarea din partea Uniunii trebuie, de asemenea, să ia în considerare eventualele reduceri sau suspendări în conformitate cu articolul 41 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, deoarece aceste reduceri sau suspendări au un caracter provizoriu și nu aduc atingere deciziilor adoptate în conformitate cu articolul 51 sau 52 din regulamentul respectiv.

    În ceea ce privește cazurile vizate de prezenta decizie, evaluarea cuantumurilor care trebuie excluse din motive de neconformitate cu dreptul Uniunii a fost notificată de Comisie statelor membre într-un raport de sinteză pe acest subiect. Prezenta decizie nu aduce atingere concluziilor de ordin financiar la care Comisia ar putea să ajungă în urma hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauzele aflate pe rolul instanței la 31 martie 2020.

    Cuantumurile care figurează mai jos și care se referă la cheltuielile efectuate de agențiile de plăți acreditate ale statelor membre și declarate în cadrul FEGA sau în cadrul FEADR se exclud de la finanțarea din partea Uniunii:


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului