• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primar achitat de Instanță după ce a cerut mită ca să prelungească un contract pentru pășune!

    Roxana Dobre -

    Primar, ”iertat” de Instanță după ce a cerut mită pentru prelungirea unui contract de concesiune a pășunii comunale. Decizia judecătorilor este definitivă! De la început, primarul comunei sucevene Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan a declarat că este nevinovat și a spus că banii pe care i-a luat reprezentau de fapt cota parte din subvenţia APIA care i-ar fi revenit fiicei sale, în calitate de crescător de animale şi membru al asociaţiei respective.

    În mai 2016, în toiul campaniei electorale pentru alegerile locale, o femeie s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și a sesizat faptul că primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan, a solicitat să-i dea suma de 5.300 de lei, din fondurile obținute cu titlu de subvenție APIA, pentru a-i prelungi contractul de concesiune a unei pășuni comunale. Procurorii au realizat un flagrant, găsind banii marcați asupra primarului. Solcan a susținut de la început că suma reprezintă, de fapt, parte din subvenţia APIA care i-ar fi revenit fiicei sale, în calitate de crescător de animale şi membru al asociaţiei pe care o conducea denunțătoarea. În 2019, Tribunalul Suceava l-a achitat pe primarul Solcan, dar Parchetul a făcut apel. Ieri, Curtea de Apel Suceava a respins apelul, achitându-l definitiv pe Dănuț Solcan.

    La începutul lunii martie 2019, Tribunalul Suceava l-a achitat pe Dănuț Solcan, primarul comunei Mitocu Dragomirnei pentru săvârșirea infracțiunii de „luare de mită”. Decizia judecătorilor suceveni nu era definitivă, ea fiind atacată prin apel de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

    Ieri, 25 iunie 2020, judecătorii Curții de Apel Suceava au respins ca nefondat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava împotriva sentinței penale nr. 55 din 6.03.2019 a Tribunalului Suceava. Sentința este definitivă, primarul Dănuț Solcan fiind astfel achitat.

    Primarul a fost trimis în judecată în toamna anului 2017

    În toamna anului 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată pe primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan, pentru infracțiunea de luare de mită. Potrivit rechizitoriului, primarul Solcan a fost reclamat la procurorii suceveni pe data de 9 mai 2016 de o femeie din comună, martor denunțător în cauză, care a susținut că edilul a primit ca mită suma de 5.300 de lei.

    În ziua respectivă, o femeie, I.I., s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și a sesizat faptul că primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan, a solicitat să-i dea suma de 5.300 de lei, din fondurile obținute cu titlu de subvenție APIA, pentru a-i prelungi contractul de concesiune a unei pășuni comunale.

    Femeia era, de mai bine de pa­tru ani, președinta unei asociații de crescători de animale din localitatea Mitocu Dragomirnei, asociație care în anul 2013 a încheiat cu Primăria comunei un contract de concesiune a unei suprafețe de 67,56 de hectare de teren situată în extravilanul localității, pentru o perioadă de trei ani, stabilindu-se o redevență de 105 lei/ha/an.

    În vederea prelungirii contractului de concesiune, în luna februarie 2016, numita I.I. a depus o cerere la Primăria comunei Mitocu Dragomirnei, iar după aproximativ o lună s-a prezentat la ea un intermediar care i-a comunicat că a fost trimis de primar să îi numere oile, iar cu ocazia discuțiilor purtate, acesta a întrebat-o dacă „nu realizează că vin alegerile, iar primarul are nevoie de bani”.

    Numita I.I. a dedus de aici că ar trebui să-i dea primarului o sumă de bani pentru a i se prelungi contractul de concesiune, întrucât în cuprinsul contractului se menționează că acesta poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa inițială prin acordul de voință al ambelor părți.

    La sfârșitul lunii aprilie 2016, femeia a primit prin virament bancar suma de 29.000 de lei cu titlu de subvenție APIA, lucru pe care l-a aflat și primarul. Aces­ta s-a prezentat la începutului lunii mai la numita I.I. și i-a cerut suma de 5.300 de lei.

    În aceste condiții, au fost efectuate demersurile necesare efectuării unui flagrant, astfel că la data de 9 mai 2016, ora 16.21, echipa de flagrant a pătruns în casa numitei I.I., unde se afla inculpatul Solcan Dănuț, acesta având asupra sa suma de 5.200 de lei, în bancnote ce aveau seria menționată în procesul verbal de predare – primire întocmit anterior.

    Întrebați cu privire la semnificația sumei, numita I.I. a arătat că suma a fost oferită primarului pentru a obține prelungirea contractului de arendă a pășunii pe care era organizată stâna de oi a sa și a soțului. De la început, primarul Solcan a declarat că este nevinovat și a spus că banii pe care i-a luat reprezentau de fapt cota parte din subvenţia APIA care i-ar fi revenit fiicei sale, în calitate de crescător de animale şi membru al asociaţiei respective. Trebuie spus faptul că întregul scandal – denunțul depus de femeie, precum și flagrantul – s-a petrecut în campania electorală pentru alegerile locale din 2016, alegeri la care Dănuț Solcan a candidat și a obținut cel de-al treilea mandat de primar al comunei Mitocu Dragomirnei.

    Sursa: www.obiectivdesuceava.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru