• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin MADR: Autorizarea berbecilor de reproducție, doar cu genotipare pentru rezistența la scrapie!

    Roxana Dobre -

    Procedura completă pentru autorizarea berbecilor reproducători. Oierii care vor să își obțină autorizație pentru reproducătorii masculi trebuie să efectueze și de genotipare pentru rezistența la scrapie. Condiția apare într-un Ordin lansat de Ministerul Agriculturii în dezbatere publică!

    Documentul MADR precizează că oficiile judeţene de zootehnie întocmesc la începutul fiecărui an necesarul de reproducători pentru montă naturală, iar societățile de ameliorare recunoscute, pe specii, asociațiile de crescători, pe specii autorizate ca părți terțe, consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, precum și alte entități interesate asigură după caz, din bugetul propriu sau local fondurile necesare cumpărării reproducătorilor.

    Pentru montă naturală, reproducatorii trebuie sa fie identificați în conformitate cu legislația Uniunii Europene în domeniul sănătății animalelor privind identificarea și înregistrarea animalelor, să aibă vârsta optimă pentru introducerea și utilizarea la montă, sa fie în stare perfectă de sănătate, să îndeplineasca condițiile sanitar veterinare, condițiile pentru aptitudinea de reproducător și comportamentul sexual, condițiile minime privind capacitatea de fertilizare a materialului seminal și condițiile minime privind performanțele.

    Condițiile minime privind performanţele reproducătorilor și derogările, în funcție de caz, sunt stabilite de către autoritatea competentă, în baza programelor de ameliorare aprobate sau la recomandările Consiliului tehnico- științific. Condițiile pentru aptitudinea de reproducător și comportamentul sexual și condițiile minime privind capacitatea de fertilizare a materialului seminal sunt prevăzute în anexele nr. 11 și 12.

    Toți berbecii și țapii prezentați pentru autorizare trebuie să dețină testul de genotipare pentru rezistența la scrapie. Reproducătorii care participă la programele de ameliorare aprobate, indiferent de specie, trebuie să fie identificați prin analiza grupei sanguine (testul de filiație), într-un procent de 3%. Oficiile judeţene de zootehnie organizează anual bonitarea şi clasarea reproducătorilor din punctele de montă, în vederea autorizării acestora. Cu acest prilej se fac propuneri de reformă a celor inapţi pentru montă, precum şi planurile de rotire a reproducătorilor. Bonitarea şi Clasarea reproducătorilor din speciile bovine, ovine, caprine şi cabalinele din marea creştere se face de către o comisie de clasare formată, după caz din:

    Persoanele menționate mai sus sunt desemnate prin decizia directorului general al autorității competente. Autoritatea competentă se asigură că personalul propriu care face parte din comisia de bonitare și clasare nu se află în niciun conflict de interese în ceea ce privește desfășurarea acestor activități.

    Autoritatea competentă are stabilite măsuri tehnice și procedurale, pentru a proteja și pentru a asigura confidențialitatea și integritatea datelor cu caracter personal prelucrate, prevenirea utilizării sau accesul neautorizat, precum și prevenirea încălcării securității datelor cu caracter personal, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor).

    Bonitarea și clasarea reproducătorilor se face conform instrucţiunilor și a fișelor de bonitare

    Fișele de bonitare care vor fi elaborate în termen de 5 zile de la publicarea normelor tehnice si aprobate prin decizia directorului general.

    Reproducătorii masculi din punctele de montă sunt controlaţi periodic din punct de vedere al capacității de fertilizare a materialului seminal, astfel:

    Deținătorii/proprietarii de reproducători autorizaţi beneficiază de prioritate la repartizarea  unor suprafeţe de teren necesare producerii furajelor pentru reproducători, în condițiile art. 16 din Legea zootehniei nr. 32/2019.

    Suprafaţa necesară producerii furajelor pentru un reproducător, în funcţie de specie, este  următoarea:

    Folosirea berbecilor la montă se face în raport cu vârsta şi rasa, astfel:
    – pentru rasele tip Merinos, începând cu 15-16 luni;
    – pentru celelalte rase, începând cu 18 luni.

    Cu aproximativ 1 1/2-2 luni înainte de începerea montei berbecilor li se adaugă în raţie un supliment de concentrate. În ziua când se stabileşte începerea montei la ovine, berbecii se repartizează pe turme, calculându-se un berbec adult pentru 30-35 de oi sau un berbec mior pentru 20-25 de oi. Ei vor fi ţinuţi în turme circa 45-50 de zile, după care se preiau în punctele de montă. În perioadele de inactivitate berbecii vor fi supravegheaţi pentru depistarea eventualelor boli, în special pentru a se evita necrobaciloza şi scabia. În acest scop se vor executa curăţarea unghiilor şi îmbăierile, conform indicaţiilor sanitare veterinare.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români