• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liderii din zootehnie, la București. Rezultatul? MADR va retrage ordinul cu vârsta MINIMĂ pentru reproducători!

    Roxana Dobre -

    Liderii din zootehnie, față în față cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ordinul nr.180 de aprobare a Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate, lansat de Ministerul Agriculturii în dezbatere publică, i-a adus pe reprezentanții care gestionează Registrele Genealogice la București.

    Citiți aici despre ordinul care i-a adus pe crescătorii de animale la București: Ordin MADR: Vârsta MINIMĂ pentru folosirea la montă a taurilor, berbecilor sau vierilor!

    Toader Neață Împăratu, președinte al Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR) a participat la discuții și a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că ministrul agriculturii a transmis crescătorilor că va modifica sau chiar retrage ordinul care i-a nemulțumit pe liderii fermierilor.

    ”Am fost la Ministerul Agriculturii și am rezolvat problemele care ne-au adus la București. Am participat la un dialog cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, și secretarul de stat, George Scarlat. Noi am subliniat ce nemulțumiri avem pe partea de Registru Genealogic. Am stabilit ca taurii de rasă pură, folosiți la reproducție să fie și la restul populației, care nu sunt în registrul Genealogic și au o vacă-două, să fie acceptați în RG din punct de vedere a performanțelor la limita minimă.  Majoritatea fermierilor merg pe montă artificială în cazul bovinelor pentru că nu îi convine unui om să țină un taur dacă are 2-3 vaci. La oieri, acolo este problema pentru că ei merg mai mult pe monta naturală. S-a adus în discuție și plata pe cap de animal care se va da drept despăgubire pe fondul crizei de COVID-19. Am înțeles că nu este bătut în cuie, se mai discută. În privința ordinului nr. 180 privind aprobarea Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate, acesta va fi retras cu totul de MADR sau modificat conform cerințelor noastre”, a explicat specialistul în zootehnie.

    Și oierii sunt la București pentru a lămuri problema privind vârsta reproducătorilor

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS Botoșani, care gestionează Registrul Genealogic pentru rasa Karakul ne-a declarat că oierii nu au fost consultați în privința Ordinului apărut pe site-ul MADR dar în urma discuțiilor de astăzi au reușit ”pe ultima sută de metri” să oprească documentul să ajungă în Monitorul Oficial și să intre în vigoare. 
    ”Noi am cerut să facă în Ordin o distincție, pe specii, să introducă pe capitole separate regulile și să nu bage în aceeași oală toate speciile. La bovine sunt la un nivel și au un alt specific, la noi la ovine/caprine un  altul. Noi am subliniat încă o dată că suntem de acord cu genotiparea dar să nu ne impună din 2020 pentru că frânăm activitatea de reproducție. Acceptăm testul ADN de asemenea dar nu suntem de acord cu condiționarea autorizării reproducătorilor legat de genotiparea, în 2020. Din 2021 putem accepta fără ca activitatea de reproducție să fie blocată. Sunt foarte multe lipsuri în Ordin. Nu se respectă Legea Zootehniei și Regulamentele Europene, sunt multe elemente care se contrazic. S-a ajuns astfel la concluzia ca ordinul să fie oprit și revizuit. După ce se va pune de acord cu asociațiile, pe fiecare specie în parte, atunci o să îi dea drumul. Oare cu cine au vorbit cei din ANZ când au pus vârsta minimă pentru reproducție de 18 luni pentru un reproducător mascul din rasa Karakul de Botoșani? Reproducătorii masculi au capacitatea, restrânsă cei drept privind numărul de oi repartizate, să fie folosiți la montă încă de la vârsta de 7-8 luni!  Acești oameni care nu cunosc practică ci doar teorie și fac legi din birou, oare știu cum se face o montă? Se frânează toată activitatea de reproducție!”, ne-a transmis Ionică Nechifor.
    Ionică Nechifor spune că practicile propuse în ordinul nr.180 sunt învechite. ”Folosesc practici din vremea când existau Complexe, IAS-uri și CAP-uri, toate susținute din bugetul statului . Astăzi vorbim de ferme private și tehnici noi. De curând, colegul meu a efectuat cercetări privind vârsta minimă de la care un reproducător mascul din rasa Karakul este apt pentru montă. Doctoratul îl are făcut pe această speță ! Nu poate să ne contrazică nimeni atâta timp cât științific este demonstrat! Unde au învățat specialiștii din ANZ?”, a mai spus Ionică Nechifor.
    Acesta a mai spus că oierii au cerut încă o dată demisia șefului ANZ, Bella Vaida. Acesta nu a participat la întâlnirea cu crescătorii de animale. ”Domnul Vaida este în concediu, nu a participat la întâlnire. Noi, oierii, ne-am mențonut poziția și am cerut demisia acestuia”, a mai spus Ionică Nechifor. 


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!