• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CCR a decis: Legea anti-secetă este neconstituțională! Despăgubirile și amânarea ratelor la bănci – în aer!

  Roxana Dobre -

  Judecătorii Curții Constituționale au aprobat obiecția de neconstituționalitate a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile, obiecție formulată de Guvernul României.

  ”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său”, se arată în decizia Curții.

  Citiți și: Alexandru Stănescu despre Legea anti-secetă: ”Fără ea, Guvernul nu poate despăgubi fermierii. Nu există temei să fie atacată la CCR”

  Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispozițiilor art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât conține dispoziții contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligației de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligație. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fișa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispozițiilor art.138 alin.(5) din Constituție.

  Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, arată cei de la CCR.

  Deputatul Alexandru Stănescu a atras atenția că atacarea legii la CCR va bloca procedura de despăgubire

  Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a declarat într-un interviu acordat recent pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fără această lege, actualii guvernanți nu vor putea să acorde despăgubiri fermierilor afectați de secetă.

  ”Chestiunea este că dacă nu exista această lege, nu puteau să dea banii pentru că nu pot da pe un ordin de ministru banii, trebuie să aibă o lege, o hotărâre de guvern sau o ordonanță de urgență. Ei mi-au reproșat mie la un moment dat, în Comisia de Agricultură, că să-i lăsăm pe ei să dea ordonanță de urgență și le-am explicat că legea asta a fost inițiată acum două luni de zile și aveau timp să dea zece ordonanțe de urgență în timpul acesta. Le-am spus că această lege va intra mai repede în vigoare decât ordonanța de urgență și așa s-a și întâmplat, pe 27 mai, a fost votată în Camera Deputaților și a plecat către Președintele României pentru promulgare. Repet, ei nu pot da ajutoare de stat dacă nu au bază legală, și baza legală poate fi legea, ordonanța de urgență sau o hotărâre de guvern în baza unei legi, sub umbrela unei legi”, a avertizat Alexandru Stănescu.

  Reamintim că Legea anti-secetă a fost votată în Parlament cu 171 de voturi pentru, 1 împotrivă și 86 de abțineri și prevedea ca fermierii să primească despăgubiri pentru secetă, dar și amânarea ratelor pentru cei afectați de seceta pedologică.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ce produse eficiente sunt folosite în județul Olt pentru a avea pepeni gustoși și dulci peste o lună Claudiu Davițoiu: În ferma de vaci e mai greu ca în mină. Salariile la procesatori – de trei ori mai mari! Ministrul Oros – anunț despre subvențiile APIA 2021! Primele plăți – din 16 octombrie!

  Ultimele știri

  UDMR nu este de acord cu decizia ANSVSA de a interzice temporar comerțul cu păsări vii Crescătorii de animale – subvenție suplimentară prin schemele ecologice aprobate la Bruxelles Anunț de la APIA pentru fermierii beneficiari de subvenții!