• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analiza din tractor. Iulian Paraschiv: ”Statul român a călcat strâmb în fața fermierilor!”

    agrointeligenta.ro -

    Sunt un fermier care a urmărit cu interes și speranță acțiunile Guvernului și ale Parlamentului ca urmare a fenomenelor meteo extreme din ultimele 12 luni, fenomene care au dus agricultura românească de la agonie la extaz și invers.

    Pe rând, seceta profundă, începută în vara lui 2019 și care a durat până în luna mai 2020 a compromis culturile de toamnă în cea mai mare parte a țării și au dat și un start cu stângul celor de primăvară. Ulterior, ploile din luna iunie 2020 au distrus complet culturile de toamnă.

    Autoritățile ne-au amăgit cu o susținere financiară pentru culturile afectate de secetă, dar după ce au făcut niște calcule numai de ele știute (ex: statul consideră că înființarea unui ha de grâu costă 2.300 ron vs. realitatea din teren – 3.100-3.400 ron) au început să fărâmițeze și ajutorul pentru secetă prin câțiva pași:
    – primul pas a fost acela când au acceptat numai 1,16 mil ha ca fiind calamitate din totalul de peste 1,8 mil ha cerute;
    – al doilea pas l-au făcut prin procesul verbal al constatării, când au inserat un tabel cu câteva coloane – suprafață totală declarată, din care suprafață calamitată, procent calamitare. Urmare a acestui tabel, chiar dacă un fermier are declarate de ex. 100 ha calamitate, iar gradul de calamitare este de 65%, el va primi despăgubire doar pentru 65 de ha x valoarea despăgubirii pe ha (750 ron sau 925 sau cât va fi în final, numai statul știe). Corect este să fie 100 ha x suma acordată pentru fiecare ha.

    Tot Statul în Măreția Sa nu a binevoit să acorde amânarea ratelor pentru creditele pentru utilaje. Statul și ai săi guvernanți uită sau se fac că nu știu că marea majoritate a țăranilor înființează culturi prin inputuri agricole primite cu plata scadentă la recoltă, ori cele pentru culturile de toamnă au scadența la iulie iar noi, țăranii, agricultorii, iobagii vom fi puși în dificultate dacă nu le vom plăti.

    S-au bazat pe estimări false ale culturilor de primăvară, dar atenție că și aceste culturi au pornit greu în vegetație în primăvară, iar condițiile climatice – seceta și ploile în cantități mari nu le vor asigura o producție foarte bună.

    Să nu uităm de marii furnizori de inputuri agricole care își permit discounturi de 35-40% dacă plătim la timp, dacă nu, vom fi penalizați. Deci să ne gândim ce profituri au ei cu ele! Iar vânzătorii lor parcurg mii de km zilnic pentru a face estimări de producție și a raporta absolut orice cm pătrat cultivat – astfel se stabilesc prețurile de achiziție pentru recolte.

    Statul român a călcat strâmb în fața fermierilor și prin reducerea cu 20% a accizei la motorină, nu s-a uitat la pompă unde prețul a început iar să crească iar acum în mijlocul lui iulie nu a plătit nici măcar pentru primul trimestru – unde consumul este cel mai mic.

    Din păcate clasa politică este corigentă la domeniul agricultură iar eu personal nu văd vreo bună intenție din partea statului român de a susține și a dezvolta acest domeniu.

    Singura noastră șansă este să ne luăm soarta în propriile mâini și să fim uniți iar protestele fermierilor din Vestul Europei să fie exemple de urmat 100%.

    Vă salut cu drag, pe voi toți, agricultori ca și mine și vă doresc să reușiți să izbăviți în lupta zilnică pe care o aveți, iar Dumnezeu să ne binecuvânteze munca!

    Iulian Paraschiv este fermier în localitatea Moara Vlăsiei, județul Ilfov

    Când ești în câmp, lucrurile se văd mai clar. Este unul dintre momentele în care, deși în plină activitate, fermierii reușesc să își adune gândurile, să facă o analiză proprie a tot ce se întâmplă în jur. Agrointeligența – AGROINTEL.RO găzduiește aceste ANALIZE DIN TRACTOR, cum le-am numit, și le publică în forma în care ne sunt transmise de către producătorii agricoli. O așteptăm și pe a ta la adresa redactia@agrointel.ro sau ne poți găsi pe Facebook – pagina Agrointeligența, pe grupul nostru Agrointeligența – Grup OFICIAL, sau, cel mai direct, la telefon 0744.311.359. Nu uita și de poza din tractor!


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție