• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții ovine 2020: Numărul minim de berbeci cu origine pe care trebuie să îi aveți în turmă!

    Roxana Dobre -

    Subvenția maximă la ovine cu un număr minim de berbeci cu origine. Mai mulți crescători de animale ne-au întrebat de câți berbeci au nevoie pentru a avea asigurat accesul la sprijinul cuplat pentru specia ovine. Această schemă de plată, considerată și ”subvenția cea mare” la ovine, este condiționată de existența unui reproducător cu origine la fiecare 35 de femele eligibile pentru plată. SCZ se achită crescătorilor numai în aceste condiții, în timp ce la cealaltă subvenție, Ajutorul Național Tranzitoriu, nu există decât condiția înregistrării animalelor.

    Sprijinul Cuplat Zootehnic se acordă fermierilor pentru un efectiv minim de 150 de capate și un maxim de 500 de capete. Pentru exploatațiile din zona montană, SCZ se plătește de la 60 de animale în sus, până la plafonul de 500 de capete. În plus, condiția de a deține un berbec cu origine la 35 de ovine este obligatorie pentru crescătorii de animale iar din calculele făcute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, crescătorii de animale trebuie să achiziționeze minim 5 masculi pentru a respecta plafonul minim de 150 de animale pentru care se poate acorda SCZ. Pentru fermele de la munte, numărul minim de berbeci de care aveți nevoie este de două exemplare.

    Conform datelor APIA, SCZ ovine/berbeci se acordă fermierilor activi solicită acest sprijin pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar. La fermele de la munte, pragul minim este de 60 de capete.

    Vârsta animalelor din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare și maxim 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci la data-limită de depunere a cererii unice. Mai mult, efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registru Național al Exploatațiilor (RNE) la data depunerii cererii unice de plată. O altă regulă de eligibilitate prevede că animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute până la data de 23 septembrie 2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.

    Pentru a respecta numărul minim de animale, adică 60 în cazul fermelor de munte, oierii trebuie să aibă în turmă cel puțin doi berbeci cu origine. În restul exploatațiilor, unde SCZ se achită de la 150 de animale în sus, crescătorii de animale trebuie să dețină minim 5 berbeci cu certificate de origine, câte unul pentru fiecare grup de 35 de oi. ”Numărul ar fi de 4 berbeci și ceva dar sigur că nu ai cum să împarți un berbec și atunci numărul minim este de 5 berbeci. Cu 4 berbeci se ajunge la pragul de 144 de animale (femele și reproducători), deci nu se respectă regula de minim 150 de capete. Pentru Sprijnul Cuplat vorbim de două situații: toate animalele să fie înscrise în Registrul Genealogic (RG), iar fermierul ia adeverința pentru APIA de la asociația unde este înscris, conform rasei.  Sau face dovada că deține un berbec cu certificat de origine la 35 de oi (indiferent de ce fel de oi are) și adeverința o dă Oficiul Județean pentru Zootehnie (OJZ)”, ne-a precizat Ionică Nechifor, secretarul general al Romoovis. Nu se solicită la plată berbeci neînscriși în Registrul Genealogic al Rasei.

    Reamintim că oierii au primit în Campania 2019 următoarele cuantumuri pentru animalele eligibile la APIA: ANTZ 9 ovine/caprine, schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine: 4,7157 euro/cap de animal adică 22,397 de lei/cap de animal și SCZ ovine/caprine pentru care s-au plătit 17,7173 euro/cap de animal adică 84,15 de lei pe cap de animal.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial