• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR: Fermierii – obligaţi să își angajeze servicii de urgenţă private ca să stingă incendiile!

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii a emis un act normativ, avizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin care îi obligă pe fermieri să-și angajaze servicii de urgență private, pentru stingerea eventualelor incendii. Ordinul 182/2020 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 22 iulie și conține o anexă cu reguli și măsuri pe care agricultorii trebuie să le aplice pentru a preveni, dar și pentru a stinge incendiile din câmp sau din fermă.

  Serviciile publice nu mai sunt obligate să intervină la stingerea incendiilor din câmp sau de la utilaje, conform noului act normativ care transferă această responsablitate către fermier și către echipa din exploatație. Astfel, potrivit normelor de aplicare, publicate în Monitorul Oficial, societățile agricole sunt obligate să asigure constituirea, cu avizul inspectoratului, a serviciului de urgență privat, precum și funcționarea acestuia conform reglementărilor în vigoare ori să încheie contract cu un alt serviciu de urgență voluntar sau privat, capabil să intervină operativ și eficace pentru stingerea incendiilor. Totodată, acestea sunt obligate să permită, la solicitare, accesul forțelor inspectoratului în unitatea sa în scop de recunoaștere, instruire sau de antrenament și să participe la exercițiile și aplicațiile tactice de intervenție organizate de acesta. Obligatorie este și asigurarea pregătirii și antrenarea serviciului de urgență privat de intervenție.

  Pentru forțele chemate în ajutor, fermierii trebuie să asigure și să pună în mod gratuit la dispoziție mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor și echipamentele de protecție specifice riscurilor care decurg din existența și funcționarea unităților, precum și antidotul și medicamentele pentru acordarea primului ajutor.

  Stingerea incendiilor, pe cheltuiala fermierilor

  Din normele publicate în Monitorul Oficial, reiese că pentru asigurarea intervenției serviciului privat pentru situații de urgență trebuie luate măsuri cu ajutorul lucrătorilor de la locurile de muncă. Astfel, fermierii sunt obligați ”să asigure transportul personalului serviciului privat pentru situații de urgență și a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, să organizeze și să pregătească echipe de personal din cadrul unităților agricole care să poată fi trimise la locul unde a izbucnit incendiul, asigurându-se și mijloacele cu care aceste echipe se vor deplasa și acționa și să apeleze la serviciile voluntare pentru situații de urgență ale localităților”.

  Posturi de observare în câmp

  O măsură obligatorie devine organizarea de posturi de observare pe lanuri ”cu dispozitive de semnalizare acustică (clopot, toacă, trompetă, sire etc)”, cu obligația de a se instala ”câte un punct de alarmare în cel puțin două puncte opuse”. În plus, în cadrul fermelor trebuie să existe o procedură clară prin care se face anunțarea incendiilor, dar și un responsabil care ”are obligația să anunțe prin orice mijloc serviciile de urgență, primarul sau poliția și să ia măsuri, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea incendiului”.

  Rezerve de apă, obligatorii în câmp

  La punctele de recoltare în lan, pentru parcele de peste 50 de hectare comasate, fermierii trebuie să aibă câte 1-2 pluguri sau discuri pentru tractare, o remorcă echipată cu 5 stingătoare cu spumă, utilaje, unelte și alte mijloace tehnice de primă intervenție, formate din 5 coase, 10-15 mături de nuiele cu coadă de minimum 3 metri, 10 găleți cu apă și un rezervor de apă de minimum 500 de litri, precum și o cisternă remorcabilă cu pompă. Fermele cu suprafețe între 10 hectare și 50 de hectare comasate sunt obligate să aibă un plug sau o grapă cu discuri și mijloc de tractoare a acestora, o semiremorcă echipată cu: 2 stingătoare cu spumă, utilaje, unelte și alte mijloace tehnice de primă intervenție (2-3 coase, 2 lopeți, 2 furci, 5 mături de nuiele cu coadă de minimum 3 metri, 4-5 găleți cu apă și un rezervor de apă de minimum 200 de litri).

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermier oprit de polițiști pentru că tracta o remorcă fără număr de înmatriculare sau înregistrare! Tractor furat din Belgia, confiscat de vameși când se încerca introducerea lui ilegal în țară! Atenție, tractoriști! Guvernul vă pregătește amenzi mai mari din luna ianuarie!

  Ultimele știri

  Ministerul Agriculturii: 29 septembrie, TERMEN-LIMITĂ pentru ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România! Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul!

  Căutare în articole