• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Fermierii – obligaţi să își angajeze servicii de urgenţă private ca să stingă incendiile!

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii a emis un act normativ, avizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin care îi obligă pe fermieri să-și angajaze servicii de urgență private, pentru stingerea eventualelor incendii. Ordinul 182/2020 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 22 iulie și conține o anexă cu reguli și măsuri pe care agricultorii trebuie să le aplice pentru a preveni, dar și pentru a stinge incendiile din câmp sau din fermă.

    Serviciile publice nu mai sunt obligate să intervină la stingerea incendiilor din câmp sau de la utilaje, conform noului act normativ care transferă această responsablitate către fermier și către echipa din exploatație. Astfel, potrivit normelor de aplicare, publicate în Monitorul Oficial, societățile agricole sunt obligate să asigure constituirea, cu avizul inspectoratului, a serviciului de urgență privat, precum și funcționarea acestuia conform reglementărilor în vigoare ori să încheie contract cu un alt serviciu de urgență voluntar sau privat, capabil să intervină operativ și eficace pentru stingerea incendiilor. Totodată, acestea sunt obligate să permită, la solicitare, accesul forțelor inspectoratului în unitatea sa în scop de recunoaștere, instruire sau de antrenament și să participe la exercițiile și aplicațiile tactice de intervenție organizate de acesta. Obligatorie este și asigurarea pregătirii și antrenarea serviciului de urgență privat de intervenție.

    Pentru forțele chemate în ajutor, fermierii trebuie să asigure și să pună în mod gratuit la dispoziție mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor și echipamentele de protecție specifice riscurilor care decurg din existența și funcționarea unităților, precum și antidotul și medicamentele pentru acordarea primului ajutor.

    Stingerea incendiilor, pe cheltuiala fermierilor

    Din normele publicate în Monitorul Oficial, reiese că pentru asigurarea intervenției serviciului privat pentru situații de urgență trebuie luate măsuri cu ajutorul lucrătorilor de la locurile de muncă. Astfel, fermierii sunt obligați ”să asigure transportul personalului serviciului privat pentru situații de urgență și a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, să organizeze și să pregătească echipe de personal din cadrul unităților agricole care să poată fi trimise la locul unde a izbucnit incendiul, asigurându-se și mijloacele cu care aceste echipe se vor deplasa și acționa și să apeleze la serviciile voluntare pentru situații de urgență ale localităților”.

    Posturi de observare în câmp

    O măsură obligatorie devine organizarea de posturi de observare pe lanuri ”cu dispozitive de semnalizare acustică (clopot, toacă, trompetă, sire etc)”, cu obligația de a se instala ”câte un punct de alarmare în cel puțin două puncte opuse”. În plus, în cadrul fermelor trebuie să existe o procedură clară prin care se face anunțarea incendiilor, dar și un responsabil care ”are obligația să anunțe prin orice mijloc serviciile de urgență, primarul sau poliția și să ia măsuri, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea incendiului”.

    Rezerve de apă, obligatorii în câmp

    La punctele de recoltare în lan, pentru parcele de peste 50 de hectare comasate, fermierii trebuie să aibă câte 1-2 pluguri sau discuri pentru tractare, o remorcă echipată cu 5 stingătoare cu spumă, utilaje, unelte și alte mijloace tehnice de primă intervenție, formate din 5 coase, 10-15 mături de nuiele cu coadă de minimum 3 metri, 10 găleți cu apă și un rezervor de apă de minimum 500 de litri, precum și o cisternă remorcabilă cu pompă. Fermele cu suprafețe între 10 hectare și 50 de hectare comasate sunt obligate să aibă un plug sau o grapă cu discuri și mijloc de tractoare a acestora, o semiremorcă echipată cu: 2 stingătoare cu spumă, utilaje, unelte și alte mijloace tehnice de primă intervenție (2-3 coase, 2 lopeți, 2 furci, 5 mături de nuiele cu coadă de minimum 3 metri, 4-5 găleți cu apă și un rezervor de apă de minimum 200 de litri).


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini