• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ORDIN MADR: Noi DISTANȚE obligatorii care trebuie respectate în orice fermă!

    Roxana Dobre -

    Fermierii au de respectat noi distanțe în fermele vegetale sau zootehnice, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial pe 22 iulie. Obligațiile sunt prevăzute într-un document comun asumat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Inspectoratul pentru situații de Urgență (ISU) și vor intra în vigoare la 21 august!

    Potrivit Ordinului 182 din 30 iunie 2020 prevede care sunt noile ”Norme de prevenirea și stingerea incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol”, care devin obligatorii din 21 august și sunt obligatorii pentru toate fermele vegetale sau zootehnice.

    Astfel, dacă depozitați furajele în apropierea fermelor aveți mai multe obligații impuse prin noul ordin de ministru. Pentru prevenirea incendiilor la depozitele de furaje fibroase și grosiere din fermele zootehnice se vor respecta următoarele reguli:

    a) depozitele se vor amplasa în afara incintelor astfel încât vânturile dominante să nu bată dinspre depozit spre zona construită
    b) terenul aferent depozitului de furaje se va împrejmui, se va curăța de vegetația uscată și va fi iluminat în cursul nopții și păzit permanent
    c) intrarea în depozitul de furaje se va face pe un singur drum (acces) și se vor amenaja drumuri funcționale care să permită circulația mijloacelor de intervenție la incendii pe cel puțin două laturi ale depozitului (lățimea minimă 3,5 m)
    d) șirelele vor fi plasate paralel față de direcția vântului dominant, fâșia liberă între șiră și împrejmuire va avea lățimea de 5 m (va fi arată și întreținută permanent)
    e) depozitul de furaje va fi amplasat în apropierea unei surse naturale de apă (de suprafață sau adâncime) pe care se vor amenaja acumulări, rampe de alimentare, sisteme de ridicare și punere sub presiune, după caz
    f) se vor prevedea instalații de protecție contra trăsnetului, executate conform normelor tehnice în vigoare.

    Atenție! O șiră sau stivă de materii de materii vegetale combustibile nu va depăși suprafața de 1.000 m² și capacitatea de 5.000 de m³.

    Distanțe obligatorii pentru stivele vegetale

    Dacă se alcătuiesc stive vegetale sau se depozitează în fânare și șoproane, se vor respecta următoarele distanțe:

    a) 30 de metri față de clădirile construite din materiale combustibile și 20 de metri de clădirile din materiale necombustibile
    b) 30 de metri față de drumurile publice, șinele de cale ferată și instalațiile de înaltă tensiune și cabluri
    c) 100 de metri de liziera pădurii și zone cu o densitate mare de arbori

    La 2 metri față de șire și stive, trebuie să existe o centură liberă de materiale combustibile, cu lățimea de 3 metri (ogor negru).

    Stivele vegetale, fânarele sau șoproanele nu pot fi depozitate direct sub liniile electrice aeriene sau la o distanță (măsurată de la firele exterioare) mai mică de 2 metri față de o linie de joasă tensiune și de 5 metri față de o linie de înaltă tensiune de până la 15 kV și 10 metri față de o linie de înaltp tensiune de peste 15 kV.

    Stingerea incendiilor la depozitul de furaje se asigură numai cu personal instruit în acest scop, sub conducerea șefului fermei sau sectorului. Exercițiile de stingere se vor face semestrial.

    Ce achiziții trebuie să facă fermierii. Dotări obligatorii pentru orice exploatație

    Încăperile, spațiile, construcțiile și incintele se dotează cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor în funcție de destinația, natura și nivelul riscului de incendiu al acestora. Astfel pentru depozitele de furaje este obligatoriu ca fermierii să dețină următoarele:

    -4 stingătoare portative cu pulbere, cu performanță de stingere cel puțin conformă cu focarele 21 A și 113 B (tip P6) sau cu spumă, cu temperatură de funcționare și pe timp de iarnă – agentul de stingere nu îngheață la temperatură scăzută;
    -4 căngi cu coada de minim 3 metri;
    -2 furci cu coadă;
    -8 mături de nuiele cu coadă de minim 8m;
    -6 găleți din tablă;
    -4 coase;
    -4 lopeți sau cazmale.

    În plus, pentru depozitele de furaje și plante tehnice sunt obligatorii:

    -instalație de protecție contra trăsnetului;
    -câte 1-2 pluguri sau discuri pentru mineralizarea spațiilor de siguranță, în perioada formării depozitelor;
    -vase cu apă, câte 200 litri apă pentru 50 m șiră amenajat sau 50 m construcție pentru fânar;
    -scări pentru urcarea pe șiră în caz de incendiu, 2-3 bucăți cu lungimea de minim 4 metri;
    -împrejmuire realizată conform normelor în vigoare.

    Ordinul 182/2020 este semnat de Ministrul Agriculturii, Adrian Oros


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!